Wat doe je als je een nieuwe smartphone wil met een groot scherm? De Samsung Galaxy Note 7 is geen optie, want die ontploft. Gelukkig is er nog de Samsung Galaxy S7 Edge. De Google Pixel XL is voorlopig niet beschikbaar in België, net als de LG V20. De Apple iPhone 7 plus is niet voor iedereen en bovendien kan je misschien beter wachten op de iPhone van volgend jaar. Kan de Huawei Mate 9 dé phablet van het jaar worden?

Specificaties
Scherm: 5,9 Full HD inch IPS LCD (1080 x 1920)
Software: Android Nougat 7.0 met EMUI 5.0
Processor: HiSilicon Kirin 960 met Mali-G71 MP8 GPU
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB (NFS 2.1)
Camera (front): 8 MP, f/1.9
Camera (back): Dual 20 MP (RGB) en 12 MP (monochroom) met Optical Image Stabilisation, 2x optische zoom
Batterij: 4000mAh
Connectiviteit: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
Andere: SuperCharge (in 20 minuten genoeg batterij voor een volledige dag), USB Type-C 1.0, vingerafdrukscanner

Tijdens de review maakte ik gebruik van een Moonlight Silver Huawei Mate 9 die ik mee kreeg na de persconferentie in München. Gedurende de reviewperiode stond een niet finale versie van de software op deze smartphone. Dit artikel zal worden aangepast wanneer ik de software heb kunnen gebruiken die vanaf 15 november beschikbaar is.

Niets uniek, wel tot in de puntjes uitgewerkt

huawei mate 9 achterkant

Perfecte afwerking, maar ook een tikkeltje saai.

Als het op metalen smartphones aankomt, is Huawei heer en meester qua design. De Mate 9 is daar geen uitzondering op. Het geheel voelt stevig aan, niet te licht zoals bijvoorbeeld de Apple iPhone. Door de curve van de achterkant ligt de smartphone erg comfortabel in de hand, ondanks de grootte. Jammer genoeg is Huawei er nog steeds niet in geslaagd om een waterdichte smartphone te maken. Dat geldt deze smartphone meteen een achterstand op de high end toestellen van Samsung.

De toetsen klikken vol vertrouwen. Knoppen die teveel bewegen of geen bevredigende klik geven zijn een dooddoener, zeker als je veel geld hebt betaald voor het toestel. Het enige punt van kritiek: de aanknop had een geribbelde textuur mogen hebben, zoals dat bij onder andere de Huawei P9 het geval is. Ik heb al regelmatig de verkeerde toets ingedrukt en dat had zo verholpen kunnen worden.

Smartphonedesign, er is weinig interessants meer aan.

Wel moet gezegd dat het design een tikkeltje saai is. Misschien is dit een symptoon van de Moonlight Silver-variant die ik ter recensie kreeg, maar ik heb het gevoel dat er meer had kunnen gebeuren met de Huawei Mate 9. Ik ben erg fan van bijvoorbeeld de Google Pixel en diens “glazen ruit”, want hoewel het niet bij iedereen geliefd is, geeft het de smartphone wel een uniek uitzicht. De Mate 9 gaat niet meteen opvallen tussen de zee van zilveren iPhones, HTC 10’s en OnePlus 3‘s.

De voorkant van deze smartphone, dat is een andere zaak.

Mateloos veel scherm

huawei-mate-9-app-launcher

De Dell XPS 13 onder de smartphones.

Hoewel Samsung tot voor kort werd gezien als de koning der smartphoneschermen, hoeft de Huawei Mate 9 niet onder te doen voor bijvoorbeeld de Galaxy S7 Edge. Akkoord, die heeft een curve aan beide kanten van het scherm en dat ziet er erg stoer uit en maakt de smartphone veel kleiner dan de schermdiagonaal je zou doen denken. Voor de rest heeft dat echter weinig functionaliteit.

Wat Huawei heeft gedaan met de Mate 9 is de zwarte rand rond het scherm zodanig klein maken dat deze virtueel onbestaande is. Toen ik voor het eerst de Dell XPS 13 mocht aanschouwen was ik verbaasd door het gebrek aan zo’n bezel. Het gevoel dat ik een laptop van de toekomst vast had, komt overeen met het gevoel dat ik heb bij het gebruiken van de Mate 9. Er is in de breedte niet veel meer dan scherm dat je vasthoudt. Andere smartphonebouwers kijken maar beter eens goed naar wat de ingenieurs uit Shenzhen hier hebben gedaan.

Meer krasjes dan een allergietest…

Bovendien buigt het glas lichtjes om aan alle kanten van de Huawei Mate 9. Niet zo extreem als bij de smartphones van Samsung, maar het zorgt voor een even comfortabel gevoel als je van de buitenkant naar binnen beweegt met je duimt. Het grootste probleem met dit glas is echter dat het erg gevoelig lijkt te zijn voor krassen. Huawei vertelde me dat ze gebruik maken van Corning Gorilla Glas 3 en dus niet de nieuwste variant Gorilla Glas 5. Dit zou kunnen verklaren waarom het scherm zo krasgevoelig is. Het is in ieder geval een ernstig probleem en ik raad dus aan om de schermbeschermer die al op het toestel zit, niet eraf te halen.

huawei-mate-9-lockscreen

Ook onder het glas is er erg goed werk geleverd. Het display heeft een kleurengamma van 96% NTSC, wat in mensentaal betekent dat de Mate 9 meer kleuren kan tonen dan de meeste andere smartphones. De iPhone 7 en iPad Pro hebben ook zo’n breder color gamut. Zelf merk ik niet meteen het verschil tussen een scherm met een breed kleurengamma en eentje zonder, daarvoor moest ik naar een speciale site surfen, maar ik kan je wel zeggen dat het scherm uitstekend is.

De kleuren zitten perfect. Ze springen er niet zo overdreven uit zoals bij Samsung-smartphones, maar zijn ook niet te blauw of geel zoals bij andere (en goedkopere) toestellen. Het zwart is erg diep, zelfs als je het vergelijkt met een AMOLED-scherm. Dat de speakers bovendien erg goed en luid zijn zorgt er voor dat YouTubefilmpjes kijken op deze smartphone een erg aangename ervaring is. De helderheid kan je ook erg hoog zetten, waardoor het scherm leesbaar blijft in direct zonlicht. Jammer genoeg kan je de helderheid niet heel erg laag zetten, waardoor het best pijnlijk kan zijn om naar je smartphone te kijken in het donker.

Dit oranje is beter dan Donald Trump. Of mandarijntjes in een overvolle trein.

Gelukkig is er ‘Eye Comfort’, waardoor er een oranje filter over het scherm komt. Mensen die f.lux gebruiken weten exact wat ik bedoel. Anderen zouden het eens dringend moeten downloaden. Dit zou slapeloosheid moeten tegengaan na smartphonegebruik in de avond, maar het zorgt er ook vooral voor dat het dragelijk blijft om in de avond door Twitter te scrollen.

Een goed scherm is perfect om naar goede foto’s te kijken. Jammer genoeg wringt daar het schoentje.

Ondanks dubbele camera, een achilleshiel

huawei-mate-9-dual-lens

Twee camera’s, die jammer genoeg niet volledig in de smartphone zijn verwerkt.

De Huawei Mate 9 gebruikt wederom twee camera’s en lenzen van het legendarisch Duits fotografiebedrijf Leica, net zoals bij de P9. Je zou kunnen denken dat die combinatie een recept zou zijn voor succes maar ik blijf een beetje teleurgesteld in de foto’s die deze smartphone produceert.

Dubbele camera, dubbel zo goede foto’s?

Door een normale kleurensensor te combineren met eentje dat alleen verschillen tussen licht en donker registreert, probeert Huawei ervoor te zorgen dat foto’s meer detail hebben. Die tweede, monochrome sensor hoeft namelijk geen gegevens bij te houden over de kleuren van het beeld. Hierdoor kan deze lichtinformatie gebruikt worden om een scherpere foto voort te brengen.

Maar dat lijkt niet helemaal te lukken in de Huawei Mate 9.

huawei-mate-9-vs-galaxy-s7-6

De smartphone maakt in daglicht erg mooie foto’s, zelfs als het weer erg Noordwest-Europees en dus bewolkt is. Toch valt me op dat er overal een grijzige filter op lijkt te liggen. Dat maakt de kleuren net iets meer realistisch dan wat de Samsung Galaxy S7 produceert.

huawei-mate-9-vs-galaxy-s7-3

Nu, je kan altijd foto’s aanpassen in een app en er vallen erg mooie dingen te doen met wat de Mate 9 voortbrengt. Echter, het resultaat dat uit de camera van de Samsung Galaxy S7 komt vind ik persoonlijk net iets mooier. De problemen beginnen echter als er minder licht aanwezig is in de omgeving.

huawei-mate-9-vs-galaxy-s7-7-bis

Daar heeft de Huawei Mate 9 namelijk veel meer last om detail te behouden. In bovenstaande foto’s zie je dat het meest duidelijk aan de bakstene gevel links. De kleuren zijn ook hier een pak grijzer, dat zie je goed aan de lucht. Maar dat zorgt er ook voor dat de boom op de achtergrond duidelijker te zien is.

huawei-mate-9-vs-galaxy-s7-4

Het grootste probleem met foto’s in het donker verschijnen pas als je een felle lichtbron in je omgeving hebt. Hierboven zie je hoe één lantaarn er voor zorgt dat een hoop detail van de gevel verloren gaat. Dit maakt de foto een pak minder fijn om naar te kijken.

Hoogstwaarschijnlijk ligt dit aan de software van de Huawei Mate 9. Het bedrijf vertelde me dat het toestel dat ik mee kreeg software draait die nog niet finaal is. Een update zou komen op het moment van release (15 november), maar die is op het moment van schrijven nog niet op mijn exemplaar verschenen.

Als Google de camera kan verbeteren met een software-update, waarom Huawei dan niet?

Ik kan enkel hopen dat het beter wordt als Huawei de software wat aanpast. Ik heb Google het zien doen in het geval van de Nexus 6P, dus het is perfect mogelijk. Een betere manier om altijd snel de camera-app te openen valt met software op te lossen. Momenteel kan je door tweemaal de volumeknop in te drukken snel een foto nemen als je toestel vergrendelt is. Leentje buurtje doen bij Google door dit altijd en overal toe te laten, zou een pak handiger zijn.

Na al die jaren…

hauwei-mate-9-onderkant-usb-c

Een kleine toevoeging die mijn mentale gezondheid enorm vooruit helpt.

Naast de camerasoftware was de rest van het besturingssysteem nog niet volledig klaar. Ondanks enkele kleine visuele bugs, zoals dingen die doorzichtig worden die dat niet horen te zijn, ben ik enorm tevreden over EMUI 5. Deze vijfde versie van de softwarelaag die Huawei over Google’s Android smeert, is wat het bedrijf al jaren geleden had moeten gebruiken in hun smartphones.

Het goede van Huawei-software bovenop dat van Google

De optimalisatie die we gewoon zijn van smartphones van dit merk is behouden gebleven. Het zou dan ook gek zijn dat een processor (waarover hier meer informatie) die gebouwd is door een dochterbedrijf van Huawei niet goed samenwerkt met diens software. Alles gaat vliegensvlug, zonder enige vertraging. Tussen apps wisselen gaat eindelijk vlot nu deze verticaal geordend zijn tegenover de horizontale oriëntatie van vroeger. Maar dat is niet het enige dat Huawei verbeterde.

emui-5-0-interface

Van links naar rechts: het nieuwe en verticale app-overzicht, antwoorden op berichten vanuit de notificatie en quick toggles boven de notificaties.

De softwareontwikkelaars voegden ook erg veel elementen van het ‘standaard’ Android toe, zoals de mogelijkheid om twee apps tegelijkertijd te gebruiken, rechtstreeks antwoorden op berichten in de notificatie zelf, of de quick toggles die boven de notificaties staan en ervoor zorgen dat je o.a. snel je Wi-Fi kan uitschakelen.

In het geheel geeft EMUI 5 een sterk afgewerkte en volwassen indruk, zelfs voor een niet-finale versie van de software. Ook leuk: als er uiteindelijk updates komen, zullen deze erg gemakkelijk te installeren zijn. Huawei behoudt namelijk Seamless Updates, waardoor de software al op de achtergrond klaar staat. Als je je smartphone herstart zal de update meteen worden geïnstalleerd, zonder al te veel vertraging. Dit is trouwens hoe Chrome update, moest het bekend in de oren klinken.

Een kleine teleurstelling

batterijstatistieken

De volledige cijfers vind je hier.

Naast vlotte software is Huawei ook al jaren lang bekend omwille van de uitstekende batterijduur van hun smartphones. Ik heb Lucas al meerdere malen vol lof horen praten over de Mate 8 en hoe die met gemak een dag volhoudt. Dat diens opvolger het tot wel twee dagen zou kunnen volhouden voor een gemiddeld gebruiker, klonk dan ook als muziek in mijn oren.

Jammer genoeg ben ik geen gemiddeld maar een zwaar gebruiker. Maar vreemd genoeg heb ik ook best veel last om van ’s morgens tot ’s avonds met één laadbeurt te doen. Ook dit kan te wijten zijn aan de niet-finale software. Of misschien moet ik mijn smartphone wat minder gebruiken. In ieder geval ben ik lichtjes teleurgesteld na mijn reviewperiode. Maar als ik kijk naar de statistieken en vergelijk met andere smartphones die we testten, kan ik zeggen dat de Mate 9 voor meer normale gebruikers waarschijnlijk met gemak een dag lang volhoudt.

Huawei Mate 9: de conclusie

huawei-mate-9-usb-c

Ik geef toe dat deze recensie best lang was voor slechts een smartphone, maar de Huawei Mate 9 is dan ook een toestel dat je niet zomaar een score geeft. Met een kostprijs van 700 euro staat deze in directe concurrentie met de Samsung Galaxy S7 Edge (32 GB, 729€), de HTC 10 (32 GB, 639€) en de iPhone 7 Plus (32 GB, 909€). En persoonlijk zou ik enkel twijfelen tussen de S7 Edge en de Mate 9. Beide toestellen zijn uitstekend gebouwd, hebben vlotte software en goede ondersteuning in België met ieder een eigen fysieke winkel in Brussel. Tenzij je echt een iPhone wil, lijkt het naar mijn mening tussen deze twee Aziatische reuzen te gaan. Welke je kiest, zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren.

Update 17/11/2016, 17.16: Huawei bevestigde aan de redactie dat er gebruik wordt gemaakt van Corning Gorilla Glass 3. Die nieuwe informatie werd verwerkt in deze review. De score voor duurzaamheid blijft 6/10.


Lijkt de Huawei Mate 9 toch niets voor jou? Dan heb ik nog enkele suggesties voor je.

De rechtstreekse concurrent: Samsung Galaxy S7 Edge: smartphone van 2016? (review)

Het goedkope broertje: Huawei Nova Plus review: dé smartphone van het middensegment

Voor wie het kleiner wil: Sony Xperia X Compact review: klein maar fijn

Of als je nog wat apps zoekt voor je nieuwe smartphone: Jouw toekomstige favoriete apps voor Android

Huawei Mate 9 bij Bol.com

Score

8 Uitstekend

Ik heb afgelopen jaar een hoop smartphones mogen testen. En ook een hoop niet, zoals de Google Pixel XL en iPhone 7 Plus. Van al die toestellen is deze Huawei Mate 9 mijn favoriet. Het is niet perfect, geen enkele smartphone is dat. Maar bijna alles wat deze doet is uitstekend en daarom wordt het mijn dagelijks toestel voor onbepaalde tijd.

  • Software 9
  • Duurzaamheid 6
  • Design 7
  • Scherm 9
  • Camera 8
  • Batterij 7
  • Dagelijks gebruik 9
  • Prijs 8
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties