Huawei Mate 9 hands-on: de kracht van verandering

0
Soms lijkt het of Huawei elke dag een smartphone lanceert en ook deze maand is het zover. Geekster mocht meevliegen naar München voor de lancering van de Huawei Mate 9. Ik kreeg een toestel mee ter review, maar geef jullie nu al een eerste indruk.
Specificaties
Scherm: 5.9 inch Full HD IPS LCD (1920 x 1080)
Software: Android 7.0 Nougat met EMUI 5.0
Processor: HiSilicon Kirin 960 (4 keer Cortex-A73 op 2,4 GHz en 4 keer Cortex-A53 op 1,8 GHz), Mali-G71 MP8 op 900 MHz
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB
Camera: 12 MP RGB-sensor in combinatie met 20 MP monochrome sensor in samenwerking met Leica (main), 8 MP (selfie)
Batterij: 4000 mAh
Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
Andere: SuperCharge (in 20 minuten genoeg batterij voor een volledige dag), USB Type-C 1.0, vingerafdrukscanner

Bij het openen van de verpakking viel me meteen op hoe breed dat de Huawei Mate 9 eigenlijk is. De verhoudingen van deze smartphone zijn erg verschillend van wat we gewoon zijn bij andere toestellen. Dat heeft ook één groot nadeel. Ik heb namelijk niet het gevoel dat het grootste deel van de consumenten in staat zal zijn om gemakkelijk met de duim tot aan de bovenhoeken van het toestel te geraken. Sterker nog, ik kan me inbeelden dat voor veel mensen de Mate 9 niet bruikbaar is met één hand. De geringe dikte van de smartphone zorgt er wel voor dat het niet extreem lomp is om deze te gebruiken.

Minder aanstootgevend dan Bart De Wever

Voor de rest is het design van de Huawei Mate 9 uitstekend. Het is erg goed afgewerkt tot in de details en ziet er een beetje saai uit, maar daardoor is het zeker niet “aanstootgevend”. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Google Pixel lijkt het me weinig waarschijnlijk dat er veel negatieve uitspraken zullen worden gedaan over het uiterlijk van deze smartphone.

Huawei Mate 9 Camera detail Leica

Dubbel cameraplezier

Als het aankomt op de cameramodule is de afwerking van het design niet goed genoeg. Er is hier een erg duidelijke camera bump, wat je bij andere smartphones in deze prijsklasse ook ziet. En dat vind ik jammer want het zou de Huawei Mate 9 zoveel meer áf maken.

Op het eerste zicht is wat deze camera produceert dan weer wel naar behoren. De samenwerking tussen Leica en Huawei lijkt ook hier z’n vruchten af te werpen. De snelheid van focussen, het opgeruimde interface van de camera-app, de kwaliteit van foto’s in omgevingen met veel licht zijn allemaal dingen die me vandaag al opvielen in de beperkte tijd met de Huawei Mate 9. De vraag is natuurlijk of het toestel ook goed functioneert in minder goede situaties, zoals wanneer er minder licht aanwezig is of er snel bewegende objecten zijn. Daarmee had de Huawei P9 erg veel last naar mijn mening, terwijl onder andere de Samsung Galaxy S7 Edge net daarin uitblinkt.

Huawei bevestigde het bestaan van Android. Google deed dat niet.

Dit allemaal is zeer interessant, maar zonder een goed werkend besturingssysteem sta je uiteraard nergens. Huawei was met EMUI, diens interpretatie van Googles Android, voor mij een constante bron van kleine frustraties. Dat lijkt op dit moment verleden tijd. Gisteren lanceerde samen met de Huawei Mate namelijk EMUI 5.0, gebaseerd op Android 7.0 Nougat.

Huawei heeft ook een nieuwe supersnelle laadtechnologie geïntroduceerd.

Huawei heeft ook een nieuwe supersnelle laadtechnologie geïntroduceerd.

En de sprong voorwaarts kon niet groter zijn. Het gaat hier niet om zomaar een likje verf. Het is duidelijk verandering voor vooruitgang. De software is simpelweg stukken gemakkelijker te gebruiken. Logische veranderingen die Android met de jaren kreeg zijn eindelijk ook bij het softwareteam van Huawei doorgedrongen. Notificaties die onder de snelle instellingen komen in plaats van ernaast, het zelf kunnen kiezen welke apps er op je homeschermen komen, het multitaskingoverzicht dat verticaal in plaats van horizontaal staat, dat lijken allemaal kleine dingen waar enkel wij geeks naar kijken, maar voor vele mensen gaat dit Huawei-smartphones met EMUI 5.0 een pak aangenamer maken. Zonder dat ze het misschien zelf merken.

Wat hier onder de motorkap zit, is krachtiger dan wat er in een Porsche 911 zit

Wat de meeste mensen ook niet zou mogen opvallen is wat er onder de motorkap van de Huawei Mate 9 zit. Doorgaans zijn hardware en software goed op elkaar afgesteld, wat ervoor zorgt dat consumenten 90 procent van de tijd niet eens merken dat de processor in hun smartphone misschien wat minder krachtig is op papier. De iPhone is daar het allerbeste voorbeeld van.

De Huawei Mate 9 lijkt na een paar uur uitproberen deze optimalisatie gedaan te krijgen mét een enorm krachtige processor onder de motorkap. (Voor wie nu al wat water in de mond krijgt, hier vind je alles over de Kirin 960.) Alles werkt enorm vlot, op geen enkele app heb ik moeten wachten, een goede eerste indruk dus. Huawei beweert ook dat dit tot minstens 18 maanden na aankoop het geval zal zijn. Ze gaan hiervoor machine learning gebruiken. Wat dat betekent en of het ook écht werkt, daarover later meer.

Huawei Mate 9 hands-on, de conclusie

Huawei Mate 9 Space Gray Back

De Huawei Mate 9 in Space Grey.

Alles samen lijkt het in ieder geval dat je waar krijgt voor je geld als je een Huawei Mate 9 in huis haalt. Natuurlijk is dit slechts een observatie van enkele uren gebruik, maar ik kan me niet inbeelden dat een pre-order plaatsen voor deze smartphone een grote gok is. Al moet gezegd worden, pre-order nooit. Zeker niet als het gaat om iets dat 699€ kost. Dat is wel een pak goedkoper dan de iPhone 7 plus van Apple (909€ voor de versie met 32 GB) en dezelfde prijs als de Samsung Galaxy S7 Edge met 32 GB opslaggeheugen. Bovendien gaat de Mate 9 initieel enkel in Space Grey te koop zijn. Wie dus in één van de grote webwinkels een andere kleur wilt pre-orderen of in de winkel op 15 november gaat zoeken naar bijvoorbeeld de extreem stoere matzwarte variant, is eraan voor de moeite.

it me

it me

Wij gaan alvast naarstig aan de slag met de Huawei Mate 9. Dus hou ons op Facebook en Twitter zeker in de gaten voor het vervolg van dit artikel!


Deze hands-on gaf enkel een eerste indruk van de Huawei Mate 9 om verschillende redenen. Het bedrijf kondigde namelijk ook een Porsche Design Huawei Mate 9. Deze zal erg gelimiteerd in België beschikbaar zijn en ik kreeg hier geen testexemplaar van. De Geeksterredactie verwacht bovendien niet dat dit ooit het geval zal zijn. We wachten anderzijds met veel interesse op de Mate 9 met gebogen scherm die niet het merk van Porsche Design draagt.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties