Het gaat hard voor Huawei. De Chinese smartphonefabrikant is sinds 2015 aan een opmars bezig en laat zich door niets of niemand tegenhouden. De Nexus 6P, een Huawei smartphone in samenwerking met Google, kreeg vele positieve recensies en ook de recent aangekondigde MateBook, een 2-in-1 laptop, krijgt lovende reacties. Maar hoe brengt het bedrijf het er vanaf als ze volledig zelf instaan voor hun smartphone, van hardware tot software? Insert de Huawei Mate 8.

Specificaties

Scherm: 6 inch IPS-NEO LCD (1920 x 1080)
Software: Android 6.0 Marshmallow
Processor: Kirin 950
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD tot 128 GB
Camera: 16 MP, F2.0 (main) en 8 MP, F2.4 (selfie)
Batterij: 4000 mAh
Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: Dual SIM, fast battery charging

Huawei Mate 8 Lockscreen

Mate 8: maatjes met de Nexus 6P

Er is niet zo iets als ‘de perfecte smartphone’. Over smaken en geuren valt altijd te discussiëren. Misschien bevalt het uiterlijk van de Lumia 435 je wel en krijg je spontaan braakneigingen bij het zien van de software op een iPhone. Eigenlijk is de Huawei Mate 8 zowat hetzelfde, you love it or you hate it. Toch kan je er niet omheen dat de Mate 8 geweldig goed gebouwd is. Het toestel heeft een volledige metalen achterkant en randen, met vooraan één stuk glas. De randen van het glas gaan mooi over in het metaal, niet zoals bij de iPhone 6S, of nog extremer de Samsung Galaxy S7 Edge, maar ze buigen net genoeg af zodat je een natuurlijke overgang merkt. Mooi vakwerk!

De smartphone voelt stevig aan en geeft je een houvast wanneer ie in je handen ligt, wat eigenlijk niet zo moeilijk is als je een zes inch smartphone meeneemt. Toch is dit bij de concurrentie niet altijd het geval, maar schrik om de Mate 8 te laten vallen, moet je niet hebben (behalve als je van je fiets valt, ik zeg maar iets). De nieuwste mastodont van Huawei heeft dezelfde bouwkwaliteit als de Huawei Nexus 6P, een smartphone die Huawei in samenwerking met Google ontwikkelde. De Nexus 6P diende als blauwdruk voor de Mate 8. Huawei gaf er zijn eigen twist aan en voila daar is de Mate 8. Huawei weet verdomd goed waar ze mee bezig zijn en dat zie je.

Huawei Mate 8 back Huawei Logo

Power users assemble!

Het lijkt wel alsof het Chinese smartphonebedrijf de laatste jaren alle internetfora is afgegaan en de meest gehoorde klacht bij smartphonegebruikers ter harte heeft genomen, namelijk de batterij. Huawei steekt in de Mate 8 een duizelingwekkende 4000 mAh batterij, howly cojones! Dit beest van een batterij lijkt wel nooit te stoppen, zelfs bij extreem zwaar gebruik, haalt ie makkelijk het einde van de dag. Mensen die sporadisch Facebook checken, hun mails lezen en berichten versturen, zoals de meerderheid van de smartphonegebruikers, komen makkelijk aan twee à drie dagen gebruik zonder de Mate 8 aan het stopcontact te hangen. Toch komt dit niet enkel door de batterij. Huawei ontwikkelde zelf een stukje software dat je batterij opvolgt en de smartphone bijstuurt, applicaties die veel energie verbruiken worden afgesloten waardoor je batterij niet onnodig leeggezogen wordt. Ook de doze functie van Android 6.0 Marshmallow zorgt er mee voor dat je telefoon slim omgaat me je batterij. Combineer dit alles met een Full HD LCD scherm en je zit met een winnaar.

Dat de Mate 8 geen 2K of zelfs een 4K scherm heeft, lijkt ons een bewuste keuze. Een zes inch scherm vreet batterij en als je er zoveel mogelijk pixels induwt, doet dit geen deugd aan het batterijpercentage. Dit doet echter geen afbraak aan het scherm, alles is scherp genoeg en niets wordt slecht weergegeven. Het is er Huawei niet om te doen om zoveel mogelijk pixels in zijn smartphones te steken, maar om de beste ervaring aan te bieden aan de gebruiker. Dat zie je ook als je wat verder inzoomt op de specs. Drie gigabyte aan RAM geheugen is niet weinig, maar ook niet het meeste dat we al gezien hebben in een smartphone. Waar de concurrentie vaak afkomt met vier gigabyte, zou je gaan verwachten dat de Mate 8 opvallend trager is. Niet dus, alles draait belachelijk vlot en is zeer snappy. Nooit haperde het toestel of kon het niet de verwachte prestaties inlossen. Less is (a bit) more.

Huawei Mate 8

EMUI 4.0: gevoelige skin

Een smartphone is niets zonder software. Huawei koos bij de Mate 8 voor Android 6.0 Marshmallow overgoten met EMUI 4.0, de custom skin van het bedrijf. Deze skin deed al heel wat stof opwaaien binnen het Android landschap, omdat het te hard zou lijken op iOS. Zo is er bijvoorbeeld geen app drawer en worden alle applicaties op je homescreen geplaatst. Nogmaals, you love it or you hate it. Alle esthetische veranderingen buiten beschouwing gelaten, zijn er zaken in EMUI die je verschrikkelijk hard kunnen doen vloeken.

Wil je bijvoorbeeld een notificatie dismissen in het notification panel, dan vraagt EMUI je of je het echt wel wil weg doen. Blij dat je zo met ons inzit Huawei, maar het wordt nog frustrerender als we vijf minuten later diezelfde notificatie terugvinden. Ook zitten sommige instellingen zo ver verborgen in de settings, dat je er een stappenplan voor nodig hebt om te vinden wat je zoekt. Wat dan weer wel leuk is, is dat Huawei je toelaat om je toestel te rooten. Dit is wel enkel aan te raden voor mensen die EMUI echt beu zijn, maar hej leuk van de Aziaten dat het mogelijk is!

Huawei Mate 8

Voor net geen 600 euro krijg je een uitstekende smartphone met de Huawei Mate 8. Hardware gewijs zit alles snor en toegegeven aan de software is nog werk, maar mensen zullen zich hier niet aan storen. Je krijgt echt wel waar voor je geld en als je de Samsungs en iPhones van deze wereld beu bent, is dit een meer dan waardig alternatief.

 

Huawei Mate 8

8.6 Très très bien

Met de Mate 8 levert Huawei een toptoestel af. Het is een smartphone die je met veel plezier aan je vrienden toont, mede door de bouwkwaliteit en premium feel. Aan de software moet nog (heel) wat gewerkt worden, maar Rome was ook niet op één dag gebouwd.

  • Software 6
  • Duurzaamheid 9
  • Design 9
  • Scherm 8
  • Camera 7.5
  • Batterij 10
  • Ecosysteem 9
  • Performance 9.5
  • Dagelijks gebruik 9
  • Prijs 8.5
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties