Na het oordeel van Alexander over de U Ultra was ik bijna klaar om HTC dood te verklaren. Het bedrijf dat aluminium tot het standaardmateriaal voor smartphones katapulteerde, leek de weg helemaal kwijt te zijn. Tot plots bleek dat de HTC U11 het ware vlaggenschip voor dit jaar is. Na twee weken met het toestel concludeer ik: de enige reden dat deze onder de radar zal vliegen, is het relatief beperkte marketingbudget.

Specificaties HTC U11
Scherm: 5,5 inch Super LCD5 (1440 x 2560), Gorilla Glass 5
Software: Android Nougat 7.1.1
Processor: Qualcomm Snapdragon 835
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar met microSD-kaart
Camera (main): 12 MP, f/1.7, OIS
Camera: (selfie): 16 MP, f/2.0
Batterij: 3000 mAh, compatibel met Qualcomm QuickCharge 3.0
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: USB C 3.1, Bluetooth 4.2, IP67 water en stofbestendig

Er lopen toch nog designers rond bij HTC…

HTC U11 designWat jammer is, want de HTC U11 valt op als geen ander. De ingenieurs hebben een uniek proces toegepast om de kleur onder de glazen achterkant te laten veranderen afhankelijk van de lichtinval. Dat zorgt ervoor dat de smartphone altijd in het oog springt, en meer dan toestellen van de concurrentie vervaardigd uit glas en aluminium.

Als je de vingerafdrukken hebt weggeveegd, is het een prachtige en unieke smartphone.

De afwerking zit ook perfect: het glas is mooi afgerond en zorgt voor een comfortabel gevoel in de hand. De aan-uitknop is geribbeld, wat het oog voor detail van de ontwerpers toont. De randen rond het scherm zijn groot, wat de U11 een ouderwets uitzicht geeft, maar het is geenszins storend. Het display zelf is goed genoeg voor een premium smartphone, maar moet toch onder doen aan de AMOLED-schermen van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8.

Gewoon goed, meer hoeft een camera niet te zijn

HTC U11 cameraHetzelfde kan gezegd worden van de camera. De HTC U11 heeft geen twee cameramodules zoals de Huawei P10 Plus of speciale slowmotionmogelijkheden zoals de Sony Xperia XZ Premium. Het is gewoon een goede camera die snel foto’s kan nemen, na tweemaal op de aan-uitknop te drukken. Hier ga je geen overdreven kleuren zien zoals bij Samsung gewoonlijk het geval is. De optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de foto’s erg scherp zijn en video’s erg stabiel zijn. De drie microfoons zorgen ervoor dat de audio zeer goed is voor een smartphone. Enkele foto’s die ik nam, kan je hier bekijken.

Eentje voor de audiofielen

HTC U11 onderkant

Geen audiojack te bespeuren.

Niet alleen audio die je opneemt is goed bij de HTC U11, ook de output is uitstekend. Ondanks dat de speaker onderaan zit en de smartphone waterdicht is, klinkt muziek opvallend luid en helder. De hoge tonen komen via de speaker boven het scherm, waardoor je een soort stereo krijgt.

No audiojack, no problem. Voorlopig.

HTC koos ervoor om de audiojack te laten vallen om via de USB-C-poort perfect geluid door je earphones te sturen. Het bijgeleverd setje is dan ook meer dan uitstekend. Wil je toch je eigen hoofdtelefoon gebruiken, kan je dat via een dongle die bovendien de audio nog een stuk verbetert tegenover andere smartphones. Ik miste de audiojack niet, mede omdat de batterij lang genoeg meegaat en ik altijd plande om de U11 op te laden voor ik naar huis vertrok. De vraag is wat je moet doen als deze oortjes het begeven. Het aanbod USB-C-hoofdtelefoons is namelijk beperkt en prijzig. Dat kan dus lastig worden op lange termijn.

De snelheidsduivel der premium smartphones

Dat alles zou van de HTC U11 een erg goede smartphone maken, maar dan moet ik nog over de software beginnen. De smartphonebouwer is hier gegaan voor een bijna Spartaanse versie van Android. Als je zoals ik de nutteloze Companion uitschakelt en de gimmicky Edge Sense negeert, krijg je Android Nougat zoals het hoort. De interface is razendsnel, je moet nooit wachten op apps en je kan zonder probleem de Google Assistant activeren, ook al ligt de smartphone aan de andere kant van de kamer. Dat maakt de HTC U11 echt af en door het gebrek aan extraatjes is de batterij voldoende om een werkdag mee door te komen.

Mijn conclusie over de HTC U11

HTC U11 USB CHet is simpel: HTC deed wat elke fabrikant hoort te doen. Het zorgde voor een goede basis door de software-ervaring te perfectioneren, een camera te kiezen die betrouwbaar is en een batterijduur te behalen waarmee je een dag doorkomt. Dit alles samen voor 650 euro, wat onder de vraagprijs is van andere premium smartphones. Meer dan het overwegen waard dus.


Onze site staat vol smartphonereviews en deze moet je zeker eens bekijken:

Huawei P10 Plus review: we kunnen maar beter vrienden blijven

Samsung Galaxy S8 review: de beste smartphone van het moment?

LG G6 review: smartphone verkleed als tank


Is je mailbox maar een saaie boel? Lees je graag wat meer over wat de wereld der tech in petto heeft? Dan is de Tandem Tech er voor jou! Schrijf je hieronder in en wij zorgen elke maandagochtend voor de nieuwsbrief van je leven.

 

Score

9 Opvallend

Als je de HTC U11 in huis haalt, zal je geen spijt hebben. Voor 650 euro krijg je een enorm snelle smartphone met een camera die meer dan degelijk is en een design dat in het oog zal springen.

  • Software 9
  • Duurzaamheid 7
  • Design 8
  • Scherm 8
  • Camera 9
  • Batterij 8
  • Dagelijks gebruik 10
  • Prijs 8
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties