HTC, de Taiwanese producent van allerlei consumentenelektronica, heeft een rijke geschiedenis, ook in de smartphonemarkt. In 2016 kondigden zij hun nieuwste flagship smartphone aan, de HTC U Ultra. Geekster testte hem uitgebreid uit en één vraag brandde ons op de lippen: waarom?

Specificaties
Scherm: 5,7 inch Full HD Super LCD (2560×1440)
Software: Android 7.0
Processor: Qualcomm Snapdragon 821, 2,15GHz
RAM: 4 GB
Opslag: 64GB, uitbreidbaar met microSD
Camera: 12 MP (main) en 16 MP(selfie)
Batterij: 3000 mAh
Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a/b/c/g/n, Bluetooth 4.2
Andere: USB Type-C

De HTC U ULTRA werd uitgeleend door Whizpr voor drie weken aan de reviewer.

De HTC U Ultra is een smartphone van gemiste opportuniteiten en bizarre keuzes. Laten we alvast beginnen bij het uiterlijk. Deze smartphone is een parel, vanwege een elegant design met elegante afgeronde hoeken en relatief kleine bezels. Voor het materiaal van het toestel werd gekozen voor liquid surface, een soort van verhard glas, erg aantrekkelijk maar vanwege deze materiaalkeuze krijg je ontzettend snel vuil en vingerafdrukken.  Hoe dan ook blijft dit een van de meeste visueel aantrekkelijke smartphones die ik al heb gezien. Toch is er meteen een grote designkeuze waar ik alvast een eerste keer de vraag kan stellen: waarom?!

Waarom heeft dit toestel een cameramodule die de look van dit toestel verpest? De ganse cameramodule steekt zo’n halve centimeter boven de rest van het toestel uit. Bovenop dit afgrijselijk zicht zorgt deze uitstulping ervoor dat het toestel ongemakkelijk moet balanceren wanneer het op zijn onderkant ligt. Anderzijds zijn de camera’s in dit toestel allebei uitstekend, ze nemen foto’s van hoge kwaliteit, ook bij weinig licht. Toch slagen andere producenten er wel in om de camera bump te vermijden, zoals de recente Huawei P10. Ook merkwaardig is dat de selfiecamera meer megapixels bevat dan die main camera, al zijn megapixels niet de alomvattende factor voor kwaliteitsvolle foto’s.

Een opvallende feature van dit toestel is ook de integratie van een tweede, piepklein, scherm. Dit scherm kan onafhankelijk aangezet worden via een simpele aanraking. Je kan dit gebruiken om snel enkele belangrijke notificaties te zien of om enkele shortcuts te plaatsen naar contactpersonen of apps. Leuk idee en absoluut een meerwaarde voor dit toestel. Al was het beter geweest dat dit tweede scherm bijna permanent aanstond via een low-power modus.

Qua prestaties doet de HTC U Ultra het prima, de Quallcomm Snapdragon 821 is een zeer capabele processor en kan op eenvoudige wijze alles verwerken. Daarbovenop zorgt de aanwezigheid van 4 gigabyte RAM ervoor dat je nooit zonder werkgeheugen zal vallen. Ook indrukwekkend is de audiokwaliteit van geluidsopnames, deze is prima vanwege de aanwezigheid van zo’n vier microfoons doorheen de smartphone. Allemaal rozengeur en maneschijn tot nu toe, maar..

Waarom heeft dit toestel een batterij met een capaciteit van amper 3000 mAh? Deze smartphone is voor HTC hun flagship phone en dit toont zich niet in de accuduur. Voor passieve gebruikers zal er geen probleem zijn, hier en daar mail checken of een telefoontje zal ervoor zorgen dat je gemakkelijk het einde van de dag haalt. Ben je eerder een intensieve gebruiker, dan is de batterij leeg voor je ’s avonds aan de eettafel zit. En dan nog iets..

Waarom HTC, waarom is de 3,5 mm audiojack verdwenen? Ongetwijfeld dé meest onbegrijpelijke keuze die voor dit toestel werd gemaakt. De vrees dat sommige producenten de, evenzeer belachelijke, beslissing van die andere techgigant in Cupertino zouden volgen blijkt waarheid te worden. Maar goed, die audiojack is dus verdwenen, wat krijg je in de plaats? Een situatie waar je de charging port (USB-C) ook moet delen met je hoofdtelefoon of oortjes. Indien het toestel een batterij met levensduur van 2/3 dagen zou bevatten dan was dit probleem minder prangend. Maar een dag met de HTC U Ultra eindigde ’s avonds steeds met opladen. Wil je dan nog een YouTube-filmpje in bed bekijken zonder een, terecht, kwade man- of vrouwlief wakker te maken? Good luck. Want opladen én een bedrade hoofdtelefoon tegelijk gebruiken gaat niet. De consument kan uiteraard ook kiezen voor draadloze audio-oplossingen, maar draadloze audio-oplossingen hebben nog steeds enkele pijnpunten zoals de batterij. Een pluspunt voor HTC is dat ze een paar oortjes met USB-C-aansluiting meegeven met iedere HTC U Ultra. Bovendien zijn deze oortjes erg capabel en produceren ze een erg goede audiokwaliteit.

HTC U Ultra onderkant

Toch wil ik nog eens benadrukken dat ik de keuze voor het schrappen van de 3,5 mm audiojack niet kan accepteren, er is voor deze verwijdering ook geen ander voordeel voorzien. Een grotere batterij of een dunner toestel? Vergeet het maar. Na teardown van het toestel bleek ook dat er wél plaats is voor een audiojack.

Ten slotte, software. De HTC U Ultra staat vol met vooraf geïnstalleerde apps. Waaronder heel wat nuttige zaken zoals HTC Sense, een companion softwarepakket met allerlei handige tools (voor batterij, camera,..) en een intelligent systeem die de gebruiker suggesties geeft afhankelijk van de situatie. Ben je rond de middag op stap? De software zal je automatisch suggesties geven van lunchlocaties.

Apps genoeg dus, maar hoe zit het met de Android-versie? De HTC U Ultra draait momenteel op Android 7.0. Dit is een relatief nieuwe versie, al is er ondertussen ook al een 7.1 update. Het is afwachten of HTC zijn toestellen correct en snel up-to-date zal houden met de laatste updates.

Besluit

De HTC U Ultra is een toestel dat een fantastische score stond te wachten totdat het verminkt werd door talloze onbegrijpelijke keuzes. Het fantastische scherm, enorm strakke design, sterke camerakwaliteit en goede hardware werd teniet gedaan door de camera bump, ontbreken van de audiojack en een teleurstellende batterij. Maar op het einde van de rit heeft dit toestel een probleem van prijs/kwaliteit. De HTC U Ultra zou het stokpaardje moeten zijn, dé flagship phone van HTC, met uiteraard een overeenkomende prijs. Maar wat je krijgt is een toestel met premium look én premium prijs maar zonder de flagship snufjes zoals wireless charging, OLED-scherm, uitgebreide batterij en meer. Ik kan daarom dit toestel jammer genoeg niet aanraden, voor zijn prijs (om en bij de 700 (!) euro) kan je simpelweg betere aanbiedingen krijgen.

Het verdict van deze review stemt me vooral triest. HTC is een bedrijf met talloze knappe koppen, ingenieurs én designers. Ze zijn zéker in staat om een prachtige Android flagship smartphone te ontwikkelen. We leven daarom op de hoop dat het bedrijf terug rond de tafel gaat zitten en binnen een paar jaar met een toestel afkomt dat de titel van “HTC Flagship smartphone” ook écht verdient.

5 Teleurstellend

De HTC U Ultra zou een flagship phone moeten zijn, maar buiten de prijs en de look van het toestel behaalt deze smartphone de norm absoluut niet.

De slechte score wordt voornamelijk bepaald vanwege 4 grote factoren: batterij, camera bump, ontbrekende audiojack en voornamelijk de waanzinnig slechte verhouding van prijs/kwaliteit.

  • Software 6
  • Duurzaamheid 7
  • Design 5
  • Scherm 8
  • Camera 9
  • Batterij 5
  • Dagelijks gebruik 5
  • Prijs 4
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties