HTC heeft het lastig de laatste tijd. Hoewel de HTC Vive het uitstekend doet, is HTC zijn glans van jaren geleden volledig verloren. Het bedrijf is niet meer dan een schaduw van zichzelf als het op smartphones aankomt. Dit jaar komt HTC met de HTC 10. Slaagt het Taiwanese bedrijf erin om zichzelf weer op de kaart te plaatsen?  

Specificaties
Scherm: 5.2 inch Super LCD 5  (2560 x 1440)
Software: Android 6.0 met HTC Sense
Processor: Qualcomm Snapdragon 820
RAM: 4 GB
Opslag: 32/64 GB, eventuele uitbreidbaar met microSD tot 2 TB
Camera: 12 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz)
Andere: HTC BoomSound hifi

HTC 10

HTC 10: Een nieuwe naam, een nieuw begin?

Het moet lastig zijn voor HTC, jarenlang geprezen worden omwille van hun smartphones en van de ene op de andere dag bij de bedrijven belanden die eigenlijk niet meer meetellen in smartphoneland. De opvolger van de HTC M9 laat de M in zijn naam vallen en gaat resoluut voor HTC 10. Een nieuwe naam, een nieuw begin? Niet helemaal…

De laatste jaren was HTC wat op de dool geraakt. De smartphones uit de stal van HTC waren niet verrassend meer en haalden vaak enkel het nieuws omwille van hun gimmicks zoals bijvoorbeeld twee camera’s. Het Taiwanese bedrijf heeft een serieuze denkoefening achter de rug en dat loont. De HTC 10 is op vele vlakken beter dan zijn voorgangers.

Zowat alle irritaties bij de vorige generaties zijn weggewerkt en HTC komt in 2016 met een smartphone die opvallend dicht aanleunt tegen Nexus-toestellen qua software. Geen ‘zware’ skin over Android 6.0 die je ervaring erg beïnvloedt, maar een subtiele versie van de HTC Sense-skin. Het komt de totaalervaring zeker ten goede. Alles draait enorm vlot doordat er eigenlijk heel weinig is aangepast. Een slimme beslissing als je ziet dat net dat ook vaak de grootste ergernis is bij consumenten, namelijk dat de bloatware die fabrikanten op hun smartphones zetten het toestel vertragen.

HTC 10 Logo

Mediocre op alle vlakken

Qua hardware zit het in ieder geval snor bij de HTC 10. De Snapdragon 820-processor stelt, zoals bij alle toestellen die met dit type processor komen, niet teleur. De smartphone werkt als een trein en zelfs de zware grafische games kunnen zonder problemen gespeeld worden. Het 5.2 inch-scherm zorgt ervoor dat het toestel leuk in je handen ligt en het geeft zeker geen slechte beelden, al is het ook niet om over naar huis te schrijven. Kleuren worden goed weergegeven maar ook niet meer dan dat. Dit haalt heel de beleving een beetje naar beneden. Het was ook pas toen ik de specificaties van het toestel opzocht, dat ik doorhad dat ik eigenlijk met een 2K-scherm in mijn broekzak rondliep. Jammer!

Waarom ben ik niet laaiend enthousiast als de HTC 10 toch zoveel dingen goed doet? Wel, de HTC 10 doet heel veel dingen goed, maar ook niet meer dan dat. Voor de prijs van net geen 750 euro is het niet te verantwoorden dat HTC met een smartphone komt die gewoon de dingen doet die je verwacht dat hij doet. Geen standout features, geen zaken die de smartphone onderscheiden van de concurrentie, niets! Als je 750 euro op overschot hebt liggen, ga dan voor een toestel in dezelfde prijsklasse dat meer te bieden heeft zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 Edge. HTC is met de HTC 10 op de goede weg om opnieuw toestellen aan te bieden die consumenten kunnen interesseren. De HTC 10 is gewoon te ‘gewoon’ om echt potten te kunnen breken in het smartphonelandschap.

HTC 10 USB-C

HTC 10 op Bol

HTC 10

6 Meh

De HTC 10 is een stap in de juiste richting voor het Taiwanese bedrijf. De smartphone is zeker niet slecht, maar springt op geen enkel vlak in het oog. De concurrentie is bikkelhard en HTC zal met dit toestel geen potten breken.

  • Software 7
  • Duurzaamheid 6
  • Design 6
  • Scherm 6.5
  • Camera 6
  • Batterij 5
  • Dagelijks gebruik 6
  • Prijs 4
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties