Het jaar loopt nu echt wel op zijn einde en dan is het altijd goed om te reflecteren over wat het jaar bracht. Ook wij doen dat en gieten het in een handig tech-jaaroverzicht. 


LastPass: de beste applicatie van 2016

lastpass

Lucas: Ik hou van apps, ik hou zoveel van apps dat ik op mijn smartphone een folder heb staan met nieuwe apps die ik nog moet proberen (echt waar!) en ik schreef er zelfs een volledig artikel over. Nu 2016 stilaan zijn einde nadert is het tijd om eens te kijken naar wat het jaar ons eigenlijk bracht.

Toegegeven, een eenduidige favoriet kiezen is niet makkelijk, vooral omdat er zoveel goeds uitkwam dit jaar. Maar omdat we bij Geekster online veiligheid belangrijk vinden, gaat onze keuze naar LastPass. De diensten van LastPass werden recent gratis, zodat iedereen zijn online bestaan optimaal kan beveiligen. De bijbehorende app is ook gratis en bovendien werkt hij als een hogesnelheidstrein. 

De beste budgetsmartphone van 2016

lenovo-moto-z-play

Lucas: Mijn keuze voor de budgetsmartphone van 2016 had zo makkelijk kunnen zijn. Huawei bracht met de Nova Plus een toestel dat in alle opzichten de competitie omver blies. Toen het bedrijf echter liet weten dat het toestel (voorlopig) niet naar België komt, huilde ik binnenin een beetje.

De tweede in de rij en dus dit jaar onze favoriete budgetsmartphone van 2016 is de Lenovo Moto Z Play. Net zoals de Huawei Nova Plus heeft de Moto Z een goede camera, een uitstekende bouwkwaliteit, een headphone jack (!!!) en de beste batterijduur die we ooit in een smartphone zagen. Je krijgt meer dan waar voor je geld met de Moto Z Play en als je nog niet weet wat te vragen voor kerstmis, kan je altijd wat Moto Mods vragen.

Samsung Galaxy Note 7: de flop van 2016

samsung-galaxy-note-7-jaaroverzicht

Yorick: Wanneer de problemen met je product zo groot worden dat ze een meme worden, dan is er wat mis. Dit overkwam Samsung afgelopen zomer. De Note 7 leek eerst een beloftevol toestel, maar het toestel werd een catastrofe voor het bedrijf. Toen ik het toestel in augustus kon testen tijdens een hands-on in Londen had ik het gevoel dat de Note 7 een totaalpakket bood voor een stevige prijs. Dit werd bevestigd tijdens de periode dat ik de smartphone testte. Tijdens het schrijven van m’n review werd echter duidelijk dat Samsung het ontploffingsgevaar niet onder controle had. Daarom werd de Note 7 na veel geklungel en slechte communicatie uit de markt gehaald. Naast de grote deuk in het imago van het bedrijf, lopen ze ook een hoop inkomsten mis. Het wordt volgend jaar interessant om te zien hoe ze dit te boven zullen komen.

De beste laptops van 2016

dell-xps-13-surface-pro-4-jaaroverzicht-tech

Dell XPS 13 (9360): beste ultrabook van het jaar

Alexander: Weg met bulky laptops, wij willen hoge prestaties in een strak design met hogere mobiliteit! De tech-industrie luisterde en introduceerde de Ultrabooks. Dit relatief nieuw fenomeen van vrijwel papierdunne computers werd mede mogelijk gemaakt door de constante technische verbeteringen, waardoor ze verschillende onderdelen (en als basis, transistoren) steeds kleiner en efficiënter kunnen maken.

Onze favoriete ultrabook van dit jaar is de Dell XPS 13 (9360). Onze collega Yorick reviewde de vorige uitvoering van dit toestel. De titel sprak boekdelen: ‘De perfectie nabij’. Dit jaar bracht Dell een vernieuwde versie van de XPS 13 uit, met de nieuwe Kaby Lake-processoren van Intel. Dit toestel, met een prachtig UHD-scherm is een van de beste keuzes voor consumenten met een groter budget. Het is eigenlijk de perfecte laptop voor onderweg, met een sterke Intel i7-CPU die draait aan 3,1 GHz krijg je alvast de benodigde rekenkracht. De heruitgebrachte versie van 2016 zorgde voor een sterk verbeterd WiFi-bereik vanwege de nieuw ingebouwde netwerkmodule, betere accuduur en nog betere prestaties. De beste ultrabook is dus nóg beter geworden.

Microsoft Surface Pro 4: beste hybride laptop van 2016

Alexander: 2016 zag een vrijwel eindeloze stroom aan nieuwe hybride-laptops. De grote elektronicaproducenten hebben vrijwel allemaal hun eigen variant. Gekenmerkt door versatiliteit en krachtige prestaties, zijn hybrides vaak een ideale tool voor werknemers die veel onderweg zijn. Ook voor consumenten kan dit soort toestellen een goede keuze zijn.

De Microsoft Surface Pro 4 is en blijft voor mij de beste hybride van dit jaar. Een elegant design, krachtige performance en dit alles met een volledige desktop Windows 10? Yes please! Eén van mijn favoriete zaken aan de Surfaces is het erg grote aantal configuraties waaruit je kan kiezen. Gaande van sterkere processoren tot meer geheugen en nog veel meer. De bedrijfswereld is in ieder geval al fan van de Surface en vele sales-werknemers zweren trouw aan dit toestel. Voor de modale consument kan het prijskaartje wel nog een verschrikking zijn. De goedkoopste configuratie is niet de correcte keuze en upgrades kosten al gauw een pak extra. Hoe dan ook, jaar na jaar blijft Microsoft ons verbazen met hun nieuwe hybride en bij Geekster kijken we alvast uit naar de Surface 5.

Bang & Olufsen Beoplay H6: beste hoofdtelefoon van 2016

b&o beoplay h6

An-Sofie: Voor het eerst in mijn Geekster-carrière heb ik een perfecte 10 uitgedeeld. Toen ik voor dit overzichtsartikel moest kiezen, was het eigenlijk al op voorhand beslist. De B&O Beoplay H6 had alles wat je van wired headphones kunt verwachten: topgeluidskwaliteit, een schitterend design en een al bij al aanvaardbaar prijskaartje voor wat je kreeg. Ik heb heel wat headphones getest dit jaar, met en zonder draad, van vrij goedkoop tot ongeveer een gemiddeld maandloon, maar geen enkele heeft me zo weggeblazen als de H6. Liefste kerstman, als je dit leest, breng je me er dan eentje? Ik was erg flink dit jaar.

Wat we ook in België wilden dit jaar

xiaomi-air-jaaroverzicht-tech

Alexander: Eerder dit jaar kondigde de Chinese fabrikant Xiaomi zijn introductie aan in de markt van ultrabooks. Een blik op de 2 aangekondigde Xiaomi Air-laptops en het viel al snel op dat zij graag de Macbooks het vuur aan de schenen willen leggen.

Net zoals bij hun smartphones wilt Xiaomi erg goede prestaties aanbieden voor lage prijzen. Het was daarom niet verrassend dat de Xiaomi een relatief sterke CPU had, een dedicated GPU (Nvidia Geforce 960m), een batterijduur van zo’n 9-10 uur en de nieuwste snufjes zoals USB-C. Dit alles in een ultrabook die nog 12% dunner is dan hun zelfgekozen concurrent, de Macbook Air en voor een prijs van slechts 750 dollar. Het is een erg mooi aanbod, maar jammer genoeg momenteel niet beschikbaar voor het Belgische publiek. De fabrikant kondigde aan slechts 300.000 toestellen te maken, voornamelijk voor China zelf. In 2017 zou de productie verhoogd worden, wij kunnen alvast niet wachten om deze toestellen onder handen te nemen!

De Huawei Mate 9: smartphone van 2016

huawei-mate-9-jaaroverzicht

Yorick: Elk jaar wordt het moeilijker om te bepalen wat nu de beste smartphone was. In het bovenste segment van de markt is de strijd het hardst, maar aan de andere kant zijn de verschillen tussen flagships steeds kleiner. In 2016 gebeurde er wel wat opvallends. De Google Pixel is volgens zowat alle reviews een opvallend goed debuut voor het softwarebedrijf. Maar deze kwam jammer genoeg niet naar België en maakt dus geen kans op de eerste plaats. De Apple iPhone 7 kregen we niet te testen en was ook maar een redelijk saaie upgrade ten opzichte van de iPhone 6S. En dan hebben we het nog niet gehad over het weghalen van de audiojack. De Samsung Galaxy Note 7 leek erg veel kans te maken, maar toen begonnen deze te ontploffen

Op het laatste nippertje kwam Huawei met hun vlaggenschip van het jaar. De Mate 9 mag dan niet perfect zijn, want compromissen zijn er altijd, maar hier maakt de fabrikant de juiste beslissingen. Op het vlak van software hebben ze geleerd van hun fouten. EMUI, de saus die ze over Android gieten, is eindelijk acceptabel en niet alleen omdat het vlot werkt. De batterij is ook hier goed genoeg om gemakkelijk een dag van zwaar gebruik mee door te komen. Je trekt hier niet de beste foto’s mee, maar de Mate 9 is tenminste consistent. Het design is prachtig, de afwerking mag er zijn. De vraagprijs van 699 euro lijkt erg veel, maar vergeleken met andere flagships is dat meer dan acceptabel. Dat alles maakt van de Huawei Mate 9 onze favoriete smartphone van het jaar.


Graag meer info over bovenstaande producten? Kijk dan even hieronder:

Jouw toekomstige favoriete apps voor Android

Huawei Nova Plus review: dé smartphone van het middensegment

Samsung stopt met verkoop Note 7 en dat is een ramp voor het bedrijf

Dell XPS 13 (2015) review: De perfectie nabij

Microsoft Surface Pro 4 review: beter dan ooit

Beoplay H6 review: bereikbare en betaalbare perfectie

De intrede van Xiaomi op de laptopmarkt

Huawei Mate 9 review: mijn favoriete smartphone van dit jaar

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties