Google I/O 2016: Google dringt nu ook je huis binnen

0

Google I/O, de jaarlijkse get together van Google, vond gisteren plaats in de Verenigde Staten. Er viel weer heel wat nieuws te rapen en er waren enkele zéér leuke aankondigingen. Om jullie door de bomen het bos nog te laten zien, verzamelde de Techredactie de belangrijkste aankondigingen en schreef er haar ongezouten mening over: 

Google Home

Google Home

Alexander Van Rompuy:
Google Home is voor mij de grootste verrassing van deze keynote en tegelijkertijd een logische stap vooruit in de Google-dominantie. Amazon heeft met de Amazon Echo reeds de eerste stappen gezet in deze (tot nu toe vooral Amerikaanse) markt en had slechts een matig succes. Voor mij heeft Google wél de kans om succesvol jouw woning in te palmen. Deze vreemd gevormde vaas lijkt me een handige Harry die alle Google-diensten kan combineren met elkaar. Aangezien ik zelf reeds een Chromecast heb en vrijwel alle grote Google-diensten gebruik, lijkt dit een handige tool. Momenteel is het immers bijna een dagelijks ritueel om manueel mijn Google Music-playlists af te spelen op mijn tv- en audio-systemen. Het gebruik van een simpele voice command is dus welgekomen. Bovendien zorgt de ondersteuning van domotica (zoals Nest) voor nog meer doeleinden. De grootste twijfel bij Google Home is momenteel de ondersteuning van onze lokale systemen; zoals vaker zijn deze snufjes grotendeels gericht op de Amerikaanse markt, met trage ondersteuning voor Belgische sites, apps of domotica. Hierdoor zal ik zelf nog even afwachten voor ik me dit toestel aanschaf.

Lucas Wuyts:
Het gonsde van de geruchten de afgelopen dagen op het internet, Google ging zijn antwoord op de Amazon Echo aankondigen. Zo gezegd, zo gedaan. Google Home dringt dit najaar in je huiskamer binnen en voor de gelegenheid zal hij makkelijk blenden met je luchtverfrisser. Google Home moet het toestel worden dat je slimme huis kan bedienen aan de hand van jouw stem. Of dat gaat lukken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Om nog maar te zwijgen van het grote privacy-vraagstuk dat zich ook al met de Amazon Echo opdrong. Want als de Google Home zich laat bedienen met jouw stem, moet het dan niet altijd luisteren zodat het jouw stem kan herkennen?  

Allo en Duo

Lucas:
Heel erg mixed feelings bij de nieuwe messaging app Allo en zijn bijhorende video-app Duo. Enerzijds lijkt Google nu eindelijk de juiste formule gevonden te hebben om een berichten- en videodienst uit te bouwen, maar anderzijds wordt het heel eng wanneer Google in je berichten kan snuisteren. Google assistant is namelijk rechtstreeks in Allo ingebouwd. Tel daar dan nog eens bij op dat Google automatisch gegenereerde antwoorden gaat voorstellen wanneer je foto’s krijgt doorgestuurd en je weet gewoon dat dit next level is. Ook chatbots zijn ingebouwd in Allo, kwestie van even mee te geven dat Google echt wel serieus is als het over de toekomst van Allo en Duo gaat.

Alexander:
Nog een jaar en nog een
messaging app, voor mij voelt het alsof Google iedere paar maanden een nieuw communicatieproduct lanceert. Dat nadien in beperkte mate succesvol is en uiteindelijk een stille dood sterft. Hangouts is hiervan het laatste slachtoffer. Daarom was ik ook verrast dat Google niet één maar twee nieuwe apps lanceerde. Ongetwijfeld zal er de nodige scepsis zijn over het feit dat Google al jouw conversaties mee opvolgt, hierover sta ik iets neutraler. In het algemeen zijn enkele van deze functionaliteiten enorm interessant, de integratie van zoekopdrachten in Allo zorgt ervoor dat je vrijwel niet meer van app moet verwisselen om iets op te zoeken tijdens een conversatie. Bovendien is het delen van info, wegbeschrijvingen en foto’s enorm makkelijk, een grote timesaver. Het knock-knock-idee van Duo – als iemand jou belt krijg jij reeds video te zien van degene die je belt – vind ik een leuk idee, deze feature kan aanschouwd worden als een deurspion in jouw voordeur. Zelf kijk ik ernaar uit om deze nieuwe communicatie-apps uit te proberen, al zal het weer koffiedik kijken zijn of de grote menigte hier ook zo over denkt.

Android VR

Android VR

Lucas:
Naast de geruchten rond Google Home, draaide ook de Android VR-geruchtenmolen op volle toeren. Nu VR zo gehyped wordt, kan Google niet achterblijven met een eigen deftige headset (nee, Google Cardboard is dat niet). Hoewel er nog geen verkoopprijs bekend is, zal deze een pak lager liggen dan de HTC Vive en de Oculus Rift. Het feit dat meerdere smartphones van verschillende merken compatibel zullen zijn met Android VR, zal de markt van de virtuele wereld uit zijn voegen doen barsten. Een gigantisch slimme zet van Google!

Alexander:
De VR-trein is op volle gang. Google is niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste tech-gigant die zijn interesse in VR met daden bewijst. De creatie van een VR-mobile-standaard is allereerst enorm belangrijk. Dat het bedrijf deze concepten reeds deelt met concurrenten, is indrukwekkend en broodnodig. Bemoedigend vond ik ook de uitspraak waarmee Google bevestigde dat hardware niets waard is zonder goede software, een probleem waar de VR-headsets van Oculus en Valve/HTC momenteel mee kampen. De ontwikkeling van Daydream Home, die wel érg dicht klinkt én lijkt op Oculus Home, moet ervoor zorgen dat je als mobiele VR-gebruiker eenvoudig de headset kan ophouden en zo ook nieuwe apps kan downloaden via een VR-interface.
Mijn interesse voor mobiele VR staat echter op een laag pitje wegens mijn huidige stappen in desktop-VR, toch ben ik benieuwd naar deze nieuwe headsets en software die hopelijk voor iets meer democratische prijzen (kuch kuch, Rift en Vive..,) beschikbaar zullen zijn.

Android Instant Apps

Alexander:
Wow! Android instant Apps kunnen de manier waarop wij met apps omgaan volledig revolutioneren. Meer dan ooit proberen vele websites hun eigen app te pushen naar de bezoeker met weinig succes. Toch hebben deze apps vaak een betere gebruikerservaring, maar het installeren van apps blijft een grote drempel. Met Android Instant Apps kan dit probleem binnenkort geschiedenis worden. Zonder twijfel is dit een van de belangrijkste zaken die ik in lange tijden heb gezien op vlak van mobiele technologie! Ze doen het weer!

Lucas:
Android Instant Apps moet zowat het spannendste zijn dat er in jaren gebeurd is in smartphoneland. Met deze toevoeging aan Android, die trouwens volledig terug gaat tot Android 4.1 Jelly Bean, ga je weblinks kunnen openen in de bijhorende app zonder dat je deze app op je smartphone hebt staan. Dit gaat ervoor zorgen dat mensen met weinig ruimte op hun Androidtelefoon geen apps moeten downloaden die ze niet vaak gebruiken. Wat deze toevoeging vooral interessant maakt, is dat dit onze manier van hoe we met apps omgaan wel eens helemaal zou kunnen veranderen. Gedaan met apps downloaden die je niet al te vaak gebruikt, wanneer je op een link klikt van bijvoorbeeld Zalando zal Android enkel dat deel van de app downloaden dat je nodig hebt om de link te kunnen bekijken. Is dit de toekomst? Ik denk het wel.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties