Google I/O 2015 Keynote: Alles wat je moet weten

1

Elk jaar komen alle geeks die van Google houden samen op Google I/O. Deze tweedaagse conferentie wordt afgetrapt met een 3 uur durende presentatie waarin het bedrijf alle nieuwigheden voor het komende jaar aankondigt. Hier volgt een samenvatting van de presentatie, want wie kijkt er nu 3 uur lang naar zoiets?

1. Android M

google-i/o-2015-android-m-easter-egg

De Easter Egg die verborgen is in elke Android-versie is dit jaar extra komisch.

De nieuwe versie van Google’s  populaire mobiele platform krijgt ten opzichte van vorig jaar misschien geen grote visuele update, maar onder de motorkap is wel wat meer aan de hand. De ondersteuning voor een vingerprintscanner wordt met Android M onderdeel van de basissoftware, waardoor bedrijven zoals Samsung, Huawei en HTC zelf geen software moeten schrijven. Ook zorgt dit ervoor dat alle apps op de Google Play Store nu gebruik kunnen maken van de vingerprintscanner als die aanwezig is. Zo komen we een stapje dichter bij een paswoordloze toekomst.

google-i/o-2015-usb-type-c

De ondersteuning voor USB Type-C.

Zowat elk jaar belooft Google om de batterijduur van je smartphone te verbeteren en dit jaar is het weer zover. Deze keer introduceren ze Doze-feature. Dankzij Doze kan je je smartphone of tablet laten rondslingeren, een tijd niet gebruiken en het daarna terug gebruiken zonder dat de batterij bijna leeg is. Door bewegingssensoren te gebruiken kunnen nu ook Android-toestellen lang in standby blijven zonder veel batterijduur te verliezen, iets waar iPhones al zeer goed in zijn. Als je dan toch je toestel zou moeten opladen, kan dat binnenkort zonder dat je de kabel twee keer moet omdraaien, zoals we gewoon zijn met USB-kabels. Android M ondersteunt nu ook de nieuwe Type-C USB-kabels, die omkeerbaar zijn. Verwacht je volgend jaar dus aan een hoop nieuwe smartphones met deze feature.

google-i/o-2105-Android-M

Voor de rest zijn er nog wat kleine aanpassingen zoals gemakkelijker woorden selecteren in een tekst, maar deze lijst zal waarschijnlijk nog stevig aangroeien wanneer Google in de herfst de volledige naam aankondigt. De preview is al beschikbaar voor de Nexus-toestellen, de definitieve versie wordt ook in de herfst verwacht nadat de preview twee updates kreeg.

2. Android Pay

Google-i/o-2015-android-pay

Nu Apple zich op de markt van mobiele betalingen heeft gegooid, werd het eens tijd dat Google zijn systeem een grondige update gaf. Google Wallet was al beschikbaar in de Verenigde Staten maar is daar nooit enorm breed aanvaard geworden. Op Google I/O 2015 kondigde het bedrijf dan ook de samenwerking met een hoop kredietkaartbedrijven en winkels, waardoor het systeem een veel bredere lancering zal krijgen. Dit, in combinatie met vingerprintscanners, kan de formule voor een groter succes betekenen. Of Android Pay ooit naar België komt, dat is afwachten.

3. Google Now

google-i/o-2015-now

Google Now geeft context rond de film Tomorrowland (Project T in België), met alle apps die meer info kunnen verschaffen.

De tegenpool van Apple’s Siri en Microsofts Cortana krijgt er een hoop extra features bij. De app gaf al informatie voor dat je eigenlijk zelf besefte dat je deze nodig had. Voorbeelden zijn: waarschuwen dat je vroeger moet vertrekken naar een afspraak omdat er file is of de mail met je hotelreservatie gemakkelijk bij de hand hebben op het juiste moment.

Met Android M zal Google Now je informatie kunnen geven die relevant is aan de app waar je je op dat moment in bevindt. Door de thuisknop lang in te drukken terwijl je op Spotify naar Jamie xx luistert, kan je vragen stellen zoals, “Van welk land komt hij?”, waarbij Google Now perfect weet over wie je het hebt zonder dat je dat moet zeggen. Ook kan het bijvoorbeeld een herinnering klaar zetten om pizza te gaan kopen als je een sms krijgt met de vraag erom. Het is allemaal een beetje vreemd, maar het bespaart seconden aan tussen apps wisselen.

4. Apps

Google Maps

Google-i/o-2015-mapsEen lange rit naar het zuiden zal deze zomer een pak goedkoper worden. In plaats van een gps aan te schaffen met een hoop dure kaarten, zal je later dit jaar – hopelijk dus vóór de zomer – de volledige functionaliteit van Google Maps kunnen gebruiken zonder verbonden te zijn met het internet. Vroeger kon je al offline een gebied downloaden, maar navigatie weigerde dan te werken. Daar komt nu dus eindelijk verandering in.

Google Photos

google-i/o-2015-photos

Er werd al lang om gevraagd, maar eindelijk nadert de al zeer goede fotodienst van Google de perfectie. Op Google I/O 2015 kondigde ze namelijk een update die het makkelijker maakt om oude foto’s terug te vinden. Dankzij artificiële intelligentie worden foto’s met dezelfde mensen, dieren, locaties perfect gegroepeerd. Ook kan je in de app makkelijk uitzoomen om snel door je foto’s te scrollen. De grootste aankondiging is echter de ongelimiteerde opslag die Google Photos nu aanbiedt voor foto’s tot 16 megapixels en video tot Full HD resolutie. Je kan je foto’s automatisch in de cloud opslaan met de applicaties voor Android, iOS en zelfs de desktop. De concurrentie is zo volledig van haar sokken geblazen.

5. Virtual Reality

google-i/o-2015-cardboard

De meest schattige aankondiging van Google I/O 2015 moet toch wel de update voor Cardboard zijn. Deze Virtual Reality headset gemaakt uit karton maakt het mogelijk om op een goedkope manier met je smartphone aan VR te doen. Na het enorme succes van de vorige versie, is deze versie simpeler gemaakt en er kunnen nu ook smartphones met een 6 inch scherm in.

google-i/o-2015-camera

De belangrijkste aankondiging is dat Google kits zal samenstellen met smartphones en Cardboards waarmee klassen dan op expeditie kunnen gaan. De leerkracht kan dan met een tablet deze expeditie leiden. Omdat er natuurlijk beelden voor moeten worden gemaakt, maakt Google hardware en software waarmee je 360 graden beeld kan maken. De foto hierboven laat zo’n camera rig zien met GoPro’s, vergelijkbaar met wat Google gebruikt om foto’s te maken voor Street View.

6. Andere

Op de keynote van Google I/O 2015 werden een hoop dingen aangekondigd. Hieronder nog enkele dingen die te vermelden waard zijn.

HBO Now

google-i/o-2015-hbo-now

Sundar Pichai zelf kondigde aan dat de exclusiviteit van Apple deze zomer op tijd over zal zijn voor het nieuwe seizoen van True Detective. Het zal dus mogelijk worden om alle HBO series te bekijken op Android-toestellen en via Chromecast, als je in de Verenigde Staten woont. In België zal het nog steeds niet mogelijk zijn om rechtstreeks bij HBO aan te kloppen, je zal nog een tijdje via Telenet moeten gaan.

Cars

google-i/o-2015-auto

Er werd verwacht dat er meer over auto’s ging worden gepraat, maar het bleef bij twee kleinere aankondigingen. De eerste was dat er binnenkort ook zelfrijdende auto’s zullen zijn in Mountain View, waar het hoofdkwartier van Google ligt. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat Android Auto beschikbaar zal in auto’s van 35 verschillende merken. Met Android Auto kan je je smartphone aansluiten op het dashboard, om zo gemakkelijk je apps zoals Spotify en Google Maps te gebruiken. Dit met de hulp van een vrij goede spraakherkenning.

Internet of Things

google-i/o-2015-brillo

Ook kondigde Google een besturingssysteem aan voor al je smart devices. Met deze software die ze Brillo noemen, zullen je slimme Nest thermostaat, je slimme koelkast en andere met elkaar informatie kunnen uitwisselen, maar ook met je smartphone. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een melding krijgen dat de was gedaan is of gemakkelijk de temperatuur van je huis hoger zetten even voor je thuis komt. Of dit platform van de grond zal komen is een andere zaak.

7. Geen Nexus

nexus-5

Op een update van deze parel is het nog even wachten…

Wat er op Google I/O 2015 niet is aangekondigd zijn nieuwe Nexus smartphones. Iedereen verwachtte dat het bedrijf nieuwe, goedkope toestellen zou aankondigen, maar niets is minder waar. Deze zullen waarschijnlijk getoond worden bij het event in de herfst, waar ze Android M in zijn geheel lanceren, maar de frustratie onder de fans is er niet minder groot om.

 

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties