Google Event: Nieuwe hardware gevuld met zoete software

1

Twee nieuwe smartphones, Android Marshmallow, een nieuwe Chromecast,… Het lijstje van nieuwigheden op het Google Event is lang. De Geekster Tech-redactie bundelde haar krachten en filterde de belangrijkste aankondigingen eruit, voorzien van een ongefilterde mening.

Nexus 6P (Huawei)

nexus-6P

De Nexus 6P in Frost, Aluminium en Graphite.

Specificaties
Scherm: 5.7 inch Quad HD AMOLED (2560×1440)
Software: Android 6.0 Marshmallow
Processor: Qualcomm Snapdragon 810 (2.0 GHz)
RAM: 3GB
Opslag: 32, 64 of 128 GB
Camera: 12.3 MP (main) en 8 MP (selfie)
Batterij: 3450 MAh

Lucas

De nieuwe Nexus 6P ziet er veelbelovend uit. Stevige specs met een design dat me sterk doet denken aan een combinatie van de Huawei P8 en de HTC One M9. Stereospeakers aan de voorkant van de smartphone zijn een dik pluspunt in combinatie met een Quad HD-display, het gaat de media-ervaring enkel maar verhogen. Ik ben vooral benieuwd naar de camera aangezien Google er tijdens de presentatie nogal wat tijd aan besteedde met het nodige iPhone-bashen erbij. Erover opscheppen is één ding, maar zeggen dat ie veel beter is dan de concurrentie, is een ander paar mouwen. Hope you keep your promises, Google!

Yorick

De Nexus 6P moet voor Google hét vlaggenschip worden van de smartphones uit eigen stal. Met gloednieuwe snufjes zoals USB Type-C, dat net zoals Apple’s Lightning Connector symmetrisch is, en een vingerprintsensor, is het een toestel dat klaar is voor de toekomst. Een AMOLED-scherm met de laatste nieuwe soort mobiele RAM-geheugen (LPDDR4) en een top of the line Qualcomm Snapdragon 810 zal de Nexus 6P de Samsung Galaxy S6 Edge, LG G4 en iPhone 6S Plus moeten kunnen bijhouden. Op papier ziet het er allemaal goed uit en omdat het bedrijf de software zelf beheert, heb ik er veel vertrouwen in. Maar het zal wachten zijn tot onze review om te weten of Google eindelijk de klassieke problemen van de Nexussmartphones, namelijk teleurstellende batterij en camera, heeft opgelost. Ik ben in ieder geval benieuwd.  Nexus 6P wordt in België verwacht begin november. Aanbevolen retailprijs is 649€ voor 32GB, 699€ voor 64GB en 799€ voor 128GB.

Nexus 5X (LG)

lg-nexus-5X

De LG Nexus 5X in de kleuren Carbon, Quartz en Ice

Specificaties
Scherm: 5.2 inch Full HD IPS (1920×1080)
Software: Android 6.0 Marshmallow
Processor: Qualcomm Snapdragon 808 (1.8 GHz)
RAM: 2GB
Opslag: 16 of 32GB
Camera: 12.3 MP (main) en 5 MP (selfie)
Batterij: 2700 MAh

Lucas

De Nexus 5X moet in mijn ogen niet onderdoen voor zijn grotere broer. Voor net geen 400 dollar krijg je veel waar voor je geld. Jammer dat er geen twee frontfacing speakers zijn en dat het scherm geen AMOLED-display is. Ook stel ik me, net zoals bij de nieuwe iPhone 6S en de S6 Plus, vragen bij het opslaggeheugen. Een basismodel van 16 GB is echt wel weinig als je smartphone filmpjes kan maken in 4K. Ook het feit dat je je vers geschoten video’s in 4K niet optimaal kan bekijken op de 5X (aangezien het scherm maar Full HD kan afspelen), doet me de wenkbrauwen toch even fronsen. Verder heb ik het gevoel dat Google met de Nexus 5X vooral op consumenten mikt die een beperkt budget hebben maar toch het meeste uit hun zuurverdiende centen willen halen. Een slimme zet, aangezien de concurrentie zoals OnePlus en Motorola ook die markt proberen te veroveren.

Yorick

Als we kijken naar de Nexus 5X mogen we niet uit het oog verliezen dat deze smartphones eigenlijk bedoeld zijn voor app-ontwikkelaars. Google verwacht dan ook niet dat die allemaal elk jaar diep in hun portefeuille gaan duiken. Om de prijs te drukken, moeten ze dan ook snufjes zoals Quad HD-resolutie inruilen voor een “mindere” Full HD-resolutie. Samen met de Qualcomm Snapdragon 808 en een stevige batterij is dit potentieel een smartphone die het zeer lang zal volhouden. Met een prijs van (waarschijnlijk) 379 euro voor het model van 16 GB komt hij wel rechtstreeks in het vaarwater van de OnePlus Two en de Motorola Moto X Play. Benieuwd hoe deze drie smartphones met pure of semi-pure Android-software zich tot elkaar verhouden.

Android Marshmallow

android-marshmallow-nexus

Lucas

Ah de zoete geur van nieuwe software! Het is lang geleden dat een versie van Android me zo nieuwsgierig maakte naar hoe alles draait en werkt. Now On Tap en Doze zijn twee nieuwigheden die ik graag eens van dichtbij wil bekijken. Wel vraag ik me af hoe lang het gaat duren eer ik ze ga kunnen aanschouwen. Bedrijven zoals Samsung zullen nu volop aan de slag gaan met Android 6.0 en ik vrees een beetje dat veel van de nieuwigheden verloren zullen gaan in de lagen die deze bedrijven toevoegen aan Android. Now On Tap kan bijvoorbeeld ergens verdoken zitten als er niet voorzichtig mee omgesprongen wordt en dat kan net de kracht tenietdoen van deze nieuwe feature. Ik stel me ook vragen bij de privacy van de consument bij een nieuwigheid zoals Now On Tap, aangezien Google alles, maar dan ook alles, door zijn servers moet sturen om je relevante informatie te geven. Of die vrees gegrond is, valt af te wachten, maar ik wil Google het voordeel van de twijfel geven.

Yorick

Ondanks de sprong van 5.1 naar 6.0 is de update voor Android dit jaar op het eerste zicht niet gigantisch. Bij Android Marshmallow gaat het vooral om het verfijnen van het besturingssysteem met behulp van bijvoorbeeld Doze en de integratie van Android Pay. Doze maakt gebruik van de sensoren in de smartphone om te detecteren of het toestel gewoon op een tafel ligt. Als dat het geval is, gaat die in een diepe slaapstand om batterij te besparen. Berichten komen echter nog wel binnen, dus Android is een pak slimmer. Android Pay is vergelijkbaar met Apple Pay, je gaat dus hopelijk binnenkort in de winkel kunnen betalen met je smartphone. De grote nieuwigheid die volgens mij de sprong in het versienummer verantwoordt, is Now On Tap. De implicaties zijn momenteel moeilijk in te schatten, maar het is niet vergezocht om te denken dat, als Google gebruik kan maken van de gegevens binnen apps, het revolutionair kan worden voor de manier waarop je je smartphone gebruikt. Op dit moment zijn apps namelijk, zelfs op Android, niet echt van elkaar op de hoogte. Met Now On Tap gaan ze voor het eerst echt met elkaar communiceren. Als je in Whatsapp bijvoorbeeld een adres van een restaurant ziet staan, kan je met Now On Tap hier meer informatie over krijgen en zelfs meteen een tafeltje reserveren in een andere app. De vraag is natuurlijk of deze toepassingen in het Nederlandse taalgebied even goed zullen werken. Ook moet je weer een stukje privacy aan Google geven in ruil voor deze nuttige feature. Al heb ik persoonlijk niet zo’n probleem met het feit dat Google veel van me weet opdat ze betere advertenties kunnen maken.

New Chromecast

chromecast-audio-family

De Belgische driekleur is goed vertegenwoordigd.

Lucas

Ik zit nu echt met een dilemma. Mijn Apple TV is aan vervanging toe en Google doet me enorm twijfelen om de nieuwste Apple TV links te laten liggen en voor de pas vernieuwde Chromecast te gaan. Een prijs van 39 euro klinkt heel aanlokkelijk en het feit dat de nieuwe Chromecast nu ook 5 Ghz Wi-Fi-verbindingen ondersteunt, maakt een verslaving aan Netflix nu nog aannemelijker. Of ik er mij eentje ga aanschaffen? Ik ben er echt nog niet uit, aangezien alles technologisch hier in huis uit de Apple-stal komt. En werken een iPhone, Mac en iPad vlot samen met een Chromecast? Ik ga even moeten aankloppen ten huize Dupon daarvoor.

Yorick

Hier ten huize Dupon steekt er al even een Chromecast in de HDMI-poort van onze tv. Zelf gebruik ik het wel vaker om muziek te streamen via Google Play Music of filmpjes te kijken op YouTube. De vraag is dan natuurlijk of de aanpassingen aan de nieuwe versie voldoende zijn om er eentje aan te schaffen. De verbeteringen aan de Wi-Fi-verbindingen zouden al voldoende reden kunnen zijn om de nieuwe Chromecast in huis te halen. In een huishouden van 5 zijn er zoveel verschillende toestellen aanwezig dat het slimme wisselen tussen 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi waarschijnlijk leidt tot veel beter Chromecast-gebruik. De ingebouwde HDMI-kabel is handig voor de mensen die het nieuw aankopen, en het nieuwe design zie je niet achter het televisiescherm. Ik zie het dus als een goede upgrade, waar vooral mensen die er nog geen in huis hebben van gaan genieten. De New Chromecast is al te koop in de Google Store voor 39€.

Chromecast Audio

chromecast-audio-vinyl

Lucas

Voor mij was de Chromecast Audio de grootste teleurstelling tijdens het Google Event. Tegenwoordig heeft bijna elk geluidssysteem wel een Bluetoothverbinding, dus het nut van de Chromecast Audio ontgaat mij een beetje. Ik ga hem zeker eens checken in het echt, maar ik betwijfel of ik hem ook echt in huis zou halen. Ik blijf ook iemand die de sentimentele waarde van cd’s koestert, waardoor de Chromecast Audio me waarschijnlijk niet zoveel zegt.

Yorick

De Chromecast Audio is op eerste zicht een goed idee. Trek het succes van de originele Chromecast door naar speakers door er audio op te streamen en je hebt opnieuw een hit. Ik vraag me echter af of dit ook echt een succes gaat worden. Zijn er nog veel mensen die een gigantisch audiosysteem in de woonkamer hebben dat niet via het internet kan streamen? (Laat het me zeker in de comments weten moest dit zo zijn.) Ik twijfel er niet aan dat de Chromecast Audio uitstekend zal werken als je zo’n set-up in huis hebt en dat het een goede aanvulling kan zijn op de verscheidene manieren waarop je zo naar muziek luistert. De aankondiging dat je nu ook gewoon audio kunt streamen naar alle Chromecasts vind ik dan noemenswaardiger. De Chromecast Audio is al te koop in de Google Store voor 39€.

Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties