Met de Gear S2 lanceert Samsung hun tweede generatie smartwatches. Een verfijnder, strakker apparaat. Zo’n 2 weken lang testte ik hem uit, meteen mijn eerste ervaring met smartwatches. Slaagde de Gear S2 erin om mij te overtuigen van het concept ‘smartwatch’? It’s complicated. 

Design: Simplistisch stijlvol, een voltreffer.

De Gear S2 is simpelweg een prachtig apparaat. Met aan de basis een simplistisch, maar zeer stijlvol design. De smartwatch voelt stevig aan rond je pols dankzij het geborsteld metaal, bij het basismodel van de smartwatch bestaan de bandjes uit elastomeer (een soort synthetisch rubber), echte leren bandjes krijg je enkel bij de duurdere Gear S2 Classic. Bandjes kunnen bijgekocht worden en het wisselen van bandjes bij de Gear S2 is een eenvoudig proces. In onze contreien is de Gear S2 beschikbaar in 2 kleuren: zwart en wit.

Health overview

Tijd om te bewegen!

Nieuw bij deze 2e generatie Samsung smartwatch is de roterende bezel. Een draaibare ring die rond het scherm is geplaatst. Deze functionaliteit laat de gebruiker toe om op een snelle manier doorheen menustructuur van de software te navigeren. Het gebruik van de draaibare ring is zeer nauwkeurig door het mechanische gevoel dat de gebruiker krijgt, met daarbovenop een zeer subtiel ‘tik’-geluid bij iedere verschuiving. Wel kan je apps enkel opendoen door nog gebruik te maken van het touchscreen. Verder beschikt de Gear S2 over 2 knoppen aan de rechterzijde van de smartwatch, die bijstaan in de navigatie. De bovenste knop dient om een niveau terug te gaan en de onderste knop brengt je terug naar het ‘home‘ scherm.

Het uiterlijke blijft uiteraard een persoonlijke mening, maar Samsung zal menig harten sneller doen slaan door het simplistisch maar duurzaam ontwerp.

Software en functionaliteiten

Appdrawer Gear S2

Doorheen de beschikbare applicaties wordt eenvoudig genavigeerd door de roterende bezel.

Samsung maakte de keuze om hun eigen OS te gebruiken bij de lancering van hun eerste generatie smartwatches, genaamd Tizen. Dit in tegenstelling met de meeste andere Android-Smartwatches die Android Wear gebruiken. Hoewel Tizen een volwassen smartwatch OS is geworden, bij de Gear S2 zorgt deze OS-keuze wel voor een beperkte app-ondersteuning van ontwikkelaars, meteen het grootste pijnpunt van de Gear S2. De apps die het meeste gebruikt worden op de smartwatch zijn voornamelijk door Samsung zelf ontwikkelt. De apps op jouw smartphone kunnen via de bluetooth verbinding wel notificaties doorsturen naar je smartwatch, wat zeer handig is om snel binnenkomende mails of SMS’en te zien. Binnenkomende notificaties kan je zo sneller observeren via je smartwatch en zorgt ervoor dat je minder snel naar je smartphone graait.

Momenteel ligt het zwaartepunt van de functionaliteiten en apps rond gezondheid. Een stappenteller, activiteitenmeter, de app die je ieder uur aanmaant om op te staan vanuit jouw luie zetel… De Gear S2 deed me in ieder geval meer bewegen, dat noem ik alvast een groot succes.

Batterijduur: zorgeloos gebruik

De Gear S2 bevat een 250 mAh-batterij, een kleine hoeveelheid op het eerste zicht, maar dankzij het zuinige Tizen merk je hier weinig van op. Menig gemiddeld gebruiker haalt makkelijk de 2 dagen. Om verder jouw batterijduur te besparen biedt de Gear S2 ook een batterijbesparende modus, hierdoor gaat onder andere het scherm over in een kleurloze-modus.

De oplader heeft Samsung meesterlijk ingewerkt in de magnetische houder die draadloos de batterij oplaadt. Bij het slapengaan hang je simpelweg de Gear S2 aan de houder en de dag nadien verwelkom je de ochtend door een opgeladen smartwatch om je pols te doen.

Gear S2 wireless charging

Wireless charging van de Gear S2

Toch stel ik me de vraag of smartwatches ooit meer gaan zijn dan verijdelde gezondheidsdevices. De kleine schermgrootte en beperkte invoermogelijkheden stellen me verder uitgebreid gebruik van een smartwatch in vraag.

Conclusie

Met de Gear S2 heeft Samsung een zeer sterke smartwatch op de markt geplaatst, met een prijs van om en bij de 350 euro. Het grootste vraagteken plaats ik bij het aantal beschikbare apps. De Gear S2 zijn unieke besturingssysteem kan de bereidwilligheid tot het ontwikkelen van nieuwe apps door ontwikkelaars beperken, maar momenteel zijn de meeste cruciale applicaties rond fitness en communicatie reeds beschikbaar.

Het eigenlijke gebruik van de smartwatch is één van de betere ervaringen die je kan vinden bij wearables: De roterende bezel maakt navigeren een zeer intuïtieve ervaring. Verder is de ronde vormgeving van de Gear S2 een welgekomen verademing in vergelijking met de vierkante blokken van andere producenten. Dit alles met daarbovenop een prima batterijduur, maakt de Gear S2 voor het publiek dat degelijke interesse heeft in smartwatches en andere wearables een zéér goede keuze. De prijs van de Gear S2 is fair in vergelijking met andere smartwatches op de markt.

Maar als je verwacht dat de smartwatch jouw smartphone gebruik met 80% zal verminderen, zal je best nog even wachten tot het duidelijk wordt waarheen de smartwatches en andere wearables evolueren in de toekomst.

Tenslotte, het beantwoorden van mijn openingsvraag  “Slaagde de Gear S2 erin om mij te overtuigen van het concept ‘smartwatch’? Ja, gedeeltelijk. De Gear S2 heeft me aangetoond dat een smartwatch er ook goed uit kan zien en voornamelijk subtiel is. De gezondheidstoepassingen kunnen het grote publiek aansporen tot meer bewegen. En tijdens mijn gebruik van de smartwatch greep ik effectief veel minder naar mijn smartphone Toch is het -naar mijn mening- momenteel nog te vroeg om de smartwatch in het rijtje van de groten zoals de smartphone, laptop, desktop en tablet te plaatsen. Hiervoor moeten de knappe koppen bij Samsung en zijn concurrenten nog uitdagingen te lijf gaan. Een nieuwe manier van input bijvoorbeeld en het afbakenen van een duidelijke plaats tussen de andere veelgebruikte apparaten.

7.8 Topper!

De Gear S2 is een prima keuze voor de geïnteresseerde in een smartwatch dankzij zijn goede batterij, vormgeving en gezondheidsondersteuning. Het beperkte aantal beschikbare apps kan een geavanceerd gebruiker wel teleurstellen.

  • Design 9
  • Software 6
  • Input 8
  • Performance 9
  • Batterij 8
  • Prijs 7
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties