“Zou ik een tv zetten of plaats ik een projector?” De vraag op zich stelt zich de dag van vandaag meer en meer, en terecht. Of je nu film- of serie liefhebber bent, het is altijd ietsje beter met het “cinemagevoel”. Ook voor gamers kan het de moeite zijn als je eens split-screen wil spelen, zonder dat je een vergrootglas erbij moet nemen. Maar wie ‘groot scherm’ zegt denkt ook meteen aan detailverlies. “Is het dan nog crisp?” Deze Epson EB-U04 is het zeker maar beter nog, hij is ook nog betaalbaar. Tijd voor een volledige evaluatie.

Specificaties Epson EB-U04

Projectorsysteem: 3LCD
Resolutie: WUXGA (1920×1200), ratio 16:10
Lamp: 200 W – levensduur 5000h,10000h in eco modus
Luidspreker: Ja, 2W
Totaal verbruik: 277W, 207W in eco modus
Poorten: 2x USB 2.0 (type A en B), HDMI, HDMI-MHL, VGA, Composite, Cinch Audio
Netwerk: enkel Wi-Fi, 802.11b/g/n
Afmetingen: 297‎ x 244 x 77 mm
Gewicht: 2.6 kg

Meer specificaties zijn terug te vinden op de website van Epson, hierzo

Het beest

EB-U04 overview

De Epson EB-U04 is een Full HD projector van medium prijsklasse, bestemd voor de kleine home of office toepassing, geen top of the line model dat een klein voetballerssalaris kost en waarmee je je eigen cinema mee kan openen. Qua omvang en design is deze dus volledig in lijn met wat je je wellicht voor de geest haalt als je aan de projector van op het werk of school denkt. Het is niet te groot, niet te zwaar en van simpele vorm, zodat hij gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen is. Hij is ook voorzien, zoals dit standaard hoort, van regelbare poten om je beeld waterpas te krijgen. De EB-U04 is geen instapmodel en bevat natuurlijk ook wel een paar minder doorsnee snufjes wat de hardware betreft. Zo bevat het een kleine speaker en 2 HDMI poorten waarvan één tailor made voor Mobile High Definition Link (MHL), perfect dus voor bijvoorbeeld een Chromecast opstelling. De Epson EB-U04 kan ook op het netwerk gezwierd worden, mits je extra euro’s legt voor de optionele draadloze netwerkkaart. De beide opties tezamen laten je toe de Epson EB-U04 enkel te moeten voorzien van zijn stroomkabel zonder dat je moet inboeten voor connectiviteit. Ten laatste hebben we dan de lamp van 200W, met een levensduur volgens de fabrikant van 5000 branduren in vol gebruik.

Epson EB-U04 back

De projector mag dan niets onontbeerlijk mankeren, zijn uitvoering is het strikte minimum. Het plastiek waaruit hij gemaakt is, is niet al te stevig, hetzelfde geldt voor de afsluiting aan de lamp. Steek hem dus steeds veilig in zijn opbergtas als je er mee op stap gaat. Ook het steunpootje vooraan, dat in hoogte verstelbaar is, voelt wat gammel aan. Buiten deze minpunten valt er aan de rest van de hardware niets te bemerken, alles doet het volledig naar behoren. Bij de pluspunten zit ongetwijfeld de levensduur van de lamp, stevig boven de gemiddelde 2000 branduren voor een lamp van 3000 Lumen als de deze.

EB-U04 bagged

 

Zie het groots

Dit is spijtig genoeg niet mijn living, maar zo zou het moeten zijn

Dit is spijtig genoeg niet mijn living, maar zo zou het moeten zijn

Het punt van een projector is uiteraard om het wat groter te zien. De Epson EB-U04 hoeft voor een thuismodel niet verlegen te zijn, op zijn grootst geeft deze een scherm met een diagonaal van maar liefst 7.5m! Uiteraard is dit helemaal niet geschikt voor de doorsnee living en met doorsnee bedoel ik een living die NIET als balzaal kan dienen als je geen film aan het kijken bent. Een projectie op doorsnee woonkamerformaat vergt een goede 2m projectieafstand, een veel schappelijker getal. Dat gezegd zijnde, bevat het toestel genoeg opties om, indien je binnen de perken blijft, het beeld aan te passen aan de situatie. Focus en zoom zijn uiteraard aanwezig, net als horizontale en verticale keystone correctie (dat is de kantelhoek van je beeld). De zoom, met zijn handmatige 1.2x factor, is misschien wat aan de lage kant voor zijn categorie. Een leuke feature wel is dat het toestel zijn verticale hoek zelfstandig aanpast, waardoor je niet steeds hoeft te prutsen met deze setting als je de poten van de projector verzet om waterpas te liggen. De Epson EB-U04 kan ook perfect aan het plafond gehangen worden met universele ophangingssystemen. De afstandsbediening is standaard inbegrepen, dus je hoeft geen barkruk in de buurt te houden.

het kan, maar de afstandsbediening is helaas apart verkrijgbaar

Het kan, maar het vergt wat tijd en moeite om dan alles af te stellen

Beeldgewijs is de EB-U04 geweldig, en zeker voor een gamer als mezelf. Even op het giga-scherm de wereld van Fallout 4 of Xenoblade Chronicles X aanschouwen heeft iets overweldigend, des te meer als het in je woonkamer is. Ook voor films hetzelfde gevoel, je zit middenin de actie. Ik heb voor de gelegenheid even Garden of Words opgezet. Het schouwspel aan kleuren dat ik mocht absorberen was hypnotiserend. Ik voelde me werkelijk als een mot, aangetrokken door fel licht in het donker. Eens je de smaak te pakken krijgt is het moeilijk terugkeren naar je (opeens) kleine tv. Maar de illusie hangt wel af van één factor. Als je zou gaan voor een home cinema gevoel ben je verplicht een audiosysteem aan te kopen. Er mag dan wel een 10W speaker in de EB-U04 zitten, deze dient vooral in noodgevallen of wanneer geluid niet uitmaakt. De kleine luidspreker zelf heeft een verschrikkelijke geluidskwaliteit en op hogere volumes mag je het helemaal vergeten. En als we dan toch in details gaan, het zwart had iets dieper gemogen. Het contrast is, op juiste werpafstand van je projectiemuur of -scherm, zoals net gezegd gewoonweg fantastisch.

Epson EB U04 resolution

De Epson EB-U04 behoort tot de “lekker crisp” WUXGA categorie

Het zit vanbinnen

Naast alle hardware bezit de projector ook de nodige software snufjes om alles wat aangenamer te maken. Zo kan je hem op je draadloos netwerk zwieren om zo je media af te spelen, of je gebruikt de bijhorende app om je media af te lezen op je cinemascherm. Het toestel ondersteunt ook de meest voorkomende formaten voor tekst, audio of video zodat hij inzetbaar is voor plezier en werk. Ook het opmerken waard is de mogelijkheid om in split-screen te werken. Je kan dan twee signalen naast elkaar op je projectiescherm zetten, ongeacht de types signaal. Perfect voor bijvoorbeeld een game-avond waar niet iedereen zin heeft om hetzelfde te spelen of wanneer je je verslaving voor games niet de baas bent, maar toch De Slimste Mens ofzo wilt zien. Toegegeven, de toepassing is vrij beperkt daar je nog steeds maar één audio uitgang bezit, maar het zit er in. Zoals eerder vermeld is de catch dat het hele draadloze gebeuren een bijkomende (en dus betalende) optie voor het toestel is.

De EB-U04 kan ook samenwerken met een companion app, al is de netwerkadaptro voor de projector spijtig genoeg optioneel

De EB-U04 kan ook samenwerken met een companion app, al is de netwerkadaptor voor de projector spijtig genoeg optioneel

De prijs/kwaliteit verhouding

Deze Epson EB-U04 staat bij online handelaars voor ongeveer 670€ te koop. Het is dus geen goedkoop model, maar het is wel een lage prijs voor de iets meer dan Full HD resolutie die het biedt. Daarmee plaatst het zich als een goed alternatief voor een tv in het typische huishouden, een modeste living en een vlakke witte muur zijn het enige dat je echt nodig hebt. Je boet niet in aan helderheid, beeldkwaliteit of mediacompatibiliteit, maar je moet dan wel investeren in een goed geluidssysteem. Wees wel gewaarschuwd als je deze review leest met die bedoeling. Een projector gebruikt bijna 3 keer meer stroom dan een moderne televisie en maakt een stil, maar merkbaar gezoem. En stel dat je hem dan de hele avond gebruikt, grofweg 6u per dag, dan gaat je lamp slechts 2 jaar mee voor deze vervangen moet worden (en dat is dan ruim gezien daar deze Epson een grote levensduur aanbiedt). Kortom, de Epson EB-U04 is een goede eerste keuze om je eigen HD home cinema in te richten zonder al te veel moeite.

8.1 Goed

De Epson EB-U40 is een goedkope, maar Full HD projector perfect geschikt voor thuisgebruik. Hij bezit al het broodnodige voor een goede beeldkwaliteit en een langdurig lampleven, maar laat het net zoals vele projectoren afweten als het op audio aankomt. De projector zelf kan draadloos verbonden worden met het netwerk of je kan de bijhorende app gebruiken om via je smartphone te werken. Alleen spijtig dat hiervoor een bijkomende kost nodig is. Kortom, er bestaat beter voor meer geld, maar er is weinig concurrentie voor minder.

  • Beeld 9
  • Connectiviteit 7
  • Levensduur 8.5
  • Prijs/kwaliteit 8
Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties