Dell ken je waarschijnlijk vooral omdat ze in veel scholen, universiteiten en bedrijven zowat de standaard zijn als je een basic PC nodig hebt. Ze doen dan wel hun job, maar erg sexy zijn ze niet. Met de Dell XPS 13 komt daar verandering in, dus tijd om het eens een review te geven.

Het scherm staat centraal

dell-xps-13-scherm

Specificaties
Scherm: 13,3 inch, QHD Touch Display (3200×1800)
RAM: 8 GB
Opslag: 238 GB (SSD)
Processor: 2,60 GHz Intel Core i7 (vPro)
Poorten: Mini DisplayPort, USB 3.0, USB 2.0, SD-kaartlezer

En wat een scherm. Het 13,3 inch scherm  van de Dell XPS 13, met de toepasselijke marketing-naam “Infinity Display”, heeft zo’n kleine rand rond het eigenlijke display, dat het iets futuristisch heeft. Daar komt nog eens bij dat het een enorm scherp beeld heeft, met een vrij brede kijkhoek én touchmogelijkheden. Ik ben zwaar onder de indruk van het werk dat Dell hier verricht heeft en het is gemakkelijk één van de beste schermen die je op dit moment in een laptop kan krijgen.

dell-xps-13-achterkantOmdat de rand van het scherm zo dun is, wordt de volledige laptop eigenlijk veel compacter dan wat je zou verwachten van een 13 inch laptop. Hierdoor is de Dell XPS 13 in feite niet veel groter dan een 11 inch laptop, zoals de Acer Chromebook C720. Ik kreeg de XPS 13 zelfs in de hoes die ik voor de Chromebook had gekocht. Ondanks het kleine formaat is het keyboard nog uitgebreid genoeg. Het heeft dan wel geen aparte keypad, maar de toetsen liggen niet te dicht bij elkaar en typen op deze laptop gaat lekker vlot. Ook de touchpad is van uitstekende kwaliteit, al heeft het geen gekke extra’s zoals Apple’s Force Touch. De koolstofvezel die je naast het toetsenbord vindt, is niet meteen het mooiste en aluminium zou het een meer elegante uitstraling geven, maar het maakt de laptop wel lichter en wordt niet zo snel warm.

De laptop waarop (bijna) alles een plezier is

dell-xps-13-1Het model dat ik mocht testen is zowat de meest uitgebouwde versie die je kan krijgen. Met een gigantische hoeveelheid RAM, een snelle processor en een uitstekende SSD kan het niet anders dat alles op wat je naar de Dell XPS 13 gooit perfect werkt. Het enige minpunt is wel dat de XPS 13 gebruik maakt van Intel HD Graphics. Deze “grafische kaart”, die ingebouwd zit in de processor, gebruikt veel minder stroom dan dat een ingebouwde grafische kaart van Nvidia of AMD zou doen, maar is dan ook minder krachtig. Daarbij komt nog eens het feit dat een laptop met zo’n hoge resolutie wel wat grafische kracht nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat de Dell XPS 13 in dagelijks gebruik geen problemen heeft, maar vanaf de moment dat je een programma als Photoshop of een game opent krijgt het toestel het wat moeilijker. Photoshop was nog best te doen, maar ik heb het al vlotter zien draaien op bijvoorbeeld een Macbook Air, die ongeveer evenveel kost als het model dat ik testte. Games zijn nog lastiger, omdat Intel Graphics daar niet echt goed mee samenwerken. Als je echt mobiel wilt gamen, zal je elders moeten kijken.

dell-xps-13-keyboardTijdens het testen van de Dell XPS 13 maakte ik gebruik van de testversie van Windows 10 (die overigens zo veel beter is dan Windows 8.1) en ik moet zeggen dat het echt een plezier was om te gebruiken. Alles ziet er prachtig uit op het schitterende beeldscherm. De batterij gaat best lang mee, maar ik vermoed dat een volledige dag volhouden een pak gemakkelijker zal zijn bij de versie die ‘maar’ een Full HD scherm heeft. Hoewel de XPS 13 een testversie draaide, ging alles perfect. Tussen verschillende programma’s wisselen gebeurde zonder haperen. “Orange is the New Black” kijken op Netflix ging goed en zag er echt goed uit.

De perfecte laptop als je geen Macbook Air wil

dell-xps-13-geslotenEr kunnen verschillende redenen zijn om geen Macbook Air te kopen, maar daar ga ik nu niet verder op in. Maar, moest je zo iemand zijn die een goede Windows laptop wilt, is er geen twijfel mogelijk. De Dell XPS 13 is een zeer goede laptop die zijn prijs meer dan waard is. Persoonlijk zou ik niet deze versie, met het QHD touchscreen, kopen, maar de goedkopere versie met een Full HD scherm, zonder touch. Ik ben er vrij zeker van dat die nog vlotter zal werken en minder moeite zal hebben met programma’s zoals Photoshop. In ieder geval: ben je op zoek naar een goede, compacte laptop, met een bangelijk scherm, dan moet je niet veel verder kijken.

90% Verbazingwekkend
  • Hardware 100 %
  • Software 90 %
  • User Experience 80 %
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties