Een tijdje terug vroeg de Geekster-redactie zich af waar we naar uit gingen kijken in 2015. Ik ging ervan uit dat de al uitstekende Dell XPS 13 van 2014 een upgrade zou krijgen en zo wel erg dicht zou komen bij perfectie. In deze review neem ik de proef op de som om te zien of de XPS 13 van 2015 de ideale Windows 10 laptop is.

Specificaties
Scherm: 13,3 inch UHD touch (3200×1800)
Software: Windows 10 64bit
Processor: 3,1 GHz Intel Core i7-6500U
Grafische kaart: Intel HD Graphics
RAM: 16 GB LPDDR
Opslag: 512 GB PCIE SSD
Webcam: HD-webcam (720p)
Batterij: 56 Wh
Wi-Fi: 802.11ac
Poorten: USB 3.0, Thunderbolt 3 (USB-C), SD-kaartlezer
Gewicht: 1,29 kg

If it ain’t broke, don’t fix it

Dell XPS 13 2015 review

Waarom zou je een toestel volledig opnieuw ontwerpen als het huidig design perfect in orde is? Akkoord, je kan het niet jaren aan een stuk doen, maar in het geval van de Dell XPS 13 is het zeker geen probleem. De metalen buitenkant van de laptop geeft me nog steeds het gevoel dat ik onderweg ben naar Belangrijke Dingen. Qua uiterlijk moet deze Ultrabook zeker niet onder doen voor de Macbooks van deze wereld. Rond het keyboard vind je nog steeds de bekleding in carbonvezels. Dit voelt aan als rubber, maar is een pak lichter. Ook voelt het veel beter aan de polsen tijdens het typen, wat een verbetering is ten opzichte van bijvoorbeeld de Toshiba Chromebook 2, maar ook de Apple Macbook Pro. De XPS 13 heeft ook dit jaar een Infinity Display, wat wil zeggen dat er geen plastiek of metaal rond het scherm is. Dit moet de meest futuristische innovatie voor laptops zijn in jaren, want veel mensen zijn er nog steeds van onder de indruk. Als je dan naar andere laptops kijkt, valt het pas echt op hoe lelijk die eigenlijk zijn op dat vlak.

Tot in de kleinste details

dell xps 13 2015 review

Sinds de release van Windows 8 proberen fabrikanten op de één of andere manier de ideale hybride te creëren tussen laptops en tablets. Persoonlijk ben ik daar geen grote fan van, maar wat Dell met de XPS 13 doet is tot nu toe de beste implementatie van dat idee. Je krijgt een oerdegelijke laptop en optioneel daarbij een aanraakscherm. Daardoor kan je het toestel zowel gebruiken met muis en keyboard als met het touchscreen. Jammer genoeg is het enkel mogelijk om deze combinatie te krijgen als je opteert voor een UHD-scherm. Die hoge resolutie is op zich prachtig en onder andere Jessica Jones op Netflix streamen was puur genieten, maar het vreet wel aan de batterijduur, waarover later meer. En als je dan toch gebruik maakt van het aanraakscherm, zijn de vingerafdrukken best jammer.

Eén van de minpunten van de vorige XPS 13 was dat het touchpad volgens sommigen nog niet volledig op punt stond. Zelf had ik daar toen geen last van, maar dit jaar is het in ieder geval meer dan uitstekend. Nadat ik de juiste instellingen had gevonden om de gevoeligheid wat hoger te krijgen, zodat de cursor sneller over het scherm kon bewegen, was het heerlijk om de XPS 13 te gebruiken. Scrollen ging perfect, Photoshop gebruiken ging vlotter dan met een externe muis en de bewegingen die je met meerdere vingers kan maken, om bijvoorbeeld je desktop boven te halen, werkten uitstekend. Het touchpad is zo’n onderdeel van de laptop dat je pas echt opmerkt als het slecht functioneert, wat bij dit model dus totaal niet het geval is.

Nog zo’n onderdeel dat je pas opmerkt als het echt slecht werkt, is het toetsenbord. Hierbij is Dell gegaan voor dezelfde uitvoering als de laptops van Apple en dat was een uitstekende keuze. De toetsen liggen werkelijk op de laptop en zijn zodanig in balans dat je niet te hard hoeft te drukken, maar toch nog een bevredigende klik geven. Lange teksten schrijven gaat hierdoor enorm vlot. Je hebt ook drie opties voor de verlichting van de toetsen (hard, zacht of uit) wat misschien niet meteen nuttig lijkt, maar het op zacht zetten zal waarschijnlijk de batterij sparen tijdens een nachtje door om toch maar die paper op tijd klaar te krijgen.

Windows 10 + Dell XPS 13 = ja

dell xps 13 2015 review

Nu we enkele maanden na de release van Windows 10 zijn, zouden zowat alle problemen met het besturingssysteem van de baan moeten zijn. In het begin was dit bij mij niet het geval, want dankzij Flash deden alle browsers die ik installeerde enorm vreemd. Gelukkig was dat probleem na enkele dagen van de baan door een update van Windows en de drivers van Intel. Daarna kon ik genieten van de verbazingwekkende snelheid van de Dell XPS 13.

Dat Intel erg diep samenwerkte met Microsoft om hun nieuwste Skylake-processoren perfect te laten samenwerken met Windows 10 valt meteen op. De laptop start zowat instant op, tussen programma’s wisselen gebeurde zonder haperen en zwaardere programma’s zoals Photoshop startten opvallend snel op, zelfs als er al een hoop andere dingen openstond. Als je voor je werk op een laptop moet kunnen rekenen, dan zal de XPS 13 je niet in de steek zal laten.

Zolang je regelmatig een stopcontact in de buurt hebt. Het model dat ik testte stelde me op het vlak van batterijduur dan ook enorm hard teleur. De enorme hoeveelheid pixels van het scherm en de krachtige processor zijn allesbehalve zuinig. In de twee weken dat ik met de laptop kon werken, ben ik er bijna nooit in geslaagd om de dag volledig door te komen. Ik wist op voorhand dat als ik meer dan 6 uur les had, ik maar beter offline kon noteren om er zeker van te zijn dat ik tot het einde kon werken. Als je dus vaak onderweg bent, kan je beter voor het model gaan met een Full HD-scherm en de minder krachtige processor. Afgaande op reviews van andere bloggers, lijken die modellen even vlot te werken, maar houden ze het langer vol. Zeker als je smartphone een USB C-poort heeft en je die snel even wil opladen, want ook op dat vlak is deze laptop klaar voor de toekomst.

8.9 Bijna perfect

De Dell XPS 13 (2015) is op zowat alle vlakken een verbetering van de al uitstekende versie van vorig jaar. Het heeft alles wat je verwacht van een moderne laptop, enkel is de batterijduur teleurstellend bij het UHD-model. Ga dus toch maar voor het HD-model zodat je de dag door kan komen.

  • Software 9
  • Durability 9
  • Design 10
  • Scherm 10
  • Keyboard & Touchpad 9.5
  • Batterij 7
  • Performance 9
  • Dagelijks gebruik 8.5
  • Prijs 8
Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties