Je webbrowser, de plek waar je de meeste tijd doorbrengt als je op je computer bezig bent. Maar wat als je echt alles via die browser moet doen? De Dell Chromebook 13 probeert je het beste te bieden van Chrome OS, met een killer uiterlijk voor een hoge verkoopprijs, tenminste voor een Chromebook.

Specificaties
Scherm: 13,3 inch LCD (1920X1080)
Software: Chrome OS 46.0.2490.82 (64 bit)
Processor: 2 GHz Intel Core i3-5005U
Grafische kaart: Intel HD Graphics GT2
RAM: 4 GB
Opslag: 16 GB (SSD)
Webcam: HD
Batterij: 67 Wh
Wi-Fi: 802.11 ac
Bluetooth: 4.0 LE
Poorten: USB 3.0, USB 2.0, HDMI, MicroSD
Gewicht: 1,47 kg

Dell Chromebook 13 Chrome OS

Chromebook 13: Chrome is je vriend

Iedereen die overschakelt naar een Chromebook zal even moeten slikken. Weg zijn de apps waar je zo vertrouwd mee bent. Alles gebeurt vanuit Google Chrome (What did you expect?) en de schaarse apps, zoals bijvoorbeeld Sunrise, die de Chrome Web Store te bieden heeft. Of dat stoort? Het is maar hoe je je nieuwe laptop wil gebruiken. Tegenwoordig bestaan er van bijna alle apps wel webversies. Van die apps kan je dan ofwel een bookmark maken of je kan ze in je shelf (Jaja, Chrome OS heeft ook een soort ‘dock’) zetten zodat je ze vanop je bureaublad kan terugvinden. Ben je echter verknocht aan bijvoorbeeld Adobe Photoshop (hoewel er een geweldig alternatief is, genaamd Pixlr) of Avid Media Composer, dan is de Dell Chromebook 13 of in het algemeen een Chromebook niets voor jou.

Wanneer is een Chromebook dan wel iets voor jou? Als je zowat leeft op het internet. Check je om de twee minuten Twitter? Beantwoord je dagelijks een shitload aan mails of spendeer je uren op YoutubeWe’ve got ourself a winner!

Dell Chromebook 13

Oog voor detail en vakmanschap

Wat meteen opvalt bij de Chromebook 13 van Dell is hoe premium hij er eigenlijk wel niet uitziet. Dat mag ook wel voor het prijskaartje. Hoewel hij in België officieel nog niet uit is, kan je hem op bijvoorbeeld bol.com wel al kopen voor 541 euro, en dan heb je nog maar de goedkoopste versie in handen. Een dure Chromebook is eerder een uitzondering dan de regel (ja, we kijken naar jou Chromebook Pixel) en terecht, een laptop waar je geen al te zware apps op kan draaien zou je bankrekening niet mogen plunderen. Dell dacht daar duidelijk anders over.

Dell zorgt voor mooie esthetische details, zoals de textuur op de bovenkant van de Chromebook 13. De materialen die gebruikt werden zorgen er wel voor dat je nieuwe Chromebook na een tijd onder de vingerafdrukken komt te zitten, wat iets minder aangenaam is. Aan de onderkant zitten er rubberen bumpers, die er voor zorgen dat je laptop niet rechtstreeks op tafel rust en dat er een goede luchtcirculatie is. Zonder het Chrome OS logo zou je denken dat dit een Windows laptop is. Maar daar wringt het schoentje, hoe mooi en premium een laptop er ook uitziet, als hij door software beperkingen geen zwaardere apps kan draaien dan is de hoge verkoopprijs gewoonweg niet te rechtvaardigen.

Dell Chromebook 13 Geekster Homepage

Dell weet waar ze mee bezig zijn. Het 13,3 inch scherm in de Chromebook 13 is een Full HD LCD display, wat zorgt voor een aangename kijkervaring tijdens je favoriete Netflix serie. Vanuit welke hoek je ook kijkt naar het scherm, altijd zal het scherp en duidelijk zijn. Wat wel jammer is, is dat de kleuren soms wat flets uitslaan. Dit merk je wel pas als je er echt op begint te letten. Zwarte details hebben bijvoorbeeld een donkergrijze schijn en felle kleuren slaan wat flauw uit. Jammer, want voor de rest is dit een uitstekend scherm.

De kennis die Dell heeft op vlak van laptops trekken ze ook door naar het toetsenbord en trackpad. Typen op het verlichte toetsenbord van de Chromebook 13 gaat vlot, de toetsen bieden net genoeg weerstand zodat je nooit moet doorduwen bij het aanslaan, maar ook dat je niet het gevoel hebt dat je in het ijle ergens op probeert te duwen. Het toetsenbord deed ons heel hard denken aan dat van de Macbook Pro en dat is goed, het is dan ook één van de sterke punten van de Macbook serie. Voor het touchpad van hetzelfde laken een euh, ja touchpad hé. Deze reageert snel en precies, wat zorgt voor een aangename ervaring. Hoewel een fysieke muis altijd handiger is, werkt hij zonder frustraties. Iets dat bij sommige andere Chromebooks niet het geval is.

Dell Chromebook 13 Hardware

Krachtpatser (voor Chromebook standards)

Kan een Chromebook een krachtpatser genoemd worden? Wel dat hangt volledig af van hetgeen waarmee je het vergelijkt? Een Chromebook versus een Mac of Windows pc? Ha, hell no. In vergelijking met andere Chromebooks? Dat is een ander verhaal. De Dell Chromebook 13 is snel, belachelijk snel en zal je zo goed als nooit in de steek laten qua prestaties. De batterij is één van de sterkste die wij in een laptop de laatste jaren hebben teruggevonden. Bij normaal gebruik ging de batterij gemakkelijk een dag mee. Vaak gebeurde het dat hij rond tien uur ’s avonds afklopte op 40 procent, wat vrij indrukwekkend is als je bedenkt dat er redelijk wat uren op Youtube zijn verstreken.

Hoeveel tabs je ook opent, de Chromebook 13 draait even vlekkeloos. Zelfs als we Youtube, Netflix, Spotify, Pixlr en een hele resem andere tabs open hebben staan, doet de laatste Chromebook van Dell alsof er niets aan de hand is. Dat in combinatie met een USB 3.0, HDMI, Micro SD en USB 2.0 poort, maakt dat je hier best wat werk op kan verzetten. Hoeveel apparaten je ook aansluit, het maakt de Chromebook 13 allemaal niets uit. Pas wel op voor RAW foto’s en externe displays. De combinatie van beide (we moesten de foto’s bij dit artikel toch eens op groot scherm kunnen bekijken) zorgde voor de enige crash tijdens onze testperiode. Zolang je dat niet doet, geen enkel probleem!

Dell Chromebook 13 Chrome OS Logo

Chromebooks zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn, sinds hun introductie zo’n vier jaar geleden. Ze zijn meer en meer een (goedkoper) alternatief voor Windows computers. En terecht, aangezien zowat alles dezer dagen online gebeurt en je overal wel een Wi-Fi signaal kan vinden. Geen Wi-Fi signaal is tegenwoordig zelfs geen excuus meer, aangezien je van zowat elke smartphone een persoonlijke hotspot kan maken. Ook ontwikkelaars hebben door dat het tegenwoordig allemaal online te doen is, getuige daarvan zijn de talloze apps die een webversie hebben van hun applicatie.

De Chromebook 13 van Dell is een perfect voorbeeld van de lange weg die Chromebooks hebben afgelegd. Van goedkope, vaak gewantrouwde toestellen naar een geduchte concurrent voor de goedkopere Windows toestellen. De Chromebook 13 voelt premium, werkt zoals een rasecht trekpaard en zal je nooit teleurstellen. Het enige dat je kan doen twijfelen is de prijs voor België, maar die kan nog altijd naar beneden getrokken worden als de laptop een Belgische release krijgt.

Dell Chromebook 13

7.6 Vlotjes

Alles aan deze Chromebook voelt goed en ziet er prachtig uit. Hij werkt vlot en kan makkelijk vele tabs aan, zolang je niet met een extern scherm werkt. Toch is de hoge verkoopprijs de grootste afknapper. Heb je nog wat zuurverdiende centen op overschot en wil je investeren in een Chromebook waarbij de prijs niet zoveel uitmaakt? Ga dan voor de Dell Chromebook 13.

  • Software 7.5
  • Durability 8.0
  • Design 8.5
  • Scherm 7.5
  • Keyboard & Touchpad 9
  • Batterij 8
  • Performance 7
  • Dagelijks gebruik 8
  • Prijs 5
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties