FLAVR is één van de eerste erkende platforms voor deeleconomie

0

Vorige week had ik het in de Tandem Tech-nieuwsbrief al over startups als Uber Eats en Deliveroo die als onderdeel van de deeleconomie onze manier van werken totaal gaan veranderen. Vandaag kondigde de FOD Financiën aan dat onder andere FLAVR een aanvraag tot erkenning indient en deze ook heeft gekregen.

Vanaf het moment dat het Koninklijk Besluit wordt ondertekend, worden ListMinut, Bringr, Conceptz, Heetch, PWIIC, Branpont, Menu Next Door en FLAVR de eerste platforms waarbij je als gebruiker gebruik kan maken van een gunstig belastingstarief. Als je minder dan 5100 euro in één inkomstenjaar verdient door diensten te leveren, moet je slechts 10% procent bronbelasting betalen. Het elektronisch platform zal die automatisch innen en doorstorten aan de fiscus.

Dit zorgt ervoor dat werken voor dit soort apps uit de grijze zone van de wetgeving wordt gehaald, wat ervoor zal zorgen dat het in België gemakkelijker zal kunnen groeien. Dat bevestigt minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo want volgens hem “brengt de erkenning ook opportuniteiten met zich mee voor ondernemers die nieuwe businessmodellen willen testen.”

De vraag is echter waar de grote namen in de deeleconomie blijven. In het persbericht worden Uber, Deliveroo en Airbnb, toch de grotere platforms in dit land, niet vermeld. Volgens Jonathan Schockaert, CEO van ListMinut, is dat omdat deze niet onder de huidige wetgeving vallen. Daarin wordt namelijk vermeld dat het gaat om “diverse inkomsten”. Uber-bestuurders vallen daar niet onder, omdat ze zelfstandigen zijn en het “professionele inkomsten” zijn. Deliveroo-koeriers hebben momenteel een contract via SmartBe en zijn in theorie geen werknemers in de deeleconomie. Dit kan natuurlijk veranderen met de nieuwe wetgeving. Bij Airbnb is het een pak complexer omdat het vaak gaat om een combinatie van inkomsten uit vastgoed en diverse inkomsten als de klant ontbijt krijgt.

Voorlopig blijven mensen die hier geld aan verdienen dus in het gewisse. Al lijkt de federale overheid momenteel nog geen werk te maken van het vervolgen van burgers die een centje bijverdienen door hier gebruik van te maken.


Wil je de ontwikkelingen op het internet van dichtbij volgen? Dan raad ik je aan je in te schrijven voor de Tandem Tech-nieuwsbrief.

 

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties