De nieuwe smartphones van MWC 2017

1

Zoals de traditie het wil, kondigden ook dit jaar de grote smartphonefabrikanten van de wereld hun nieuwe toestellen aan in Barcelona. Dit jaar was Samsung niet van de partij, maar gelukkig waren er genoeg andere smartphones op MWC 2017 om over te praten.

LG G6

LG G6 wit

LG G6 in al zijn glorie

Vorig jaar kreeg de LG G5 alle aandacht omwille van het modulaire concept. Jammer genoeg bleek het in de echte wereld toch niet zo’n goed idee en dat ondervond ik ook tijdens mijn tijd met de smartphone.

Dit jaar op MWC 2017 heeft de fabrikant besloten om een meer klassieke smartphone te maken, die wel tot in de puntjes is afgewerkt. Wat we hier krijgen is geen grote innovatie zoals bij die andere Koreaanse smartphonebouwer. De LG G6 is een tank: enorm stevig gebouwd en wat dikker dan de concurrentie. Het toestel voelt aan alsof het tegen een stootje kan, maar is ook ergonomisch erg fijn. Door er voor te kiezen om het scherm langer te maken dan gewoonlijk, is het gemakkelijker om het met één hand vast te houden.

LG G6 black

zijaanzicht LG G6

Ook de camera’s zijn weer van hoge kwaliteit. We krijgen een selfie-camera met een enorm brede hoek waardoor je lekker sociaal in groep foto’s kan nemen. Aan de andere kant van de smartphone zijn er twee verschillende camera’s. Samen worden ze gecombineerd om onder andere foto’s te nemen met een erg brede hoek of in te zoomen zonder kwaliteit te verliezen.

HTC U Ultra en U Play

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Deze smartphones werden al aangekondigd in januari, maar zijn nu eindelijk in de winkel verkrijgbaar. Ik kon ze op de beursvloer van MWC 2017 voor het eerst eens vastnemen. Persoonlijk vind ik het jammer dat HTC er voor heeft gekozen om weg te stappen van het volledig metalen design van de HTC 10. Het glas-en-metalen ontwerp is mooi, zeker de gebruikte kleuren, maar trekt natuurlijk erg snel vingerafdrukken aan.

Gek genoeg hebben beide toestellen geen audiojack, ook een keuze waar ik het niet helemaal mee eens ben. Afwachten wat dat geeft bij het uitgebreid testen in dagdagelijkse scenario’s.

Wat wel moet worden gezegd is dat het kleine, extra display rechtsbovenaan bij de HTC U Ultra goed afgekeken is van LG. Dat je er kleine dingetjes zoals je kalender kan tonen, is erg handig en eigenlijk een goed gebruik van de rand boven het scherm.

De kleinere HTC U Play heeft dat niet, maar is wel wat dikker. Daardoor kan er een veel grotere batterij in. Deze smartphone is dus ideaal voor mensen die wat meer batterijduur verwachten.

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium

Hoe kan je een grote indruk achterlaten tijdens een week waarin iedereen de aandacht wil? Kondig een smartphone aan met de hoogst mogelijke specificaties. Dat is exact wat de Sony Xperia XZ Premium is. Het scherm heeft een 4K-resolutie en ondersteunt High Dynamic Range-video. Deze technologie, tot nu toe enkel in high end televisies te vinden, zorgt voor enorme scherpe en kleurrijke beelden.

Zo’n scherm heeft ook wat rekenkracht nodig en Sony is op één of andere manier er toch in geslaagd om er een Qualcomm Snapdragon 835 in te steken. Dat ondanks het feit dat Samsung zowat de volledige voorraad van die processoren heeft opgekocht.

Dat in combinatie met de uitstekende camera die naast slow motion aan 960 frames per seconde ook foto’s neemt vóór je op de knop drukt, zodat je nooit het perfecte shot mist, maakt van de Sony Xperia XZ Premium een smartphone die z’n prijs waard is. Oké, 749 euro is niet niks, maar je krijgt er de hoogste specificaties voor die je dit jaar gaat vinden. Bovendien is de bouwkwaliteit meer dan uitstekend.

Huawei P10 en P10 Plus

Huawei P10 Plus

Huawei P10 Plus hands-on

 

De Huawei P10 kreeg ik meteen na de persconferentie die vlak voor MWC 2017 plaatshad mee, waardoor ik het wat uitvoerig heb kunnen testen. Als je mijn ervaringen wil lezen, verwijs ik je graag naar dit artikel.

Het grotere broertje, de Huawei P10 Plus, kon ik op de beursvloer eens uitproberen. Op het eerste gezicht is deze smartphone eigenlijk niets meer dan een P10 die wat is uitgerokken. Het scherm heeft een grotere resolutie en ook onder de motorkap is er voor connectiviteit wat meer gedaan, maar een groot verschil is het niet. Door de afgeronde randen ligt het ondanks de grootte nog steeds goed in de hand. Ten opzichte van de Huawei Mate 9, die andere grote smartphone van het bedrijf, is het ergonomisch een stap vooruit.

Lenovo Moto G5 en Moto G5 Plus

Moto G5 Plus

 

Motorola (RIP) brak 2013 de markt van goedkope smartphones volledig open door een toestel te produceren dat degelijk én betaalbaar is. Nu, vier jaar later, zijn we al aan de vijfde iteratie van de Moto G. Lenovo heeft er dit jaar voor gezorgd dat de Moto G5 en G5 Plus zeker een optie zijn als je op zoek bent naar een smartphone.

Beide toestellen werden uit metaal gemaakt, wat ervoor zorgt dat het meer premium aanvoelt dan het prijskaartje zou doen vermoeden. Bij de kleinere, 199 euro kostende Lenovo Moto G5, kan je de batterij vervangen. Erg handig en het maakt de smartphone ook makkelijker te vervangen. Het toestel ligt ook erg goed in de hand omdat het best klein is. Een verademing in de wereld van smartphones met schermen groter dan 5 inch.

Het grote broertje, de Lenovo Moto G5 Plus, is de jouwe voor 279 euro, maar daar krijg je dan ook een betere processor voor en een veel grotere batterij. Ook dit toestel is erg goed afgewerkt, al kan je hier de batterij niet zelf vervangen.

Beide hebben ook een opvallend goede camera. Hoewel ik het enkel kon testen tijdens een demo op de beursvloer, viel op hoe goed de kwaliteit van de foto was in donkere omgeving. Bij de test kon ik een foto nemen in een donkere ruimte van een afbeelding. Toen ik het vergeleek met de foto getrokken door de Huawei Mate 9, viel meteen op dat de Moto G5 niet onderdeed voor de Huawei.

Blackberry KEYone

Blackberry KEYone MWC 2017

De Blackberry KEYone

Nu Blackberry zelf geen smartphones maakt, maar het laat gebeuren door TCL, bestaat altijd de kans dat de kwaliteit een nog grotere duik neemt. Ze verkochten al niet veel smartphones meer, maar misschien brengt de Blackberry KEYone daar verandering in.

Blackberry KEYone

Blackberry KEYone

Het fysieke toetsenbord onderaan is wennen, dat gaf zelfs de PR manager die me het toestel op MWC 2017 liet testen toe. Maar ik denk wel dat eenmaal je het gewoon bent, het erg fijn is om lange berichten of mails mee te typen. Ideaal voor fervente twitteraars dus. Qua industrieel design, gevoel in de hand en gewicht is de Blackberry KEYone perfect. De combinatie van metaal en zacht plastiek is esthetisch niet het meest puur, maar het is wel erg praktisch.

De vraag is of dingen zoals de performance en de camera ook op het niveau zijn van de rest van de smartphone-industrie. Zelfs als TCL enkel mikt op de zakelijke markt, moeten ze nog steeds concurreren met de Apple’s en Samsungs van de wereld.

Nokia 3310

Nokia 3310

LIKE A PHOENIX HE RISES AGAIN

Het afsluiten van dit overzicht van MWC 2017 doen we met de meest intrigerende telefoon die geen smartphone is. Deze uitstekende marketingstunt van HMD Global, het bedrijf dat de naam Nokia gebruikt voor diens toestellen, is een erg fijne throwback naar de jaren ’00. De kans dat je dit als je vaste toestel gaat gebruiken, is best klein aangezien het hoegenaamd geen apps heeft. Het was erg fijn geweest als er bijvoorbeeld WhatsApp op stond, zeker in groeilanden had dit erg kunnen scoren.

Nokia 3310

Nokia 3310 achterkant

Maar je kan wel Snake spelen, wat schitterend is. Het telefoontje ligt ook erg goed in de hand, vooral de grijze en blauwe, die met mat plastic zijn afgewerkt. De knoppen klikken lekker en het interface gaat lekker vlot. Voor 49 euro heb je dus een erg leuk toestel dat als backup- of festivaltelefoon kan worden gebruikt. Ik wil er in ieder geval wel eens mee aan de slag.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties