De grootschalige diefstal van video bij online nieuwsredacties

3

Afgelopen weekend raasde de winterstorm Jonas over de oostkust van de Verenigde Staten, met een stevig sneeuwtapijt in onder andere New York City tot gevolg. De gehele stad lag volledig plat, wat voor Casey Neistat het ideale moment leek te zijn om zijn snowboard boven te halen en met een touw achter zijn Jeep te hangen. Een schitterende video volgde.

Die had je waarschijnlijk al wel gezien. De Vlaamse media pikten het namelijk op en zo werd het bijna onmogelijk om naar een online nieuwssite te surfen zonder het filmpje tegen te komen. Op HLN, De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad, GVA, Het Belang van Limburg, deredactie.be en VTM Nieuws stond het in volle glorie. Ideaal voor op een zondagnamiddag.

Die extra aandacht is natuurlijk mooi meegenomen voor Neistat, een YouTuber die enorm veel tijd steekt in zijn werk. Dat filmpje kostte hem dan ook ongeveer een volledige dag werk in de sneeuw, samen met drie anderen. Om dan nog niet eens te spreken over de kans om opgepakt te worden en boetes te moeten betalen.

Jammer genoeg is dat niet iets waar de nieuwsredacties bij hebben stil gestaan. Het filmpje werd namelijk van YouTube gedownload om dan op de site te worden geplaatst via een eigen videospeler. Op de sites van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg), De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen) en VTM Nieuws is het bovendien goed mogelijk dat je een stukje reclame krijgt voorgeschoteld voor je het filmpje kan bekijken. (Enkele sites hebben het ondertussen al aangepast en bij de VRT was er nooit sprake van ripping, het stelen van video’s voor de eigen site. Meer informatie vind je onderaan.)

Screenshot 2016-01-24 at 20.03.20

Het leek me dus wel gepast om dit even te melden aan Het Nieuwsblad via bovenstaande mail.

Screenshot 2016-01-24 at 20

Ik kreeg daarbij vrij snel antwoord van S. Vreemd genoeg was het voor S niet vanzelfsprekend om toch ook de YouTube-video rechtstreeks te plaatsen op de website. Iets dat niet enorm veel moeite kost. Ik vroeg het haar, kreeg geen antwoord, maar enkele minuten later was de gestolen video verdwenen vanop de site van Het Nieuwsblad.

Ondertussen kwam ik er ook achter dat dit niet de enige video was die gestolen op nieuwssites terecht kwam. Teleurgesteld tweette ik er over, wat enkele reacties teweeg bracht bij enkele van mijn volgers.

Het moet ter ore zijn gevallen bij de andere redacties, want ook op De Standaard, GVA en Het Belang van Limburg vind je nu het YouTube-filmpje. Geen toeval, bewijst de mail die ik tijdens het schrijven van dit stuk in mijn inbox kreeg.

Screenshot_20160124-202936

Ik kan me inbeelden dat er inderdaad een nieuw redactielid in de mist ging en per ongeluk de video – zonder op zijn minst een naamsvermelding van de makers – op de site plaatste. Toch is het wel een erg gemakkelijk excuus.

Daarom ging ik eens kijken naar andere video’s die werden gepost op de sites van de Vlaamse pers. Op HLN vind je onder andere een lijstje met beelden van de sneeuw, waaronder het filmpje van een panda in de sneeuw dat van de Facebook-pagina van het Smithsonian werd gehaald. Of een filmpje van een eekhoorn die om pindanootjes komt bedelen, wat ook van YouTube werd gehaald. De Morgen plaatste een timelapse van de sneeuw die zich aan iemands raam verzamelde. Dit plukten ze van Facebook. Newsmonkey wijdde hier ook een artikel aan, maar daar werd gebruik gemaakt van de embed zelf. Gazet van Antwerpen heeft zelfs een overzicht met al hun video’s, waarvan dit filmpje van mensen die in sneeuw duiken alsof het een zwembad is. Hiervan is het laatste deel origineel te vinden op Twitter.

Enkel en alleen al door het besproken voorbeeld wordt dus meer en meer duidelijk dat nieuwsredacties in Vlaanderen de praktijk van rippen (het downloaden van video’s om ze op eigen kanalen te plaatsen) ingeburgerd is geraakt. Dit natuurlijk voor reclame-inkomsten. De bezoekers die de advertenties in en rond de video zien, zorgen voor extra geld in het laatje, en dit op de kap van mensen die al dan niet veel moeite steken in het produceren van deze filmpjes. Het gaat hier dus niet om een fout “door iemand die nog maar net bij ons werkt”. Zowat alle sites doen mee aan dit soort praktijken.

Ik heb dan ook alle redacties via mail aangeschreven voor commentaar. Ook stuurde ik een mail naar Casey Neistat en de Raad voor de Journalistiek. Ik zal deze post dan ook updaten in geval van antwoord. Houd me dus zeker in de gaten op Twitter, waar ik het er nog even over zal hebben.

Update 1: Evelien Maes van De Morgen wist me te vertellen dat zulke video’s via de site van VTM automatisch en zonder tussenkomst van een De Morgen-redacteur op hun site kunnen verschijnen. De video werd ondertussen weggehaald. Ook meldde ze: “We delen je bezorgdheid over auteursrechten. Het is zeker niet onze bedoeling om content te brengen zonder de auteur te erkennen, integendeel. We zullen hier in de toekomst dan ook zeker nauwer op toezien.

Update 2: Elise Vandevenne, klachtenbehandelaar van de VRT, vertelt me dat deredactie.be de video niet heeft gedownload of geript. Ze embedden de originele clip in hun videoplayer, wat ook views voor de maker genereert. Deze functionaliteit kan door de maker ook worden uitgeschakeld. Op de site van VRT Nieuws zie je inderdaad de mogelijkheid tot doorklikken naar YouTube zelf.

Update 3: Ondertussen heeft Casey Neistat zelf VTM Nieuws proberen contacteren, zonder succes.

Update 4: VTM Nieuws heeft de video van de site gehaald en het YouTube-filmpje rechtstreeks op de site geplaatst.

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties