Een muis is een typisch hardwaretoestel waarvan velen de waarde pas beseffen eens ze een kwaliteitsproduct hebben gebruikt. Die goedkope Microsoft muis van 8 euro met lage nauwkeurigheid zal hoogstwaarschijnlijk niet de beste ervaring zijn. Een kwaliteitsmuis daarentegen is echter veel meer dan nauwkeurigheid, ook ergonomie en extra knoppen zijn erg belangrijk. Cooler Master is geen onbekende voor dit genre van producten, zij hebben reeds meerdere muizen uitgebracht met exotische gamernamen zoals: Inferno, Havoc, Alcor en Reaper. De MasterMouse Pro L is hun nieuwste product.

Specificaties
Afmetingen MasterMouse Pro L: 125(130) x 67,8 x 38 mm
Gewicht: 127g(L)
Software: Windows
Verbinding: USB

Het toestel werd geschonken door de fabrikant Cooler Master.

Cooler Master lanceerde  deze bedrade muis in meerdere versies, net zoals hun MasterKeys toetsenbord. Onze review bespreekt de L versie. Deze nieuwste muis heeft een low-profile design: simpel zwart en glad, zonder al te veel reliëf. Het is een opvallende trendbreuk met andere gamingmuizen, zoals de futuristische looks van de Logitech muizen. De muis ziet er op het eerste zicht uit als een erg normale muis, maar het is véél meer dan dat, stille waters hebben diepe gronden zegt men dan.

Vooraanzicht Mastermouse Pro L

Voor muizen zijn er slechts een beperkt aantal technische kenmerken die je kan bespreken. Toch zijn er enkele belangrijke aspecten die je als consument moet overwegen: Nauwkeurigheid, ergonomie, grip en functionaliteiten. Nauwkeurigheid is er alvast in overschot, dit wordt verzekerd dankzij de erg goede optische sensor. Verder heeft de MasterMouse Pro L heeft een DPI van 12.000. DPI staat voor het aantal punten (dots) per inch, simpelweg gezegd: hoe hoger de DPI hoe hoger de gevoeligheid (simplificatie). Met een enorm hoge DPI kan je dus met een minimale beweging van de muis een grote afstand op je scherm bewegen, dit omdat je muis de afstand kan meten op veel kleinere lengtes. In alle eerlijkheid: er is al veel geschreven geweest over DPI, maar hoeveel heb je nu immers écht nodig? Enkele jaren geleden werd gesteld dat 6.000 DPI al meer dan genoeg was, ondertussen zitten we aan het dubbele. Het aantal DPI begint meer een marketingterm te worden dan een echte technische specificatie. Hoe dan ook, met 12.000 DPI heeft dit product méér dan genoeg.

Op ergonomisch vlak kan ik met veel lof spreken over deze muis. Te vaak zien we dat een muis geschikt is voor één soort persoon. Allereerst heb je links- en rechtshandigen, zij houden een muis anders vast. De MasterMouse Pro L is ambidexter, geschikt voor iedereen. Maar een van mijn favoriete zaken aan dit product zijn de extra cover en zijpanelen. Je kan deze losklikken van de muis en vervangen door de extra onderdelen. Hierdoor krijg je aanpasbaarheid van je muis. Er zijn immers 2 soorten manieren waarop een gebruiker een muis gebruikt. De klauwgrip of palmgrip, voor ieder van deze twee opties is er een cover voorzien. Zelf ben ik een fervente klauwgripgebruiker, hierdoor heb ik dus muizen nodig die hoog genoeg zijn, de meegeleverde cover was dus erg gewenst. Mocht je echter een klauwgripgebruiker zijn die een muis wilt met een meer gebogen design, dan heeft de MasterMouse Pro L een te laag profiel. Dit in tegenstelling tot palmgebruikers, die hun hand plat op de muis houden. Het lagere profiel van de muis zorgt voor een aangename positie van je hand. Ook de zijpanelen zijn aanpasbaar, hier kan je kiezen uit een UV-coating die gladder is of eentje met meer reliëf. Wil je een design naar wens? Cooler Master stelt de plannen van deze onderdelen ter beschikking zodat je die zelf kan 3D-printen (download link) naar wens, uniek!

Vervangbare cover en zijpaneel van mastermouse

Iedere MasterMouse verpakking bevat 2 soorten covers en zijpanelen met een andere coating

Voor de pc-gamers onder ons zijn een paar extra muisknoppen gewenst. De MasterMouse Pro L bevat 4 extra knoppen, 2 aan iedere zijkant. en een DPI switcher aan de rechterzijde. Deze vier knoppen zijn programmeerbaar naar wens met macro’s of kunnen gebruikt worden in een game. Eén van die vier knoppen dient ook als een soort van “FN”-knop die we kennen vanop laptops. De knop, genaamd TX, verdubbelt het aantal macro’s dat je kan gebruiken, dit geldt ook voor de linker- en rechtermuisknop. Theoretisch gezien kan je dus maximaal 14 verschillende knoppen gebruiken. Ruimschoots voor de meeste games, al zullen sommigen die hard MMORPG-spelers liever naar een muis zoeken met meer enkelvoudige knoppen. De muis heeft zelf ook on-board memory, dus je macro’s verhuizen met je muis mee van laptop naar desktop. Een groot gemis bij deze muis is te vinden bij het muiswiel, vele muizen hebben een knop waardoor je vrij het muiswiel kan doordraaien, dit is handig om zeer snel te scrollen, maar deze functionaliteit ontbreekt in de MasterMouse Pro L.

muis vanboven bekeken met aanduiding van alle knoppen

7 fysieke knoppen die ieder 2 macro’s kunnen uitvoeren

Het is 2017. Dus RGB-verlichting is verzekerd, en ja hoor, ook deze muis bevat RGB-verlichting. Deze bevindt zicht op meerdere plekken in de muis: achteraan, aan de zijkant en onder het muiswiel. De verlichting wordt aangestuurd door een stukje software dat we reeds uitgebreid bespraken in onze MasterKeys review. Ook delen deze producten dezelfde verlichtingsopties: breathing, ripple, etc.. Vreemd genoeg hebben de muis en het toetsenbord ieder hun eigen software die je moet installeren, het zou handiger zijn mocht Cooler Master één universele verlichtingssoftware lanceren voor al hun producten. Ook de toegevoegde waarde van RGB verlichting bij muizen ligt nog steeds ver zoek. In tegenstelling tot een toetsenbord of andere onderdelen is een muis quasi altijd bedekt door je hand.

Muis met rode rgb verlichting

De RGB-verlichting zit subtiel verwerkt

De MasterMouse Pro L is een muis die het designmotto volgt van Cooler Master, sober en niet te veel tierlantijntjes. Maar onder de neutrale looks zitten uitstekende producten voor knappe prijzen. De muis ligt erg goed in de hand, en dankzij de vele optie’s  zijn ze bruikbaar voor quasi iedereen, met uitzondering voor diegenen die een muis zoeken met een hoog profiel. Wat krijg je als je deze ergonomische aanpassingen koppelt aan uitstekende nauwkeurigheid en duurzame materialen? Een geweldige muis. Het strafste van al? De prijs: al dit ontvang je voor ongeveer zo’n 60 tot 70 euro. Hierdoor krijg je een prijs/kwaliteit die érg goed gepositioneerd staat als mid-end. De meest veeleisende gebruikers zullen hoogstwaarschijnlijk wel nog een klasse hoger kopen, op deze markt heeft Cooler Master vandaag de dag nog geen product. We zijn alvast benieuwd of de Taiwanese producent ook hiervoor een oplossing zal aanbieden.

9 Super

Binnen zijn prijscategorie is de Cooler Master een enorm goede keuze. De muis heeft wel een relatief laag profiel en weegt ietsjes zwaarder dan zijn concurrenten. Dit wordt meer dan genoeg gecompenseerd door de duurzaamheid en aanpasbaarheid van dit product!

  • Durability 8
  • Design 8
  • Prijs 9
  • Software 8
  • Dagelijks gebruik 9
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties