CES 2017: een terugblik

0

Eens de kerstkalkoen verteerd is en de laatste rommel van oudejaar opgeruimd, vindt traditiegetrouw de grootste consumer electronics beurs ter wereld plaats, CES. Hoewel we dit jaar niet konden afreizen naar Las Vegas, hebben we alles vanuit België gevolgd. De selectie van onze redactie:

Polaroid Pop: build your own Instawall

Louis: Kennen jullie de polaroids nog? De fotootjes die je meteen kan afdrukken na het nemen? Polaroid blijft ieder jaar opnieuw proberen een moderne uitvoering van dat systeem te licenseren. Dit jaar doet de Polaroid Pop een gooi naar het doorbreken van het Instagrammen en dat gaat misschien wel lukken. Het apparaatje heeft een 20 inch pixelcamera, dual LED-flits, 1080p video en een ingebouwde printer van 7×10 cm. Wel interessante specs dus. Maar het is eigenlijk het leuke design dat er uitspringt voor mij en bij een interessante prijszetting er misschien wel zou kunnen voor zorgen dat ik er me eentje in huis haal om mijn eigen Instagram Wall te maken.

Retrobit Retro Boy: haal die oude Cartridges maar van zolder

Louis: Wist je dat retro gaming aan een opmars bezig is? Tenzij je onder een steen geleefd hebt, zou je moeten weten dat de heruitgave van de Nintendo NES momenteel nergens te vinden is. (Toegegeven, dat ligt ook wel wat aan Nintendo, dat vraag en aanbod maar moeilijk kan inschatten). Naast Nintendo zijn er echter nog andere bedrijfjes die oudere consoles nieuw leven in willen blazen. Retrobit is er daar één van. Dit jaar stonden ze op CES met de Retro Boy. Hun versie van Nintendo’s eerste baksteen de Game Boy. Deze versie is wel wat geüpdatet en brengt een kleurenscherm en een cartridge-ingang die zowel Game Boy-, Game Boy Color- en Game Boy Advance-spelletjes kan spelen.

Razer Project Valerie: de Frankenstein onder de laptops vind je op CES

Razer Project Valerie

Lucas: CES staat altijd garant voor de gekste nieuwigheden waar je een jaar na datum waarschijnlijk niets meer van hoort. Hoe hard ik ook hoop dat dat bij Project Valerie niet het geval is, heb ik er toch mijn twijfels bij. Dit project van Razer geeft de laptop niet één maar drie schermen om de ultieme portable ervaring aan te bieden.

Toch is dit niet enkel voor gamers aantrekkelijk. Videomonteurs die vaak onderweg zijn zullen de extra schermruimte ook wel weten te appreciëren. Hoewel Project Valerie een concept is, toont het wel aan de buitenwereld dat een laptop met meerdere schermen perfect mogelijk is. Hopelijk ziet de concurrentie dit ook, want het zou verdorie interessant zijn om een concurrentiestrijd hier rond te zien losbarsten.

Razer Project Ariana projector: Virtual Reality zonder bril?

Louis: Razer, vooral een producent van gaminglaptops en -pc’s, komt dit jaar naar CES met een concept voor een projector. Die projector zou ervoor willen zorgen dat je game-scherm zich gaat uitbreiden over alle muren van je kamer. Persoonlijk denk ik wel dat hier veel meer mee kan gedaan worden dan enkel gamen. Wat als je films zo kunt beginnen te kijken? Misschien is dit ook wel de ideale manier om Virtual Reality of 360° content te kunnen kijken zonder zo asociaal een afsluitende bril op te moeten zetten? Naar mijn idee is dit dus echt wel een concept waar veel verder mee kan gegaan worden en ik kijk wel uit naar wat Razer en concurrenten ermee doen de komende jaren.

IBuyPower SnowBlind PC case: nóg een extra scherm!

Bron: Digital Trends

Alexander: Een relatief simpel object blijven innoveren lijkt moeilijk, maar IBuyPower komt met iets nieuws op de proppen. Tijdens CES introduceerden zij een computerbehuizing, genaamd SnowBlind, met een transparant LCD-paneel aan de zijkant. Hierdoor kan je nog steeds jouw fancy hardware bekijken in de case én kan er allerlei informatie worden weergeven op dit transparante scherm. Zoals real-time informatie over de temperatuur van verscheidene onderdelen, erg handig voor overclockers. Of liever gewoon je case als extra scherm gebruiken? Gaat perfect aangezien het scherm gewoon via HDMI is verbonden met je grafische kaart. Hiervoor moet je uiteraard wel je case op jouw bureau hebben staan, niet iets wat iedereen doet. Lijkt duur, maar de fabrikant zegt dat de meerkost slechts 250 dollar zal zijn. Deze case zal reeds beschikbaar zijn in februari.

AMD Vega: een middel in de strijd tegen NVIDIA

Alexander: De markt van grafische kaarten (GPU) is al meer dan 20 jaar een woeste strijd tussen meerdere tenoren, met vele slachtoffers tot gevolg. Deze bikkelharde strijd die draait rond innovatie, prijs en technologie zorgde ervoor dat er nog maar 2 echte fabrikanten zijn die grafische kaarten maken: AMD en NVIDIA. Die eerste besloot om de laatste 2 jaar geen high-end GPU’s meer uit te brengen en wou verder sleutelen aan een nieuwe technologie. Nvidia daarentegen was wel al klaar met de introductie van hun nieuwste architectuur, Pascal. Hierdoor kon de fabrikant de laatste jaren meer marktaandeel veroveren.

Met de introductie van VEGA lijkt de strijd weer helemaal los te barsten. VEGA is een nieuwe architectuur en technologie die AMD heeft ontwikkeld. Concreet zijn dit volledig nieuwe fundamenten voor nieuwe high-end grafische kaarten. De fabrikant kondigde nog geen nieuwe producten aan, maar die zullen niet lang op zich blijven wachten. Bij Geekster kunnen we alvast niet wachten om deze onder handen te nemen.

Amazon Alexa, overal

Amazon Alexa CES 2017

Niet langer enkel te vinden op de Amazon Dot en de Amazon Echo.

Yorick: Als je CES ook maar een klein beetje volgde, was één van de dingen die je zal zijn opgevallen de aanwezigheid van Amazon Alexa. De virtuele assistent die voorheen enkel beschikbaar was via de Echo (Dot) werd bijna in elk toestel gestoken dat op de beurs werd aangekondigd. Van koelkasten, de Huawei Mate 9 tot auto’s van Ford en Volkswagen, een wekker en een ronde LED-lamp.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dat goed zal werken. Als je het mij vraagt, hebben al deze fabrikanten niet hebben gekozen om Alexa in te bouwen omdat het de beste assistent is. Nee, ze kozen het omdat Alexa de meest bekende virtuele assistent is, het de enige is die je gemakkelijk in je toestel kan inbouwen en het ervoor zorgt dat je product opvalt in de massa.

Eén ding is zeker: als marketing kan het tellen. Alexa is het item waarover het meest werd gepraat tijdens en na de elektronicabeurs.

Dell bouwt de beste computers

Dell XPS 27 13 2-in-1 CES 2017

Yorick: Sinds Dell besloot om de XPS-lijn eens goed onder handen te nemen, was ik al volledig overtuigd. Of het nu gaat om de originele XPS 13, de XPS 13 van vorig jaar, de XPS 15 of de nieuwste XPS 13, die ik momenteel test, ze zijn steeds de beste laptop in hun categorie. Soms is er een minder momentje, zoals de XPS 12, maar die verstoppen we onder een mantel der liefde.

Op CES dit jaar ging het bedrijf onverminderd voort door het lanceren van een all-in-one desktop en een 2-in-1-laptop.

De XPS 27 moet de concurrentie aangaan met de Apple iMac, die vorig jaar geen update kreeg, en de Microsoft Surface Studio. Met tien speakers, waarvan er zes naar voren zijn gericht, alle mogelijke poorten die je je kan wensen, een prachtig scherm en een relatief lage startprijs van 1500$ zal het niet moeilijk zijn om beter te doen dan de gevestigde waarde van Apple en de nieuwkomer van Microsoft.

De XPS 13 2-in-1 is op het eerste zicht een erg gek idee. Dell besloot om de uitstekende laptop een minder krachtige processor te geven, een minder grote batterij maar wel de mogelijkheid om het toestel in tentvorm te zetten. Het lijkt een goed uitgevoerd concept te zijn, al moeten we er zelf nog onze hand aan leggen, maar je kan niet zeggen dat Dell stopt met innoveren.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties