CES 2016: koelkasten, speciale beha’s en pure madness

0

CES, de Consumer Electronics Show in Las Vegas, is weer afgelopen. Weer een jaar uitkijken de grootste technologiebeurs in de wereld! Dit jaar geen grote persshows, maar wel enkele opvallende trends. Geekster volgde CES vanuit ons regenachtige Belgenlandje en er vielen ons enkele opvallende trends op.

Internet of things

Door: Alexander Van Rompuy

Samsung Smart Fridge CES 2016CES 2016 zet de trend door om bij huishoudelijke apparaten WiFi te implementeren en verder het huishouden te digitaliseren. De uitblinker dit jaar was Samsung. Allereerst kondigden zij, net zoals LG, een nieuwe koelkast aan waar een enorm scherm aan vastkleeft. Functionaliteiten? Je kan vanaf nu je koelkast bekijken zonder hem open te doen, eet- en drankproducten meteen bestellen via e-retailers (indien je in de Verenigde Staten woont), het tonen van foto’s en meer. Samsung werkt samen met Mastercard om het hele aankoopproces te integreren in je koelkast. Volgens The Verge zou deze koelkast rond de 4.000 dollar kosten, een kostelijke vervanging van een notitieblok en wat magneten dus.

Samsung Smart Oven CES 2016Het tweede opmerkelijke toestel dat een upgrade krijgt, is de oven. Samsung, ja opnieuw die malle Zuid-Koreanen, kondigde op CES hun nieuwste ovens aan, mét ingebouwde WiFi. Zoals te verwachten laat deze ingebouwde ‘smart’-technology de gebruikers toe om via een smartphone-applicatie de oven aan- en uitschakelen en te monitoren. Nuttig? Dat zullen de consumenten beslissen. De ovens zijn vanaf maart verkrijgbaar op de Amerikaanse markt, over een Belgische lancering is nog niets bekend. De Internet of Things trend blijft zich verder zetten en ongetwijfeld zullen op CES 2017 nog meer apparaten de prefix ‘smart’ krijgen. Of deze producten ook effectief menig woonkamers en keukens zullen veroveren is nog steeds de grote vraag.

Amazon is al lang niet meer de webwinkel van vroeger

Door: Yorick Dupon

Amazon Echo CES 2016Het was dan wel niet zo opvallend en zot als de aankondigingen van andere bedrijven, maar toch kan je zeggen dat Amazon er in slaagde om zonder al te veel moeite de aandacht te trekken. Het Amerikaanse bedrijf van Jeff Bezos heeft met Amazon Echo namelijk een slapende reus in huis. De cilindervormige speaker met ingebouwde virtuele assistent Alexa begint namelijk steeds meer een centrale rol te krijgen in de wereld van Internet of Things. Door samen te werken met bedrijven groot en klein, hun platform voor de virtuele assistent open te maken en het feit dat ze binnenkort mogelijks een kleinere variant zullen maken, zorgt ervoor dat bedrijven als Microsoft, Google, Apple en Samsung goed zullen moet opletten als ze de dominantie in het huis van de toekomst willen vastleggen.

Retro is cool op CES

Door: Lucas Wuyts

Kodak Super 8 CES 2016De Consumer Electronics Show in Las Vegas is ook dé plaats waar dingen uit een ver verleden terug worden aangekondigd. Ze krijgen weliswaar een moderne upgrade, maar het nostalgisch gevoel is meer dan aanwezig. De Kodak Super 8 uit 1965 verscheen dit jaar opeens op de CES vloer. De handheld camera uit lang vervlogen tijden, toen er van digitaal nog geen sprake was, heeft een upgrade gekregen die het toelaat je geluid digitaal op te nemen via een SD-kaart, maar het principe blijft hetzelfde. Plaats een Super 8 mm film cassette in de Super 8 en je bent klaar om analoog te filmen. Is je cassette vol? Dan kan je die terug sturen naar Kodak, zodat zij ze in hun studio kunnen ontwikkelen. Ze bezorgen je de ontwikkelde film terug plus een digitale versie die je vanuit de cloud kan downloaden.

Technics SL 1200 CES 2016Ook Technics kwam met een oude bekende aanzetten. Menig platenridder zweert nog altijd trouw bij de Technics SL 1200 die in 1972 het levenslicht zag, maar waarvan de productie in 2010 werd stopgezet. Groot was de vreugde dan ook toen ieders favoriete platenspeler op een CES sokkel stond te blinken. Platen zijn al langer cool en de SL 1200 gaat ze enkel nog cooler maken.

Een smart bra?

Door: An-Sofie Alderweireldt

Techbedrijven hebben intussen begrepen dat vrouwen een zeer belangrijke consumentengroep zijn, en proberen daar op in te spelen door producten te lanceren met het vrouwelijke deel van de wereldbevolking als doelgroep, sommigen met meer succes dan anderen. Het gebruik van hartslagmeters is inmiddels goed ingeburgerd bij iedereen die iet of wat bewust sport, maar ik spreek uit persoonlijke ervaring als ik zeg dat die dingen gewoon ronduit oncomfortabel zijn. Er is maar één onderdeel van mijn sportoutfit die nog minder comfortabel is, en dat is mijn sportbeha. OMsignal, een start-up die zich specialiseert in smart wear voor het sporten, heeft op CES zijn OMbra voorgesteld: een sportbeha met een ingebouwde hartslag- en ademhalingsregistratie, aan de hand van een verwijderbare sensor, waardoor je de beha gelukkig ook kunt wassen.

omsignal-smart-braDe eerste berichten zijn hoopgevend: naar het schijnt zit de sportbeha erg comfortabel, hij ziet er nog relatief stylish uit en het registratiesysteem zou betrouwbaarder zijn dan een gewone hartslagmeter. Ik ben voorzichtig positief: zo valt het nog erg af te wachten wat de precieze prijszetting van de OMbra wordt, en of ze daarmee niet merkelijk duurder zijn dan de combinaties van nu. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar het gamma dat ze zullen aanbieden: sportbeha’s komen er in allerlei soorten en types (de bandjes, de sluiting, de voering, compressie), en het valt af te wachten of OMsignal de expertise in huis heeft om voor elke vrouw de meest geschikte beha aan te leveren. Een degelijke sportbeha, die ook je hartslag en andere parameters bijhoudt en analyseert zonder toegevoegde moeite zou een epic win zijn.

Naast de iets ‘specialere’ producten is CES ook crazy in the coconut. Soms is de madness van CES gewoonweg niet te vatten met woorden. Getuige daarvan zijn Dieter Bohn en Walt Mossberg die over de CES vloer wandelen en daar onder andere speakers in de vorm van een steen tegenkomen. Of bekijk onderstaand filmpje, wij weten niet wat er van te denken, buiten dan dat Dr. Fuji maar wat blij is met zijn job. CES, het doet soms iets raars met mensen.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties