Sta me toe even met de deur in huis te vallen: BlackBerry is dood. Het vroegere Canadese Research In Motion focust zich nu op software. Eerlijk gezegd heb je meer kans om BlackBerry-software in je wagen te vinden dan je smartphone. Het Chinese TCL verkreeg echter een licentie en presenteert nu de BlackBerry KEYone.

Voor we aan deze review beginnen, ben ik jullie op zijn minst een kleine disclaimer verschuldigd: ik ben al een aantal jaar een BlackBerry-fanboy. Voor mezelf en andere Crackberries (jup, BlackBerry-lovers hadden ooit een eigen term) is het duidelijk: je wil de BlackBerry KEYone. Maar is hij ook wat voor jullie, die nooit een fysiek toetsenbord mogen hebben ervaren en nog geen enkel BBM-bericht in je leven verstuurden? Dat zal deze review hopelijk uitwijzen.

Specificaties BlackBerry KEYone
Scherm: 4,5 inch 1620×1080 IPS
Software: Android 7.1.1
Processor: Qualcomm Snapdragon 625
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB, uitbreidbaar met microSD
Camera (main): 12 MP, f/2.0
Camera (selfie): 8 MP, f/2.2
Batterij: 3505 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Andere: Volwaardig, aanraakgevoelig toetsenbord

Tegel met design

Ben je op zoek naar een slank en compact toestel? Loop dan vooral door, want de BlackBerry KEYone is een baksteen. Of toch op zijn minst een dikke tegel. Het toestel is dikker, hoger en zwaarder dan ik alvast gewend was. De aluminium randen en de grote batterij van 3,505m Ah dragen ongetwijfeld bij tot dit gewicht. De achterkant zelf is vervaardigd uit een soort rubber. Dat spaart toch wat gewicht uit en maakt dat de KEYone prima in de hand ligt. Onderaan vinden we een USB-C-connector terug met afgeronde hoeken. TCL koos hier voor een asymmetrisch ontwerp met een platte bovenkant, en dat ziet er prima uit.

Zoals een BlackBerry tikt, tikt het nergens

De ster van de show is natuurlijk vooraan te vinden: het BlackBerry QWERTY-toetsenbord. AZERTY en andere varianten zijn natuurlijk ook te verkrijgen, maar ik ben een QWERTY-purist. Ongeacht de lay-out van het toetsenbord, als je ooit op een BlackBerry je e-mails zitten tikken hebt (en dus minimum 30 jaar bent) voelt dit heerlijk vertrouwd aan. Binnen enkele minuten tikte ik vrolijk vlot en blindelings complete artikels en e-mails uit.

Maar typ je nu daadwerkelijk ook sneller? Het voelt alleszins zo, het getik van het klavier moedigt je aan als de beste supporter. Tijdens een vergelijkende tekst waarbij een set van diverse teksten werd uitgetikt op de BlackBerry KEYone en de Huawei P10 slaagde ik er echter niet om een significant snelheidsvoordeel te noteren voor de BlackBerry.

Het toetsenbord heeft nog wat meer snufjes dan louter tekstinvoer. Het is aanraakgevoelig met tal aan swipemogelijkheden. Zo kan je door websites scrollen en woordenboeksuggesties in je tekst gooien. Het meest indrukwekkende is echter de integratie van de vingerafdrukscanner in de spatiebalk. Dat werkt bijzonder intuïtief en wist zelfs mijn zweterige zomerhanden keer op keer te herkennen.

Een gezond boerenpaard

Een toetsenbord brengt natuurlijk een compromis met zich mee: er werd schermruimte opgeofferd. Ik moet wel zeggen dat ik nooit de indruk had dat het 4,5 inch scherm te klein was. Bij het consumeren van media (lees: Netflix & Chill) krijg je zwarte balken boven en onderaan. Games kan je vaak helemaal vergeten: het is gewoon onmogelijk om het toestel in landscape te houden met beide vingers op het scherm. Daarvoor zit het toetsenbord in de weg.

De BlackBerry KEYone is bedoeld als werkpaard en dat merk ik. Twee dagen op een enkele batterij is haalbaar. Enkel absolute toppers zoals de Huawei Mate 9 doen het nog beter. Het werkpaard is wel eerder een stevig boerenpaard dan een racehengst. Intern werd er wel wat bespaard. Met 3GB aan werkgeheugen en een Snapdragon 625 behoort de KEYone eerder tot het landschap van budgetsmartphones dan die van de flagships. Het toestel is echter vlot genoeg om nooit storend te worden, maar zware multitaskers zullen wel snel merken dat apps vaak herladen.

Beste. BlackBerry. Camera. Ooit.

De camera is de beste camera op een BlackBerry ooit! De lat lag helaas pijnlijk laag. Deze keer weet de 12 megapixelcamera echter aanvaardbare resultaten neer te leggen. Zeker in het daglicht zijn de foto’s scherp, bij minder ideale lichtomstandigheden durft het al eens fout gaan. Dat geldt trouwens ook voor frontcamera. Als laatste krijgt de KEYone ook nog bonuspunten voor de vele instelmogelijkheden in de camera-app.

Klik op de foto voor meer voorbeelden.

Nog een update bij je update?

De BlackBerry KEYone draait Android Nougat 7.1 met daarover het sausje van het originele BlackBerry. En dat sausje lust ik wel. Alles voelt aan als een vrij standaard Android, met enkele nuttige toevoegingen. Zo is er de Hub, een gecentraliseerde inbox voor al je e-mails, Whatsapp- en Facebookberichten. Een goed idee, maar ik maak teveel gebruik van Gmail-labels en -categorieën, dus hou ik het bij de Gmail-app. Verder is er ook de DTEK-app, die je vertelt hoe veilig jouw smartphone is.

Het meesterwerk van BlackBerry is echter de agenda: superieur aan elke agenda die ik ooit al geprobeerd heb. Ten slotte heeft BlackBerry een bijzonder goede reputatie qua updates: je krijgt elke maand flink je security patches. Daarmee zijn ze veruit de beste leerling van de klas, op Google na dan.

Mijn conclusie over de BlackBerry KEYone

De BlackBerry KEYone is niet voor iedereen. Al is het maar door de relatieve hoge prijs van 599 euro waarvoor je op zijn best midrange specs krijgt. Het is een uit de kluiten gewassen smartphone voor de ijverige (blinde) typers onder ons. Ook de paranoïde gebruikers komen aan hun trekken met de stipte security updates. Gamers, VR-enthousiastelingen en mediafanaten laten hem beter links liggen.

Het is echter zeker geen slecht toestel, maar voor een bepaalde niche. Het is aan jou om te bepalen of je die niche bent. Mijn dagelijkse broekzakcompanion is echter sinds kort de KEYone. Wil je hem ook, dan ligt die vanaf deze maand in de Belgische en Nederlandse winkelrekken.


Ben je niet overtuigd van de BlackBerry KEYone? Misschien zijn deze smartphones wel voor jou:

Huawei P10 Plus review: we kunnen maar beter vrienden zijn
Samsung Galaxy S8 review: de beste smartphone van het moment?
Nokia is terug vanaf 28 juni
Welke smartphone koop jij voor minder dan 300 euro?

7 Nichetoestel

De KEYone lijkt slechts budgetspecificaties voor te kunnen leggen, ondanks de hogere prijs. Het is dan ook een echt nichetoestel voor de cult van het fysieke toetsenbord. Voor die markt is hij top, de rest laat hem beter links liggen.

  • Software 9
  • Duurzaamheid 8
  • Design 7
  • Scherm 7
  • Camera 7
  • Batterij 9
  • Dagelijks gebruik 7
  • Prijs 5
Share.

About Author

Bram Vandewalle

Tech lover, AFOL en IT freelancer.

Reacties