Podcasts die je zeker moet beluisteren

0

Je staat onder douche om jezelf wat op te frisssen. De zon schijnt, dus je gaat een stukje fietsen. Je staat in de keuken een heerlijke veganistische, glutenvrije, antioxidantenrijke shake klaar te maken. Herkenbaar, maar wat hebben deze situaties met elkaar gemeen? Ze zijn ideaal om podcasts op te zetten.

Omdat er zoveel keuze is en het altijd tof is om nieuwe podcasts uit te proberen, vroeg ik aan de redactieleden om hun favorieten door te sturen.

This American Life

this american life podcast

AlexanderDe podcast die bij velen bekend is voor de geweldige reportages. Iedere week op maandag klinkt de zoetzemerige stem van Ira Glass door de luidsprekers van meer dan 2,2 miljoen luisteraars. Deze podcast wordt ook op zo’n 500-tal radiozenders in Amerika afgespeeld. Wekelijks worden er één of meerdere reportages voorbereid rond eenzelfde thema. Iedere episode bevat een mix van verhalen, interviews, reportages en meer. This American Life staat bekend voor de grote variëteit: zo kan de ene week de podcast gaan over autoverkopers in een Amerikaanse garage, de andere week over hoe marketing de guerrillaoorlog tussen het Colombiaanse leger en FARC moest beëindigen, om nadien te praten over gênante momenten in het familieleven en hun latere gevolgen.

Favoriete aflevering: Poetry of Propaganda

De episode die reeds hierboven werd aangehaald: producer Sean Cole vertrekt naar Colombia om een bekende Colombiaanse marketeer te interviewen. Deze kreeg wel een zeer bijzondere opdracht van de overheid: advertentiecampagnes opzetten om zoveel mogelijk FARC-strijders in de jungle te overtuigen hun wapens neer te leggen en zich terug te integreren in de gemeenschap. Dit doet hij door bijvoorbeeld billboards te plaatsen diep in de jungle met emotionele boodschappen tijdens de kerstperiode. Letterlijke én figuurlijke guerrillamarketing dus!


8-4 Play

8 4 play podcast

YvesElke twee weken krijg je vanuit Shibuya, Tokyo een unieke kijk op de gamewereld vanuit het
perspectief van enkele industry insiders die gestrand zijn in de Japanse miljoenenstad. 8-4 is een bedrijf dat Japanse videogames vertaalt en lokaliseert voor de Engelstalige markt en omgekeerd. Zo hebben ze bijvoorbeeld Monster Hunter 3 & 4, Fire Emblem Awakening en het recente Xenoblade Chronicles X vertaald. Ja, dit is één van de weinige podcasts waar vrijuit mag gesproken worden over all things Monster Hunter, die ieder jaar een speciale podcast opneemt na de Tokyo Game Show en waar grappige anekdotes over het leven in Japan gedeeld worden.

Favoriete aflevering: Pokémon STOP

Marc is terug van zijn vakantie in Europa en Monster Hunter-expert Adam Evanko is de speciale gast deze week om te praten over Monster Hunter Generations. De Japanse overheid verspreidt info-brochures om mensen te waarschuwen voor de gevaren van Pokémon GO en de panelleden bespreken welke games ze allemaal speelden deze week (waaronder 999 – dat Marc NIET goed vond) en het laatste nieuws uit gameland (zoals de aankondiging van de mini NES).


Hurray for Washington

hurray for washington podcast

DavyIk denk dat iedereen het erover eens is dat we afstevenen op één van de boeiendste presidentsverkiezingen in lange tijd. De voorverkiezing leest nu al als een Lovecraftiaans modern horrorverhaal waarin de Republikeinen een X-Factor talentenjacht op poten stellen om te bepalen wie er het grootste monster is. Als de race naar het Witte Huis je mateloos boeit, dan is Hurray for Washington verplichte kost. Pieter De Kegel, Thomas Smolders & Ben Van Alboom zitten samen en bespreken de nieuwste ontwikkelingen op een verstaanbare manier. Ik zou voorstellen dat je begint bij hun allereerste aflevering. De podcast telt op dit moment nog maar 4 episodes, dus je kan alles vlot bingen.


Tomorrow with Joshua Topolsky

tomorrow joshua topolsky podcast

YorickEr zijn veel dingen die een podcast de moeite waard maken om te beluisteren. Consistent goede gasten over de vloer hebben en er diepgaande gesprekken mee voeren zijn zo’n vereisten. Joshua Topolsky, mede-oprichter van The Verge, heeft één van die weinige podcasts die er in slagen om de hamer telkens op de kop te slaan. Met uitgebreide analyses over Amerikaanse politiek, De Media en soms eens games of tech is het altijd interessant om de nieuwste aflevering meteen te beluisteren. Dit wordt gewoonlijk doorkruist met een stevig snufje absurde en/of duistere humor, perfect dus voor de tijden waarin we leven.

Favoriete aflevering: After Gawker

Na de explosieve rechtszaak tussen Hulk Hogan (ja, die rare worstelaar) en Gawker (roddelpers voor journalisten) kwamen er vragen over wat de pers mag publiceren en in hoeverre rijken publicaties het zwijgen mogen opleggen als ze niet akkoord zijn met wat die online zetten. Samen met een voormalige directeur van Gawker een deep dive.


Giant Bombcast

giant bombcast podcast

De gerespecteerde Jeff Gerstmann staat bekend als een van de beroemdste persoonlijkheden in de gamejournalistiek.

AlexanderDe Giant Bombcast is de wekelijkse bomb podcast van de populaire website Giantbomb. Het wekelijkse aspect nemen ze doodserieus. Al meer dan zes jaar mist het team van industrielegende Jeff Gerstmann en consorten geen enkele dinsdag zonder het lanceren van een nieuwe episode. Deze podcast gaat niet louter over gamenieuws; in iedere episode praten de podcastleden vrijuit over de games die ze iedere week speelden en over alle mogelijke gekke thema’s. Zo werd er recent gediscussieerd over de meest irritante groep fanboys. De titel werd uiteindelijk gestreden tussen vaping, sportfans en anime. De Giantbombcast staat steevast tussen de meest populaire gamepodcasts op iTunes.

Wil je alvast een voorsmaakje van enkele grappige momenten? ThePunishert verzamelt al jaren fragmenten in een afspeellijst op Youtube.

Favoriete aflevering: 08-07-2012

Jeff Gerstmann, Ryan Davis en Vinny Caravella zijn de enige 3 stafleden die niet op vakantie zijn. Het is putje zomer en dus is er amper tot geen gamenieuws. De conversatie draait al gauw uit op vreemde verhalen. Een aanrader!


StartUp

startup podcast

Yves: StartUp is een podcast over hoe het echt is om een bedrijf op poten te zetten. In het eerste seizoen probeert Alex Blumberg – voormalig producer van This American Life en mede-oprichter van Planet Money – zijn eigen podcastbedrijf op poten te zetten. We maken het proces van dichtbij mee, van zijn mislukte pitches om tevergeefs kapitaal op te halen tot de nachtelijke conversaties met zijn vrouw Nazanin over hoe ze hun leven zullen moeten herorganiseren. Vanaf het tweede seizoen worden de aflevering afgewisseld met verhalen over andere start-ups. Het zijn heel uiteenlopende verhalen. Het volledige tweede seizoen volgt het reilen en zeilen van een dating site die op het punt staat te falen. We gaan terug in de tijd en leren het hoe en het waarom van deze mislukte start-up en hoe de founders proberen het roer om te draaien. In het derde seizoen krijgen we iedere aflevering het verhaal van een start-up uit het verleden: van een fitness-school opgericht door een ex-gedetineerde tot een “internationale” smokkelhandel.

Favoriete afleveringen: Almost Famous en Gaming the System

In dit tweeluik krijgen we het ongelooflijke verhaal te horen van hoe streamingsite Twitch ooit begon als het idee van een groepje vrienden om voor de grap het leven van één van hen rechtstreeks op het internet uit te zenden. Een paar jaar later zou internet-gigant Amazon bijna een miljard dollar neertellen om hun bedrijf over te nemen.


Radiolab

radiolab podcast

YorickEr zijn zo van die podcasts waarop je meteen verliefd wordt na de eerste aflevering die je beluisterde. Voor mij is Radiolab daar één van. Alleen al de intro, die samengesteld is uit audiofragmenten van verschillende mensen, grijpt je meteen vast. Sfeer scheppen en uitstekend monteren is iets wat ze bij deze podcast enorm goed doen. Bovendien is elke aflevering oprecht interessant en leert het me telkens weer iets waarover ik nog nooit had gehoord. Soms is de podcast emotioneel enorm pakkend, soms is het gewoon oprecht fascinerend.

Favoriete aflevering: Mau Mau

Deze aflevering was de eerste die ik beluisterde en ik was meteen vertrokken. Het verhaal is uitstekend verteld, je hebt eigenlijk geen beeld nodig om het voor je te zien. Je merkt meteen de moeite die er in is gestoken. Maar vooral: het mysterieuze archief dat potentieel informatie bevat dat de geschiedenis kan herschrijven zorgt voor verbazing maar ook afschuw voor wat in het koloniale tijdperk gebeurde.


Hardcore History

hardcore history podcast

AlexanderInteresse in geschiedenis? Verteld door een charismatische man die het énorm goed kan uitleggen? Dan is Hardcore History hélemaal voor jou. De enige spreker van deze podcast, Dan Carlin, is er in geslaagd om duizenden mensen opnieuw geïnteresseerd te krijgen in historische gebeurtenissen. Dit doet hij door op diepgaande wijze historische gebeurtenissen uit te leggen, doorspekt met quotes, impressies en straffe beeldbeschrijvingen. Historici hebben soms enige kritiek op deze podcast omdat niet élk detail uitgebreid wordt beschreven, maar desalniettemin leer je enorm veel bij na het luisteren van een episode. Een luisteraar van Hardcore History moet wel veel geduld hebben. Iedere episode duurt gemakkelijk drie tot vijf uur en kost enorm veel research. Het is daarom goed mogelijk dat het drie maanden duurt vooraleer de volgende episode verschijnt.

Favoriete aflevering: Prophets of Doom

Phrophets of Doom, in deze bijna vijf uur durende episode legt Dan Carlin de gruwelijke strijd van het Duitse Münster uit. Een belegering die ontstond na de opkomst van Martin Luther en de protestantse revolutie.


Ear Biscuits

ear biscuits podcast

Davy: Ear Biscuits is een podcast gecreëerd door het immens populaire YouTube-duo Rhett & Link. De twee mannen nodigen andere bekende YouTube-concullega’s uit om samen aan de table of dim lighting het te hebben over het levensverhaal van die persoon. Wat ik vooral sterk vind, is het feit dat de mannen een ontwapenende invloed hebben om hun gasten, waardoor we vaak boeiende verhalen te horen krijgen. Gênante verhalen soms ook. Auditieve biografieën, zijn het. Één-uur-durende vensters in de zielen van de nieuwe generatie creatievelingen.

Favoriete aflevering: Markiplier


Nerdist Podcast

nerdist podcast

NilsAh, The Nerdist. Een geweldig voorbeeld van hoe een klein initiatief kan groeien tot een meerkoppige hydra van een mediasite. En dit is mede te danken aan het geweldige werk van Chris Hardwick en de Nerdist-podcast.

Ik heb de Nerdist podcast recent ontdekt, en by golly, het blijft een geweldig uurtje luisterplezier, elke keer opnieuw. Chris Hardwick is uiteraard een geboren entertainer, die steeds een leuke chemie creëert met zijn centrale gasten. Want dat is wat The Nerdist Podcast eigenlijk is: Hardwick die met een special guest inzoomt op zijn leven, wat die leuk vindt en waar die eigenlijk mee bezig is tegenwoordig. Het geeft een uniek en menselijk zicht op mensen zoals David Schwimmer, die vertelt over hoe hij omgaat met de roem die Ross voor hem gegenereerd heeft, of Sean Bean, die vertelt hoe hij zijn schoonzoon het vuur aan de schenen legde de eerste keer hij bij hem op bezoek kwam. Persoonlijke verhalen, waar je als luisteraar je in kan vinden.

Telkens opnieuw weten Hardwick en kompanen het menselijke verhaal naar boven te brengen. Zelfs bij de grootste namen zoals Sir Patrick Stewart of Gary Oldman zijn ze in staat gericht de conversatie zo te sturen dat de gasten hun levensverhaal vertellen, vertellen over hun fouten, zwaktes en hoe ze daar mee omgegaan zijn, of hoe ze opgegroeid zijn. Een diepere kijk in de levens van beroemde mensen, in een conversatie die erg aangenaam is om te beluisteren. En dat al meer dan 800 afleveringen lang.


Heb je zelf suggesties? Laat ze dan zeker achter in de comments, want ook dat is een uitstekende manier om nieuwe podcasts te ontdekken!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties