Bang & Olufsen is een naam als een klok wanneer het over audio gaat, en daar hoort helaas ook een navenant prijskaartje bij. Met Beoplay hebben ze een wat meer junior-lijn. Die is gericht op een jonger, minder kapitaalkrachtig publiek, maar biedt dezelfde hoge kwaliteit. De H6 is daarvan de culminatie: op het prijskaartje staat 300 euro, maar daarvoor krijg je wel een schitterende allround hoofdtelefoon. 

Specificaties Beoplay H6

Hoofdtelefoon type: over-ear hoofdtelefoon
Aansluiting: 1,2m kabel met 3.5 mm jack, verwisselbaar, met inline remote
Gevoeligheid: 97 dB at 1kHz
Frequentiebereik: 20 – 22000 Hz

What’s in the box: hoofdtelefoon, handleiding, kabel en stoffen opbergtas

Voor de testperiode werd een Beoplay H6 gebruikt, uitgeleend door Bang & Olufsen.

All I want for Christmas…

Al jaren ben ik een grote fan van Bang & Olufsen: alles aan hun look and feel doet mijn hart sneller slaan. Ze combineren schitterend design met een haast foutloze audiokwaliteit. Helaas zijn mijn budgetten niet onbeperkt, dus tot op heden ben ik geen trotse eigenaar van een van hun producten. B&O snapt zelf ook dat ze iets moeten gaan doen om hun klanten al vanop jonge leeftijd te werven, dus hebben ze de Beoplay-lijn gecreëerd. Naast (al dan niet draagbare) speakers, zit er ook een headphone-range in. De H6 is daarbij bijzonder populair gebleken, en deze lente zagen we de tweede generatie verschijnen. Het is die mark two die ik mocht testen.

H6 generaties hoofdtelefoon mark two

Links de eerste versie van de H6, rechts de mark two

De aankomst van de H6 ging ten huize Alderweireldt gepland met vreugdesprongetjes en heel wat hypefaces. De verwachtingen waren écht hooggespannen, te meer omdat ik in mijn voorbereiding wat reviews gelezen had. Na vijf weken testen is er maar één conclusie mogelijk: de Beoplay H6 is een droomhoofdtelefoon. Voor begin september zou ik gezegd hebben dat de topper voor op mijn kerstlijst de KEF M500 was, maar die is nu van zijn troon gestoten. Ze zitten grotendeels in dezelfde prijscategorie, maar de H6 wint overtuigend. Op alle vlakken.

Defying Gravity

H6 cup

Het eerste dat opvalt aan de H6, is het sobere design. Dit zijn geen flashy headphones: ze komen alleen in neutrale kleuren. Hierdoor schitteren de cleane lijnen en krijg je een natuurlijk gevoel. Zoals eerder gezegd komt de hoofdtelefoon met een stevig prijskaartje, maar door het gebruik van duurzame materialen zoals leer en aluminium krijg je daarvoor een heel degelijke levensduur. De durability wordt verder versterkt door het gebruik van een verwisselbare kabel. De bijgeleverde opbergzak is ook stevig en tegelijk zacht.

De H6 is met zijn 230 gram niet de lichtste hoofdtelefoon van de klas, en op het kleinste formaat is hij eigenlijk nét te groot voor mijn hoofd. Desalniettemin draagt hij als een droom: onder het zachte leer zit geheugenschuim, waardoor hij zeer goed rond mijn oren sloot. Ik heb hem ook meerdere keren bijna volledige dagen aangehad. Zelfs in combinatie met mijn bril had ik nooit een klemmend gevoel. De H6 blijft steeds comfortabel zitten, en slaagt er wonderwel in om het omgevingsgeluid buiten te houden, met een minimale lekkage van muziek naar buiten. Door de degelijke materialen, de goede afsluiting en comfortabele draagwijze nam ik de H6 al snel overal mee.

h6 daisy chain kabel

De seriële schakeling van de H6

Beide schelpen hebben audiojacks, maar enkel de linkerkant is de audio in. Via de uitgang in de rechterschelp kun je immers twee of meer H6-hoofdtelefoons serieel schakelen, waardoor je samen gezellig naar dezelfde muziek kunt luisteren. Best even opletten wanneer je de kabel aansluit, al maken de grote letters aan de binnenkant van de schelp het best moeilijk om je te vergissen. Op de kabel zit ook een goedgeplaatste in-line microfoon, en een bediening met drie knoppen. Op een iPhone kun je daarmee het volume aanpassen, de muziek pauzeren en doorspoelen. Het is handig om onderweg ook zo te kunnen bellen, al loop je door de goeie afsluiting wel het risico dat je érg luid gaat praten. Dit probleem stelde zich ook toen mijn broer de H6 even gebruikte als gaming headphone. Effe opletten dus.

The hills are alive with the sound of music

H6 zwart bovenaanzichtDesign en draagcomfort zijn relevant, maar het belangrijkste aan een hoofdtelefoon is natuurlijk het geluid. De H6 kon alles aan dat ik wilde afspelen: van opera aan de hand van Ennio Morricone, tot metal toe. Waar de Sennheiser HD 650 een heel cleane en neutrale geluidskwaliteit heeft, voegt de H6 wat meer warmte en leven toe aan de muziek. De bastonen komen stevig door, maar gaan niet overheersen. Dat is vooral van belang bij wat orchestrale muziek: deze hoofdtelefoon laat alle instrumenten mooi naast elkaar bestaan in bijvoorbeeld L’Ultima Diligenza Di Red Rock. De sinistere fagotten komen er schitterend uit, en het dreigende gevoel uit de film en van live-uitvoeringen blijft bewaard.

Het wat stevigere werk van Amenra biedt ook geen uitdaging voor de H6. Dankzij de goeie isolatie krijg je al bij lagere volumes het wall of sound effect dat hun live-ervaring typeert, zonder gehoorschade. Je hoort extra goed hoe nadruk op de bassen niet zorgt dat al de overige tonen erin verdrinken. Dat brede, warme geluid zet zich ook door bij wat meer poppy muziek, van ABBA tot Zooey Deschanel. Dat maakt van de H6 een hele sterke allrounder.

In the end

Bang & Olufsen heeft er zeer goed aan gedaan om met Beoplay te starten. Deze H6 is op zich prijzig, maar is eigenlijk niet zoveel duurder dan vergelijkbare hoofdtelefoons. Als je die marktconformiteit koppelt aan de kwaliteit, zowel qua geluid als qua design, steekt deze met hoofd en schouders boven de concurrentie uit. Ik kan werkelijk niets verzinnen dat ik anders had willen zien aan deze headphones. Deze second generation toont ook aan dat er vanuit B&O stevig ingezet wordt op de H6, en dat ze blijven streven naar innovatie en perfectie.

detail h6

Wat me het meest opviel tijdens het testen is hoe sterk de look and feel van het merk vertaald is. Puur subjectief gaf de H6 me ook een gevoel van plezier en vreugde. Het oog voor detail in het design, de kwalitatieve materialen, de weelde aan geluid bij elke luisterbeurt. Ik voel het gemis van de H6 nu al, ongeacht de degelijke kwaliteit van de KEF M100 die ik normaal dagelijks gebruik. Ik ben vast van plan om me met Kerstmis een exemplaar aan te schaffen. En dat vertaalt zich in die perfecte score hieronder. De H6 is het inderdaad waard om gebruikt te worden als benchmark voor premium headphones.


Gek op muziek of headphones? Misschien zijn deze audioreviews iets voor jou:

 

10 Perfect.

De H6 is een fantastische premium headphone, op alle vlakken. Het design is sober en elegant, de gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Bovenal biedt de hoofdtelefoon een schitterende geluidskwaliteit en een verbazingwekkend draagcomfort.

  • Durability 10
  • Design 10
  • Sound 10
  • Portability 10
  • Dagelijks gebruik 10
  • Prijs 9
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties