De audiojack: de enige zekerheid van de smartphone (opinie)

0

Zekerheden in het leven, veel zijn er niet meer tegenwoordig. Zelfs de onderdelen van je smartphone zijn geen vaste zekerheid meer, dankzij Google en hun Project Ara. Gelukkig is er één ding waar je altijd kan op rekenen: de 3,5mm-audiojack. Elke gsm heeft er eentje, dé poort om je hoofdtelefoon in te steken. Of toch niet?

Het Chinese bedrijf LeEco lanceerde eind april drie telefoons zonder audiojack. Je oortjes moeten dan maar compatibel zijn met USB-C, de nieuwe universele standaard voor in- en output voor al je digitale toestellen. De geruchten doen momenteel ook de ronde dat het grootste technologiebedrijf ter wereld van plan is de audiojack uit de nieuwste flagship te halen. Apple zou volgens verschillende bronnen de gebruiker verplichten om hoofdtelefoons te gebruiken die of draadloos via Bluetooth verbinden of via de Lightning-poort werken. Maar waarom zou je dat in godsnaam doen?

sennheiser momentum on ear wireless

Akkoord, draadloze hoofdtelefoons zijn enorm fijn. Eén van mijn favoriete modellen blijft nog steeds deze Momentum On-Ear Wireless van Sennheiser. Kabelloos naar muziek luisteren is een verademing. Zeker als je onderweg bent, geen draden die overal kunnen blijven vasthaken, dat is gewoon praktisch. Is dit een reden om de audiojack weg te laten om zo plaats te besparen? In mijn ogen niet. Ik heb graag de keuze. Op dagen dat ik weet dat spaarzaam zijn met m’n batterij essentieel is, opteer ik liever om een hoofdtelefoon mét kabel te gebruiken. Bluetooth uitschakelen zorgt voor kostbare extra minuten smartphonegebruik. Bovendien is een over-ear-hoofdtelefoon meenemen niet altijd praktisch. Een paar oortjes is zodanig compact dat de mindere audiokwaliteit en kabel te vergeven vallen. En daarnaast zijn draadloze in-ear headphones momenteel nog niet kwalitatief of betaalbaar genoeg.

apple macbook usb c dongle hub

De toekomst van computergebruik?

“Maar Yorick, je kunt je hoofdtelefoon dan toch gewoon in de USB-poort steken. Je krijgt beter geluid en kan meer krachtige hoofdtelefoons aandrijven want USB-C heeft die functionaliteit. Bovendien spaart het plek uit in de smartphone, wie weet wat fabrikanten daarmee kunnen doen.” Dat klopt, beste stem in mijn hoofd, maar dan wil ik je even wijzen op de Apple MacBook. Deze laptop heeft namelijk slechts twee poorten: één USB-C en jawel, één 3,5mm-audiojack. Het meest terugkerende punt van kritiek is bij dit toestel dan ook dat als je een workflow hebt waarbij een tweede scherm, externe harde schijf, muis, ethernetkabel of andere essentieel zijn, het knap lastig is om één van die dingen te gebruiken terwijl je laptop oplaadt. Ook is het niet handig als je bijvoorbeeld een tweede scherm én een ethernetkabel tegelijkertijd wil aansluiten. Een dongle gebruiken is dan de enige oplossing. Weinig elegant, maar het werkt wel.

iphone audiojack lightning dongle

Dit zal je mogelijk moeten gebruiken als je je oude hoofdtelefoon wil gebruiken met je iPhone 7.

Maar die redenering doortrekken naar smartphones, gaat voor mij niet op, en dit om twee redenen. Om te beginnen is één poort voor je oplader én je hoofdtelefoon vrij lastig als je af en toe je smartphone wil opladen maar tegelijkertijd ook naar muziek of podcasts wil luisteren. Akkoord, het is geen al te vaak voorkomend scenario, maar het kan nu, dus waarom zou je daar iets aan veranderen? Ten tweede moet je al je hoofdtelefoons vervangen als je van plan bent om een smartphone te kopen zonder audiojack, want de meegeleverde oortjes zullen hoogstwaarschijnlijk niet langer dan een halfjaar overleven. Je kan natuurlijk ook een dongle gebruiken, maar dat is toch echt een mop? Wie wil er in godsnaam rondlopen met een smartphone waar zoiets aanhangt?

Zo zie je maar, de audiojack is zo slecht nog niet. Het feit dat elke smartphone, tablet, computer, handheld console er eentje heeft, maakt deze ronde poort één van de weinige zekerheden die je nog hebt in de technologie-industrie. Misschien is het zo slecht nog niet om niet alles in een universele poort te proberen steken. Wat als we alle toestellen zouden voorzien van één of meerdere USB-C-poorten en een 3,5mm-audiojack? Dan kun je er tenminste van uitgaan dat op jezelf naar muziek luisteren geen grotere rompslomp is dan het zou moeten zijn. Dat, of volgende voorspelling van Paul Miller wordt misschien gewoon waarheid.

One day we will tell our children, “Phones used to come with a headphone jack and a charging port.” They’ll guffaw, but then they’ll look deep in our somber eyes and know we tell the truth.

They’ll ask, “How did you use all your old headphones with those silly cylindrical connectors, cyborgparent?”

Share.

About Author

Yorick Dupon

Vraag me welke smartphone je moet kopen.

Reacties