Met de Zenbook Flip probeert ook Asus een antwoord te hebben op het groeiende marktsegment van 2-in-1’s en ultraportables. Maar is Asus erin geslaagd een degelijke laptop te lanceren? We namen de Flip eens stevig onder handen.

Specificaties
Processor: 0.9 Ghz (Turboboost tot 2.2GHz) Intel m3-5Y30
Scherm: 13″ Full HD (1920×1080)
Software: Windows 10 Home
Videokaart: Intel Integrated HD Graphics 515
Ram: 8GB
Opslag: 256GB M.2 SSD
Webcam: 720p CMOS
Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac
Batterij: 3 Cell 54Wh
Aansluitingen: 2x USB 3.0, 1x USB-C, Mini HDMI, SD-kaartlezer
Gewicht: 1,3kg

Piekfijne afwerking

zenflipopen

Op het eerste zicht is de Zenbook Flip een zeer minutieus afgewerkte laptop, van de geborstelde aluminium behuizing tot de scharnieren. Een probleem met die behuizing is wel de naar beneden gebogen randen, waar alle poorten zitten. Doordat het een gebogen rand is, kan je niet altijd vanuit een oogopslag zien welke het is. Ook de aan- en uitknop en de volumeknop zitten verborgen in de schuine rand, waardoor het wat awkward is ze te bedienen. Een (licht overdreven) klacht, maar eentje die me wel opviel tijdens het gebruik.

De grote feature van de laptop is natuurlijk de mogelijkheid om hem in een tablet te veranderen. Je kan het scherm maximum 180° draaien zodat je hem omgekeerd samenklapt. Wat opviel, was dat de scharnieren van de laptop niet in trappen werkte. Je kon in één vlotte beweging het scherm kantelen in iedere mogelijke hoek. De scharnieren zijn ook stevig genoeg om hem in ‘tent’-vorm te plaatsen (of elke andere mogelijke plooivorm). Het nadeel in vergelijking met tablets op zich is dat de Zenbook wel dikker is dan de meeste tablets. Dit maakt het gebruik net iets ongemakkelijker als je andere tablets gewoon bent. Natuurlijk wordt dit goedgemaakt door het feit dat je een volledig toetsenbord hebt.

In 'Tent' vorm

In ‘Tent’ vorm.

De Zenbook Flip komt in een aantal uitvoeringen, die verschillende type schermen hebben. Zo is hij verkrijgbaar met een Full HD-scherm of een UHD-scherm (met een resolutie van 3200×1800). Het model dat wij in handen kregen was de Full HD-versie. Het scherm is glanzend afgewerkt, wat spijtig is, gezien het de minste lichtbron reflecteert. Jammer genoeg niet gemakkelijk in gebruik tijdens de zonnige dagen tijdens de testperiode. Het touchscreen werkte wel naar behoren, zowel in laptop- als in tabletmodus. Het was zeer aangenaam om een programma als Adobe Lightroom te gebruiken, en de vele sliders piekfijn te kunnen afstellen via het touchscreen.

Niet-zo-fijn

Buiten de bovengenoemde ‘milde irritaties’ met het design, heb ik wel een appeltje te schillen met de software. Asus heeft ervoor gekozen op de (redelijk kleine) SSD toch een aantal extra programma’s te installeren die onnodig zijn. Een spijtige zet, want telkens ik de laptop opstartte, werd ik gevraagd om een kijkje te nemen op Asus’ welkomscherm die me aanspoorde nog andere programma’s te installeren, McAfee Antivirus die vroeg om registratie en nu en dan een vraag om Dropbox te installeren. Hoewel sommige mensen direct weten hoe je ze afzet of zelfs verwijdert, zijn er sowieso mensen die het niét weten.

Zenbook Flip Tablet

Een aanklacht naar Windows toe is dat sommige dingen nog niet volledig afgesteld zijn voor een touchscreen (ik denk aan: kadertjes en programma’s sluiten, sommige menu’s) en dat het wisselen tussen laptop en tablet niet altijd even vloeiend verloopt. Een aantal keer liep het verwisselen muurvast, waardoor de enige optie om uit tabletmodus te raken een complete reboot was. Hoewel de Zenbook enorm snel opstart, is dit allesbehalve ideaal.

Wat ook opviel, is dat het trackpad niet goed meewerkte als je fijne bewegingen wilde maken. Het voelde alsof het achterliep als je kleine of korte vingerbewegingen maakte. Dit kan uiteraard een fout zijn met het besturingsprogramma, maar het stak wel tegen.

Prestaties in de echte wereld

Een specificatielijst geeft bijna altijd een vertekend beeld. Hoewel er in de Zenbook Flip ‘slechts’ een i3-processor zit, hoef je de laptop niet direct af te schrijven. Zoals eerder vermeld heb ik er Adobe Lightroom op geïnstalleerd, net zoals een Photoshop en een Illustrator. Dankzij de SSD was het opstarten van deze zwaardere programma’s geen probleem. Ook grote bestanden (denk aan .RAW-bestanden in Lightroom) inladen en bewerken lieten de laptop niet stotteren.

zenflipside2

De batterij gaat ook heel lang mee bij normaal gebruik. Ik klokte af op een 10-tal uur (Asus belooft zelfs 12 uur), tijdens het gebruiken van een Google Docs (offline tijdens een lange treinrit), afwisselend YouTube– en Spotify-gebruik en een korte Photoshop-sessie. Een ideale laptop om een lange dag op de campus te overleven.

Verdict

De Zenbook Flip is een ideale laptop én tablet voor de doorsnee computergebruiker. Lange batterijduur, goede performance en gemakkelijk in gebruik. Enorm licht en flinterdun, maar toch een ijzersterke batterij. Jammer van de bijgevoegde programma’s en licht haperende trackpad. Maar als je daar niet over valt, is dit een degelijke laptop. Een ware Jack of all trades, master of none. 

Op zoek naar een andere laptopreview? Bekijk dan zeker deze:

8 Net niet

De Zenbook Flip is een ideale laptop én tablet voor de doorsnee computergebruiker. Lange batterijduur, goede performance en gemakkelijk in gebruik. Enorm licht en flinterdun, maar toch een ijzersterke batterij. Jammer van de bijgevoegde programma's en licht haperende trackpad. Maar als je daar niet over valt, is dit een degelijke laptop. Een ware Jack of all trades, master of none.

  • Durability 8
  • Design 9
  • Scherm 8
  • Software 5
  • Keyboard en touchpad 6
  • Batterij 9
  • Dagelijks gebruik 8
  • Prijs 7
Share.

About Author

Avatar

Reacties