Het enthousiasme was groot toen Nvidia de nieuwste generatie GPU-technologie ‘Pascal’ aankondigde. We namen afscheid van de geniale 9xx generatie die enkele kleppers zoals de 970, 980 en 980TI met zich meebracht. Ondertussen hebben alle voornaamste fabrikanten hun uitvoering van nieuwste powerhouse op de markt uitgebracht: de Nvidia GTX 1080. Ook bij Geekster zit PC-gaming diep in de wortels, daarom testten wij de ASUS-uitvoering van deze kaart, de ASUS GTX 1080 Strix.

Kleurrijk spektakel

Specificaties
CUDA Cores: 2560
Geheugentype: GDDR5X
Geheugengrootte: 8GB
Geheugensnelheid: 10GHz
Connectoren: DVI-D, 2X HDMI, 2x Displayport
Voeding: 6 pins & 8 (6+2)
Stroomverbruik: +- 300 Watt
Kloksnelheid: 1,759 GHz
Maximale knoksnelheid: 1,936 GHz: 1,1 kg

Vooraleer we naar de technische prestaties gaan toch kort even over het praktische. De ASUS uitvoering van de GTX 1080 zal herkenbaar zijn voor eigenaars van eerdere Strix-GPU’s. Een neutrale zwarte uitvoering mét backplate laat het stijlvol opgaan in jouw case. In vergelijking met de founder’s edition die Nvidia zelf tijdelijk verkocht, is deze GPU een pak groter, mét goede redenen. Maar liefst 3 ventilatoren zorgen voor zeer sterke koeling, mede dankzij de speciaal ontworpen heatsink. ASUS claimt dat hun versie zo’n 30% koeler draait dan de Nvidia Founder’s edition. Deze versterkte koeling kan interessant zijn voor overclocking: het verhogen van de voltage en kloksnelheid om betere prestaties te bekomen. Net zoals bij vorige grafische kaarten uit de Strix-serie kan de grafische kaart zelf de fans volledig controleren. Zo zullen bij lage temperaturen de ventilatoren helemaal niet meer draaien. Nieuw zijn de aansluitingen voor casefan-connectoren, hierdoor kan je de ventilatoren van je case aansluiten op jouw grafische kaart. Dit laat de GPU toe om zelf te bepalen wanneer jouw casefans moeten werken en aan welke intenstiteit. Over de effectiviteit van de koeling valt moeilijk te praten, geen van de nieuwste games konden de 1080 hard genoeg doen zwoegen om maximale koelingskracht op te eisen. Toch weten we uit ervaring dat grafische kaarten uit de Strix-serie steeds hun beloftes kunnen waarmaken op vlak van koeling.

GTX 1080 fans

3 ventilatoren zorgen voor uitgebreide koeling

De grootste vernieuwing is de geïmplementeerde RGB-verlichting. Deze verlichting bevindt zich op de zijpanelen én backplate. Met de downloadbare software kan je kiezen voor allerlei kleureffecten zoals statisch, strobe, kleurencyclus en meer. Belangrijk te vermelden is dat deze kleurmodus niet met alle moederborden beschikbaar is. Bovendien is de meerwaarde van deze kleurmodus louter voor het beperkte publiek dat een case met window heeft, desalniettemin zullen fanatici erg tevreden zijn met deze functie. Onze favoriete functie hiervan is de verlichtingsmodus die de warmte van de grafische kaart aantoont!

Met RGB verlichting heb je te kiezen uit duizenden kleuren!

De GTX 1080 in al zijn uitvoeringen heeft een sterke VR-focus. Sowieso heeft Nvidia met Pascal ervoor gezorgd dat hun GPU’s betere prestaties halen in VR, maar ASUS schept er nog wat bovenop. De Strix-uitvoering heeft een extra HDMI-aansluiting geplaatst in plaats van een 3e displayport. Hierdoor kan je makkelijker een VR-headset én monitor aansluiten en bespaar je de eventuele aankoop van een adapter. Om al die ventilatoren, verlichting en de grafische chip zelf van stroom te voorzien is er een 6/8 pin power connector. Op onze testrig stond ook een Oculus Rift aangesloten en het uitgebreide aantal connectoren liet ons toe om geen adapters meer te moeten gebruiken zoals bij de ASUS GTX 970 Strix.

Genoeg aansluiten voor VR & extra schermen

Genoeg aansluitingen voor VR & extra schermen

Het geluid ten slotte: net zoals bij vorige kaarten blijft de ASUS Strix-editie af en toe last hebben van een lichte coil whine, een hoog irritant geluid. Al moet er gezegd worden dat dit met de 1080-versie al pakken beter is dan hun vorige grafische kaarten. In een gesloten case van goede kwaliteit is de kans klein dat je dit geluid nog zal horen.

Eindeloze prestaties geschikt voor 4K en VR

De GTX 1080 is top-of-the-line qua prestaties, voor gedetailleerde specificaties verwijzen we je naar de accordeon bovenin dit artikel. De hoge specificaties zorgen ervoor dat 4K-gaming met een acceptabele framerate (FPS) eindelijk haalbaar is. De hamvraag is of de ASUS-versie betere prestaties haalt dan de Founder’s Edition die Nvidia zelf uitbracht. Gelukkig kunnen we hier voluit ‘ja’ op antwoorden.

Bron: www.videocardz.com

Bron: www.videocardz.com

Op de meeste van onze tests en benchmarks van derde partijen haalt de ASUS Strix-uitvoering tussen de 5 en 10% betere prestaties. Al moet de kanttekening gemaakt worden dat dit eerder gaat over hoge resolutie en VR. Voor 1080p resoluties presteren beide kaarten gelijkmatig. In de 4K benchmark-modus van Tomb Raider haalde de Asus Strix-versie 6 FPS meer dan de Founder’s Edition (voor uitgebreide benchmarks verwijzen we je graag door naar 3D Guru).

Sowieso draait deze kaart moeiteloos alle games die momenteel op de markt zijn, bovendien zal voor 1080p gaming deze kaart ettelijke jaren goed zijn. De GTX 1080 is ook ideaal voor Virtual Reality, tijdens onze tests met de Oculus Rift kon hij alle beschikbare games met enorm goede prestaties draaien. Hier valt voornamelijk de optimalisaties van Pascal, de nieuwste onderliggende GPU-technologie, op. Vergeleken met de 980, nog steeds een sterke kaart, haalt de 1080 prestaties die groter zijn dan de specificatieverschillen doen schijnen. De Strix-editie is standaard lichtjes overclockt, maar laat de gebruiker toe de kloksnelheid nog te vergroten.

Power voor de budgetrijke fanatici

De 1080 is nog maar net uit en toch blijft het een moeilijke keuze om te bepalen welke grafische kaart je best kan kopen. Ondertussen lanceerde Nvidia en al de verschillende fabrikanten (waaronder ASUS) de GTX 1070, de iets goedkopere variant in deze generatie. De xx70-versie is steeds de meest eerlijke verhouding tussen prijs en kwaliteit, waar de xx80-versies terugvallende performance heeft voor iedere gespendeerde euro, deze kaart heeft immers een prijs van om en bij de 800/900 euro.

De GTX 1080 met sterkere specificaties dan de 1070 maar voor een extra kost.

De GTX 1080 met sterkere specificaties dan de 1070, maar voor een extra kost.

Bovendien zal volgend jaar de, momenteel onaangekondigde, GTX 1080 TI uitkomen. Nog betere performance, maar voor een nog slechtere verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daardoor komt de 1080 in een lastige situatie terecht. Allereerst hebben enorm veel consumenten momenteel een 970, 980 of 980 TI, deze iets oudere maar nog steeds prima kaarten kunnen moeiteloos 1080p games draaien. Diegenen die een upgrade willen maken en de beste waarde voor hun geld willen kunnen best voor de 1070 kiezen. Heb je een groter budget en verkies je steeds maximale prestaties? Dan kan je kiezen om nu de 1080 te kopen of te wachten op de 1080TI, momenteel onaangekondigd maar die er sowieso aankomt.

Een blik op een de koelingselementen

Een blik op een de koelingselementen

Al bij al is ASUS er zeker in geslaagd een van de beste uitvoeringen van de GTX 1080 te maken. De enorm goede koeling en uitgebreide power connector laten meer overclocking toe en de betere prestaties tegenover de founder’s edition geven je iedere druppel performance die je voor deze prijsklasse mag verwachten. De toegevoegde RGB-modus is de kers op de taart. Heb je een groot budget? Geïnteresseerd in 4K-gaming of VR? Dan is deze uitvoering zeker een interessante kandidaat voor jouw volgende GPU.

 

8 Uitstekend

De Asus GTX 1080 Strix is een prima uitvoering van de 1080-reeks. Qua prestaties haalt de Asus-uitvoering soortgelijke resultaten als zijn grootste concurrenten, maar schijnt uit in de prima koeling en extra functionaliteiten zoals de RGB-verlichting. Voor consumenten met een kleiner budget blijft de nieuwe 1070 wel de betere keuze.

  • Prestaties 9
  • Design 9
  • Prijs/Prestaties 7
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties