Apple Keynote: de TandemTech ventileert op twitter

0

Apple kondigde gisteren een nieuwe iPhone, een nieuwe iPad Pro, nieuwe bandjes voor de Apple Watch en software verbeteringen aan. Geekster volgde alles via de livestream en becommentarieerde alles op Twitter. Aangezien 140 tekens weinig nuance toelaten, beslisten Yorick en Lucas om commentaar te geven op elkaars tweets. Yorick koos vijf tweets uit van Lucas en voorzag die van de nodige repliek, Lucas deed hetzelfde met de tweets van Yorick.

Nu dat smartphones zo gigantisch zijn geworden, hebben tablets hun functie voor velen verloren. Ironisch nu dat Apple een kleinere smartphone aankondigt. Er zijn dan wel mensen die de iPad gebruiken om wat op het web te browsen of Netflix te kijken, maar dat is niet voldoende om de verkoop in stijgende lijn te houden. Vooral omdat tablets niet zo vaak worden vervangen door een nieuw toestel, zoals dat bij smartphones het geval is. Dat Apple dus inzet op productiviteit met de iPad Pro, is een manier om een niche te vullen die tot nu toe enkel werd verzorgd door de Microsoft Surface en diens klonen. De vraag is maar of de App Store goed genoeg is om die professionelen van de juiste programma’s te voorzien. Iets wat bij de lancering van de grote iPad Pro afgelopen november nog een groot probleem bleek te zijn.

Dit was natuurlijk te verwachten. De laatste tijd was er heel wat te doen rond de rechtszaak tegen Apple. Hoog tijd voor Tim Cook om de puntjes op de “i” te zetten en hun visie rond heel de zaak even klaar en duidelijk te maken. Het is heel duidelijk dat Apple niet opgezet is met de eis van de Amerikaanse overheid. Toch stel ik mij de vraag in hoever het bedrijf uit Cupertino zich kan verzetten tegen een beslissing die niet in het voordeel van het bedrijf is. Tijd zal het uitwijzen en het is iets dat we bij Geekster zeker gaan opvolgen.

Ik zou graag eens die glazen bol van Lucas lenen, als dat even kan. Dat terzijde, ik vind persoonlijk het design van de nieuwe iPhone SE echt niet goed. Vaak lees ik kritiek over de grijze lijntjes voor de antennes bij de iPhone 6S, maar dat is in ieder geval een pak subtieler dan bij deze nieuwe modellen. Bovendien is de rand rond het scherm gigantisch, vooral langs de bovenkant. Nee, ik snap niet dat Apple dit op de markt durft te brengen. Een beetje moeite had wel gemogen.

Akkoord, het duurde lang voor Tim Cook eindelijk tot de essentie van de presentatie kwam, maar is dat niet elke keer zo? We zijn het ondertussen wel gewoon dat Apple opschept met cijfers zoals het aantal verkochte iPhones en hoeveel meer tevreden iOS-gebruikers er zijn ten opzichte van de competitie. Mij lijkt het dan eigenlijk zo slecht nog niet dat het bedrijf even de aandacht vestigt op dingen als het belang van privacy en veiligheid van gebruikers, hernieuwbare energie en recyclage. Natuurlijk, het blijft nog steeds veren op je eigen hoed steken, maar als ze tegelijkertijd een beetje bijdragen aan een betere wereld, dan is dat ook mooi meegenomen.

Op het eerste zicht lijkt dit een tweet om Apple wat mee uit te lachen en Yorick kennende zal dit ook wel zo zijn. Toch zijn de mapjes op de Apple TV een toevoeging waar gebruikers al langer om vragen. Het duurt altijd even eer Apple de wensen van consumenten wil inwilligen, maar nu is het dus weer zo ver. Thumbs up!

De grootste innovatie in de nieuwe update voor iPads en iPhones is iets dat sommigen onder ons al een tijdje kennen. Op de desktop kan je met f.lux je scherm meer oranje maken naarmate de avond vordert, om zo je ogen een beetje te sparen en gemakkelijker in slaap te geraken. Een goede uitleg over hoe dat komt, vind je hier. Veel meer heb ik hier niet over te zeggen, behalve dat ik hoop dat Google dit mooi kopieert en in Android N steekt deze zomer.

Filmpjes maken met een 4K-resolutie, de geanimeerde Live Photos, deze dingen nemen enorm veel plaats in op je smartphone. Dat Apple nog steeds durft om een variant van hun nieuwe iPhone 6SE met slechts 16 GB opslagcapaciteit uit te brengen, is compleet idioot. Het is nu niet dat het bedrijf zo’n slechte resultaten boekt dat het de kost niet kan dragen om het goedkoopste model op 32 GB te laten beginnen. Ik ga volledig akkoord met Lucas hier, Tim Cook kan nog wat leren van Facebook en hun “2G dinsdagen”.

Apple beweerde dit al eerder met hun tablets. De vraag is in hoever dit waar is, al is het maar een detail natuurlijk. De iPad Pro van 9.7 inch is een mooie toevoeging aan het gamma. Vooral de True tone feature deed ons beide met onze ogen fronsen. Als het echt werkt zoals Apple liet zien op het podium van de keynote, dan kan dit de ervaring van de iPad enkel maar bevorderen. Dat het Amerikaanse bedrijf dan weer beweert dat dit de pc killer is waar we allemaal op gewacht hebben, is gewoonweg zever. De problemen die de 12.9 inch iPad Pro heeft om de pc van de troon te stoten, zijn bij zijn kleinere broer ook nog steeds aanwezig. Goed geprobeerd Apple, maar hier overtuig je mij niet mee.

 

Hehe, exact wat we gedaan hebben. Toch is enige verduidelijking misschien nodig. Normaal gezien schrijven we na elke grote persconferentie een verslag van de aankondigingen en onze mening daarop. Aangezien Twitter onze favoriete uitlaatklep is, belanden onze meningen vaak eerder op het sociale medium dan in onze notities. Toch zijn de 140 tekens iets te kort om een genuanceerde mening te geven, vandaar dat we dat nu doen in een artikel.

Het viel mij ook al op dat de glanzende bol van Jony Ive nergens te bespeuren was. Meestal wordt Ive met veel bravoure het podium op geroepen of verschijnt hij in één van de promofilmpjes om zijn visie over het nieuwste Apple product uit de doeken te doen. Bij deze presentatie was het anders, geen Brits accent, geen filmpjes waarin hij verduidelijkt waarom het materiaal dat is gebruikt niet gewoon plastiek is, niets… Is er ruzie aan de top bij Apple?

Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties