Een jaar nadat Apple iOS veel aantrekkelijker maakte voor developers door middel van apps te laten praten met elkaar en de toevoeging van widgets, is het tijd voor de opvolger van iOS 8. Het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch focust op de verbeteringen die Apple aan zijn eigen apps en diensten heeft aangebracht en slaagt daar met glans in. Nog nooit voelde het systeem zo coherent en werkte alles zo vlot. Een upgrade die dringend nodig was na het door bugs geplaagde iOS 8.

siri-apple-ios-9DISCLAIMER: We hebben iOS 9 getest op een iPhone 6, sommige functies zoals het multitasken op de iPad komen in deze review dus niet aan bod. 

“It just works” is een slogan die Apple maar al te graag gebruikt. Tot en met iOS 8 geloofden we het bedrijf uit Cupertino nog wel, maar sinds een jaar is het vertrouwen zoek. iOS 8 was buggy, zorgde voor frustraties en was met momenten gewoonweg vervelend. Met een bang hart heb ik het fonkelnieuwe besturingssysteem dan toch maar op mijn iPhone gezet en toegegeven, mijn vertrouwen komt beetje bij beetje terug.

Bij iOS 9 gaat het niet om de grote veranderingen qua uiterlijk, zoals bij iOS 7, maar om stabiliteit en kleine verbeteringen die het gebruiksgemak moeten verhogen. Dat merk je al als je iOS 9 wil installeren, waar iOS 8 nog 4,58 gigabyte in beslag nam, heeft iOS 9 genoeg aan 1,3 gigabyte. Het lijkt iets klein, maar het zorgt er wel voor dat je niet onnodig veel apps moet verwijderen om toch maar genoeg ruimte op je iPhone te hebben.

ProactiveiOS 9 zit vol kleine verbeteringen, de ene al subtieler dan de andere. Eén van de minder subtiele verbeteringen is Siri. Het heeft vier jaar geduurd tot ik er van overtuigd was dat Siri effectief nuttig is. Siri kan nu Vlaams, geeft via Proactive je meest gebruikte apps weer en toont ‘Hot news’ items (jammer genoeg enkel van Amerikaanse media). Ook je apps doorzoeken via Spotlight is vanaf nu mogelijk. Siri is nu echt je persoonlijke assistent en niet meer de gimmick van vroeger.

Langere batterijduur

LP Mode

Ook de Low Power Mode in iOS 9 maakt het gebruik van je iPhone makkelijker. Zakt je batterijpercentage onder de 20%? Dan zal je iPhone je vragen om de Low Power Mode te activeren. Je zal je smartphone nog steeds gewoon kunnen gebruiken, maar op de achtergrond zal je gebruik van bijvoorbeeld de CPU drastisch dalen. Bij het testen merkte ik dat je iPhone hierdoor tot drie uur langer meegaat, handig toch!

SF

Het verschil tussen de lettertypes is subtiel, maar je moet er wel even aan wennen.

Er is één grote visuele aanpassing in iOS 9. Apple heeft het lettertype veranderd naar San Francisco, een lettertype dat eerder al te zien was op de Apple Watch. Het vergt wat tijd om er aan te wennen, maar na enkele weken voelt het raar om het oude Helvetica lettertype terug te zien op oudere iDevices.

Notities

Vooral het tekenen in de notities-app bevalt ons wel.

Apple heeft zijn stock apps op je iDevices ook voorzien van een update. Van kleine veranderingen zoals een slimmere routebeschrijving in Apple Maps tot een serieuze power upgrade voor de Notities-app. De standaard notities-app op je iPhone wordt nu een rechtstreekse concurrent voor apps zoals bijvoorbeeld Evernote, doordat je in de app nu lijstjes kan maken, tussenknoppen kan toevoegen of gewoon je hersenspinsels kan tekenen.

Verdict: Updaten?

Het korte antwoord: Ja! iOS 9 werkt vlot en bij het testen zijn we niet veel bugs tegengekomen. Het nieuwe besturingssysteem biedt genoeg vernieuwingen om me weer een jaar zoet te houden. Alle vervelende fouten uit iOS 8 zijn er uitgehaald, waardoor je met plezier je iPhone gebruikt. Een aanrader voor zowel doorwinterde iPhone gebruikers als mensen die voor de eerste keer een iPhone kopen.

Apple iOS 9

90%
90%
Bijna perfect

Door alle fouten van iOS 8 uit iOS 9 te gooien, is het besturingssysteem krachtiger dan ooit te voren. Apple borduurt verder op zijn "It just works" slogan en slaagt daar met glans in.

 • Design
  8,5
 • Gebruiksgemak
  9
 • Stabiliteit
  9
 • Productiviteit
  9
 • Ecosysteem
  10
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties