Iedereen wil ze, de top notch smartphones van de wereld. De iPhones van Apple, de Galaxy-lijn van Samsung en de One-toestellen van HTC. De markt van de zogenaamde flagship phones raakt verzadigd en dat beseffen meer en meer fabrikanten. Motorola bracht nog niet zo lang geleden een update uit van zijn 200 euro kostende Moto G en ook Acer wil de markt veroveren met een goedkopere smartphone, in de vorm van de Liquid Jade Z. Geekster kreeg er één in de brievenbus en testte hem gedurende twee weken intensief. Ons verdict:

Design: lichtgewicht

De Acer Liquid Jade Z is licht, belachelijk licht. Het toestel weegt 110 gram en dat voelt in het begin onwennig aan. Zeker aangezien het toestel een 5 inch scherm gebruikt en dus niet echt klein is. De volumeknoppen aan de rechterkant van de smartphone voelen goedkoop aan en niet echt stevig, maar reageren vrijwel direct als je ze indrukt.

IMG_1648

Er zijn echter twee grote mankementen aan het design van de Jade Z, de uitpuilende camera en de aan/uit knop. Je ziet het wel meer tegenwoordig, camera’s van smartphones die niet volledig verwerkt zijn in de behuizing van het toestel. Bij de Jade Z steekt ie echter zover uit dat je instant zeeziek wordt als je hem gebruikt terwijl hij op een tafel ligt. Maar wat onvergeeflijk is in tijden van smartphones, die amper in je broek passen, is de aan/uit knop die bovenaan het toestel is geplaatst. Meermaals ging het toestel bijna tegen de grond als ik hem in slaapstand wilde zetten. Gelukkig hebben mijn Courtois reflexen een gebroken scherm vermeden. Tip voor Acer: plaats hem in het volgende toestel aan de zijkant en maak hem meteen iets groter, dank je!

IMG_1683

Hardware en software: weinig verrassend

Een 13 megapixel camera in een goedkopere smartphone lijkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. De Liquid Jade Z levert middelmatige foto’s af, kleuren zijn niet al te levendig en soms krijgt de software het maar niet klaar om deftig te focussen. Ook het geluid door de speakers is geen hoogvlieger, het klinkt schel en veel dynamiek gaat verloren bij het afspelen van muziek. De batterij van deze 5 inch telefoon gaat ongeveer een volledige dag mee zonder opladen, bij regelmatig gebruik wordt de telefoon wel redelijk warm. Het is één keer gebeurd dat we de Jade Z aan de kant moesten leggen uit schrik dat de telefoon zou smelten in onze handen.

IMG_1666

De Jade Z komt met Android 4.4 KitKat en wordt vergezeld van een custom interface, gemaakt door Acer. Het bedrijf heeft niet al te veel veranderd aan de Android ervaring, maar ze hebben wel belachelijk veel apps erbij gegooid, wat aardig wat geheugen gebruikt. Ondanks al die overbodige apps is deze smartphone nog steeds snel, blijft hij amper hangen en kan hij de meeste apps wel draaien. Ben je echter een fervente gamer op je smartphone, dan is de Jade Z niet echt het toestel dat je zoekt. Candy Crush tot daaraan toe, maar een spel dat meer rekenkracht vergt, gaat de Liquid Jade doen zweten en hoogstwaarschijnlijk doen crashen.

Acer Liquid Jade Z: besluit

De Acer Liquid Jade Z is een smartphone die alles goed doet, zolang je er niet al te veel van verwacht. Hij blinkt nergens in uit, maar dat hoeft ook niet als je hem enkel gebruikt om te bellen, sms’en en om regelmatig eens Facebook te checken. Wil je echter meer, zoals bijvoorbeeld oogverblindende foto’s maken of zware games spelen, dan ga je een beetje op je honger blijven zitten. Perfect dus voor mensen die hun eerste smartphone kopen en hun gsm niet als het verlengde van zichzelf zien.

 

Acer Liquid Jade Z

63% Ok

Een goede smartphone voor de casual gebruiker, een lichtgewicht voor de hardcore user.

  • HARDWARE 55 %
  • SOFTWARE 65 %
  • USER Experience 70 %
Share.

About Author

Lucas Wuyts

Hoofdredacteur Tandem Tech, social media manager Geekster

Reacties