“Je hopeloos voelen is belangrijk voor The Walking Dead”

0

Mocht het zevende seizoen van The Walking Dead een jaar in beslag nemen, dan zaten we nu volop in de herfstperiode. De bladeren vallen, het wordt kouder en we spannen samen om Negan neer te halen. Het is al een turbulent seizoen geweest met een regelrecht dieptepunt qua kijkcijfers en een trage eerste helft. Maar het ziet ernaar uit dat The Walking Dead de hiatus nodig had om terug recht te kruipen. Rick en zijn kompanen zoeken namelijk de juiste ingrediënten om het vuur te ontsteken dat de groep zal laten verrijzen als een feniks.

Om een beter zicht te krijgen op de reeks en wat er leeft onder de acteurs zaten we samen met Norman ‘Daryl’ Reedus, Jeffrey Dean ‘Negan’ Morgan & executive producer Greg Nicotero. De drie walketiers zitten net neer en de aandacht gaat naar m’n krulsnor en baard…

NORMAN REEDUS: Wat een glorieuze snor! Bekijk dat eens!
JEFFREY DEAN MORGAN: Ik ben jaloers op je baard, man.

De jaloezie is onterecht, je baard moet zeker niet onderdoen!
MORGAN: Dank je! Ik lijk wel op de kerstman…

Herkennen mensen je op straat met zo’n baard?
MORGAN: Ja, hoor. Ik ben het jaar gestart met een kleine baard maar nu ik geen opnames heb, laat ik alles groeien. Ik hou niet van scheren, dus doe ik het niet als het niet hoeft.

Ik ken het gevoel.
MORGAN: Irritant, toch?!

Jeffrey Dean Morgan

Walker Stalkers

Gisterenavond vond het Walking Dead Fan Event plaats in Amsterdam. Was je verrast van de hoeveelheid gepassioneerde fans? Sommige waren werkelijk aan het huilen.
REEDUS: Greg wou maar niet stoppen met ze slaag te geven.
GREG NICOTERO: Het was gewoon traangas, ja?!
(iedereen lacht)
REEDUS: We hadden zulke events al in verschillende landen gedaan, dus we weten dat er een grote fanbase is. Zeker dezer dagen, met sociale media, kan ik makkelijk zelf communiceren met fans. Ik was niet overdreven verrast maar het is altijd een plezier om ze terug te zien.
MORGAN: Ik had nog nooit zoiets gezien en ik acteer al jaren. Deze twee zijn het al gewend maar het is fantastisch om de reacties te zien. Om de liefde te voelen van die groep mensen die staan te popelen om een praatje te slaan. Om hun liefde en passie voor de show te delen.

Hoe zijn zulke ontmoetingen met gepassioneerde fans?
NICOTERO: Kijk, ze zijn allemaal geweldig. Alle ontmoetingen stammen vanuit een oprechte behoefte om ons te bedanken. Ik heb al verschillende fans gehad die me benaderen: “Ik weet dat je het druk hebt maar wil je toch gewoon even bedanken.” Het is allemaal heel erg fijn.

Jeffrey, heb je als nieuwkomer al kunnen wennen aan de grote fanbase?
MORGAN: Beetje bij beetje. Norman is het perfecte voorbeeld van hoe je op een respectvolle en vriendelijke manier omgaat met fans. Ik ben eerder een introvert, ik leef ook in een niemandsland en probeer zo weinig mogelijk onder de mensen te komen. Norman aan het werk zien is één grote les van hoe je beter om kan gaan met fans.
REEDUS: Hou van je, makker! (knuffelt Jeffrey)
MORGAN: Ik ook van jou!

Jeffrey Dean Morgan

Negan in onderbroek

Voelde je een grote druk wanneer je de rol van Negan op zich nam?
MORGAN: Eigenlijk niet, maar dat is omdat ik geen tijd had om erbij stil te staan. Het kwam nooit in me op, zelfs als fan van de show, hoe gigantisch The Walking Dead was. Ik denk dat ik niet echt begreep wat de term ‘nr. 1 televisieserie’ inhield. De druk die ik voel, leg ik vooral mezelf op. Ik wil het niet verknallen voor de cast en crew…
REEDUS: Durf het niet te verkloten voor ons!
MORGAN: Ja, precies. Dat voelde ik echt. Maar ik denk niet dat ik het verknald heb.
NICOTERO: Absoluut niet.
MORGAN: Awww, bedankt, jongens.

Heb je het gevoel dat er een zachtere kant is aan Negan?
MORGAN: Ik geloof van wel. We hebben al zo nu en dan een blik achter zijn ruwe bolster gezien. Vooral in de aflevering met hem en Carl. Negan is niet iemand die zomaar onze helden heeft uitgemoord. Hij wil dat ze voor hem werken. Hij is niet zomaar een gek, hij heeft een methodiek. De aflevering met Carl vond ik trouwens heel fascinerend. Heel even zien we zijn zachtere kant en ik hoop dat we er meer van gaan zien.

Hoe is je relatie met Lucille?
MORGAN: Lucille is echt een verlengde van Negan. Ik neem de knuppel graag in de hand.
NICOTERO: (mumbles) That’s what she said.

Hoe geraak je in Negans rol?
MORGAN: De outfit van Negan doet al heel wat. Ik doe de leren jas aan, laat Lucille leunen op m’n schouder en Negan komt gewoon natuurlijk in me op. Het was vooral moeilijk bij de introductie van het personage, waarin we vastleggen wat zijn karakteristiekjes zoal zijn. Dat was écht nodig voor me om uit te zoeken wie Negan is en wat hem drijft.
REEDUS: Hij draagt vrouwenondergoed.
MORGAN: Verdomme! Waarom moet je het geheim verklappen?
NICOTERO: We zullen het later nog wel hebben over z’n achtergrond.
(iedereen lacht)

Daryl Dixon

De “it’s okay to be you”-groep

Norman, hoe verklaar je het succes van Daryl?
MORGAN: Ik geloof dat Norman de oorzaak is. Ik denk dat we allemaal zo’n fan zijn van Norman dat het doorsijpelt naar Daryl.
REEDUS: In het begin zag je een kerel met alle ongeluk in de wereld. Droeg de wereld op z’n schouders, praatte je aan vanuit z’n zijkant, gaf nooit oogcontact tijdens het spreken. En we zagen hem groeien en eigenwaarde vinden door de mensen rondom hem. Vroeger was hij op weg om uit te draaien zoals Merle. Nu is hij een volwaardige toevoeging aan het team.
NICOTERO: Dat is exact de reden waarom mensen zo’n fan zijn van Daryl. Ze zien zulke mensen ook in de buitenwereld. De persoon die het gevoel heeft nergens thuis te horen of die zich niet geaccepteerd voelt. Ze kunnen zich vinden in dat personage. Jij bent de verpersoonlijking van hun hoop. Als Daryl zich erover kan zetten, toont het aan die groep mensen dat er hoop is dat ook zij uit hun schulp kunnen komen.
REEDUS: Dat is het zeker. Ik krijg vooral veel tieners die me aanspreken en me vertellen dat ze zich het 5e wiel aan de wagen voelen. Dat ze zich niet begrepen voelen. Ik krijg veel liefde van de ‘it’s okay to be you’-groep. De mensen die dat moeten en willen horen. Ikzelf ook wou dat horen. Dus ja…

Zoiets moet goed voelen…
REEDUS: Dit doet me denken aan een verhaal: het moet ergens rond het 3e seizoen geweest zijn. Ik kreeg telefoon van een vriendin. Ze huilde en vertelde me dat haar neef verdronken was in een zwembad. Hij werd gereanimeerd maar de jongen moest nog aan een machine hangen. De familie had een Kickstarter opgezet om de rekeningen te kunnen betalen omdat ze het geld niet hadden om hem langdurig aan de machine te hangen. Ze vroeg me gewoon om wat geld te doneren maar ik schreef een kleine tweet met de link naar de Kickstarter en de boodschap: “Al wie kan helpen, help dit kind.” Toen ik thuiskwam kreeg ik een 2e telefoontje van haar om te vertellen dat de volledige kost al gedoneerd werd. In minder dan 30 minuten. Dat was de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met wat ik kan doen. Da’s het mooiste aan dit alles, dat ik zo’n zaken kan verwezenlijken.

Heb je het gevoel dat je veilig bent, als enige personage zonder link met de comic books?
REEDUS: Neeee. Niet met deze klootzak (wijst naar Jeffrey). Ik denk dat niemand veilig is in deze reeks. Populariteit zou niemand moeten tegenhouden om uit de reeks geschreven te worden. Ik denk zelfs dat Rick het gevoel heeft dat hij iedere dag kan gaan…

Hopeloosheid in The Walking Dead

In goede en slechte tijden

Een groep mensen zijn gestopt met The Walking Dead na de première van dit seizoen. Snap je hun beslissing?
NICOTERO: Ergens wel. Doorheen de hele aflevering hoop je dat er iemand langskomt om hen te helpen en uiteindelijk komt er niemand. Ze voelden de hopeloosheid van alle personages op hun knieën voor Negan. Dat was heel belangrijk voor The Walking Dead. Het was echt de bedoeling dat de kijkers zich zo voelden. Er is namelijk niets dat meer voldoening geeft dan te zien hoe je vrienden gigantische obstakels overwinnen.
Daarom ook dat de eerste helft van dit seizoen toont hoe onze helden in een diep dal zitten. Nu zien we hoe ze langzaam maar zeker hun kracht terugkrijgen. Het is een reis waar we doorgaan en de kijker voelt mee. Soms zijn die gevoelens niet fijn en negatief. Dat is belangrijk, dat is deel van deze wereld.

Het kan moeilijk de bedoeling geweest zijn om ze af te schrikken.
NICOTERO: Aaaah, die kijken allemaal alweer terug.

Die reis waar je over sprak, dat differentieert de reeks ten opzichte van een klassieke zombiefilm.
NICOTERO: Klopt, onze verhalen zijn een pak complexer omdat we ondertussen al 99 afleveringen gehad hebben om ons verhaal te vertellen. Bijna 99 uren om alles te vertellen over onze personages.
Er waren kijkers die huilden bij de reünie van Carol en Daryl. Ze waren zo blij dat moment te zien. Daartegenover staat wel dat als we een personage moeten laten gaan, je dat ook meevoelt. We streven ernaar om de show verder te laten evolueren en om alle personages sterke verhaallijnen te geven. We zijn écht trots op de show en wat het teweeg brengt.

Hoe vind je de balans voor de show? Te veel moorden kan de reeks al snel te gewelddadig/eentonig maken.
NICOTERO: Klopt. We trachten altijd nieuwe dingen te doen. De vorige aflevering is daar een mooi voorbeeld van. Daarin heb ik op verschillende manieren de zombiemoorden in beeld gebracht. We willen niet dat mensen het beu worden om telkens opnieuw dezelfde zombiemoorden zien. Het is van belang dat het publiek een connectie blijft voelen. Creatief omspringen met de manier waarop we walkers vermoorden, is één van de zaken waarmee we de show fris willen houden.

Laatste vraag: Greg, hoe voelt het om je creaties waar je weken aan werkt, voor je ogen te zien vernietigd worden?
NICOTERO: Het is geniaal! Goeie vraag, trouwens! We werken inderdaad soms weken aan een stuk aan één Walker. We hebben 6 weken gewerkt aan de Waterput Walker uit seizoen 2. Dan beginnen ze de opnames en scheuren ze het in twee. Of je maakt een prachtig hoofd en moeten ze het kapot slaan. Maar ik verzamel alles nog.
MORGAN: Hij liegt niet! Als je in z’n huis binnenkomt heb je een coole zombiebuste.
NICOTERO: In mijn kantoor heb ik een hoekje waar ik alles van The Walking Dead-memorabilia verzamel. Het hoofd van T-Dog, Hershel, Merle’s arm enz. enz.
REEDUS:  Je zou een inkomprijs kunnen vragen!
MORGAN: The Smithsonian Museum zal binnenkort aankloppen…
NICOTERO: Dat hebben ze al gedaan! (lacht)
MORGAN: Weet je, uiteindelijk, als alles voorbij is, wil ik gewoon Lucille mee naar huis nemen…


De nieuwste afleveringen van The Walking Dead vind je elke maandagavond (één dag na uitzending in US) om 22.30 op FOX.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties