Sinds Sherlock weet iedereen dat de BBC alle registers open kan trekken als het op tv-series aankomt. Vorig jaar verblijdden ze ons nog met het fantastische The Night Manager, en daar willen ze in 2017 niet voor onderdoen. Sinds 7 januari kun je er terecht voor Tom Hardy’s nieuwste worp: Taboo

Zaterdagavonden waren op het hoofdkanaal van de Britse openbare omroep voorheen voorbehouden voor blitse spelprogramma’s en quizzen, dus een fictieserie is een beetje uitzonderlijk. Taboo heeft wel de juiste adelbrieven om een succes te worden. Het concept werd geboren in het hoofd van Tom Hardy en zijn vader Chips. Talent heeft steeds de neiging om ander talent om zich heen te verzamelen, waardoor de cast en crew leest als een who’s who van de Britse acteursgilde. Als medeschrijver werd Steven Knight aangesproken, die eerder Allied, Peaky Blinders, Eastern Promises en nog heel wat meer schitterende dingen uit zijn pen toverde.

afbeelding van Taboo

De absolute leading man van Taboo is Tom Hardy, die zelf al aangegeven heeft dat James Keziah Delaney zijn absolute droomrol is. De andere belangrijke rollen worden grotendeels ingenomen door Game of Thrones alumni: zo speelt Oona Chaplin zijn halfzus Zilpha. Na de ontploffing in Baelor’s Sept hebben ze ook Jonathan Price en Roger Ashton-Griffiths kunnen recupereren als leden van de East India Company. Er staan ook heel wat gastrollen gepland van bekende en minder bekende gezichten. Ridley Scott, toch ook niet de eerste de beste, werkt mee als executive producer.

Star power is natuurlijk niet voldoende om een degelijke reeks mee op te bouwen. Immens veel belangrijker is het scenario. Op dat vlak is het nog een beetje afwachten in welke richting Taboo zal evolueren. Zoals vaak in de eerste aflevering krijgen we enkel het bredere kader geschetst: een wraakdrama waarin een verloren zoon zijn gek geworden vader en zijn mysterieuze moeder wil wreken. Op de begrafenis van Delaney senior daagt, na 10 jaar omzwervingen in Afrika, zijn dood gewaande zoon opeens op. Dit is een fikse streep door de rekening van ongeveer alle andere personages. Zijn halfzus rekent immers op de erfenis van de vader waar ze de laatste jaren niet zo’n beste band mee had. De antagonist van dienst is de schitterend genoemde Stuart Strange. Zijn East India Company is al onderhandelingen over die erfenis gestart met Zilpha.

oona chaplin in taboo

Al in de eerste minuten wordt duidelijk gemaakt dat James Keziah niet meer dezelfde jongeman is die naar Afrika vertrok. Tijdens de begrafenis gedraagt hij zich helemaal anders dan de andere aanwezigen. Hij spreekt in tongen en voert vreemde rituelen uit. Hoe meer de aflevering vordert, hoe vreemder het allemaal wordt. Doorheen de ganse pilot beginnen de stemmen in mijn hoofd steeds luider “voodoo, voodoo, voodoo te scanderen, en ik ben niet de enige. Ook de relatie met zijn halfzus valt op zijn minst beladen te noemen.

Delaney senior laat aan zijn zoon bitter weinig na: in zijn laatste jaren was zijn geest niet meer al te helder. Het enige dat nog overblijft, is een stuk grond in het gat van Amerika. Nootka Sound is naar de beste tradities van native Americans gekocht met buskruit en kralenkettingen. Taboo lijkt in zijn eerste aflevering meer vragen dan antwoorden te bieden. De jongere Delaney lijkt een pak meer te weten dan eigenlijk kan, terwijl de andere personages beperkt zijn in hun kennis. Ze herinneren zich hem amper nog, en naast de strikte feiten lijkt hij vooral omgeven door een waas van geruchten en mysteries. Volgens die verhalen heeft Delaney zowat alle grote taboes al met de voeten getreden.

afbeelding van Taboo

Qua setting krijgen we een donker, Gotisch Engeland te zien, dat worstelt met de Amerikaanse afscheiding. De sfeer en sets zijn veel groezeliger dan je van een traditioneel kostuumdrama gewend bent. Londen lijkt meer op het decor van Jack the Ripper dan op de paleizen die je van de high society zou verwachten. Na een hele reeks Amerikaanse series is Taboo ook qua taalgebruik wat steviger dan ik gewoon ben. De fucks vliegen je om de horen, en politieke correctheid staat niet in het woordenboek van de scenaristen. Ik vond het wel een aanrader om met ondertitels te kijken. Er is vrij veel achtergrondlawaai, en niet alle Britse idiomen zijn even verstaanbaar.

Algemeen slaagt Taboo er perfect in om me mee te trekken in het verhaal. Het onweerstaanbare charisma van Tom Hardy is ongetwijfeld een hele grote factor. Het acteerplezier spat er van af, en er zijn weinig rollen die hem meer op het lijf geschreven zijn. Ook de andere grote rollen worden schitterend vertolkt. Ik ben erg benieuwd naar de evolutie die Zilpha, de halfzus van Delaney, nog zal doormaken. Haar geschokte zucht bij de begrafenis maakt duidelijk dat ze vrij fragiel is. Toch begint in dit eerste uur wat staal in haar stem te komen als ze tegen haar mottige echtgenoot spreekt.  Het zou me niet verbazen als zij een van dé drijvende krachten van het verhaal wordt.

Vaak hebben we grote verwachtingen van een eerste aflevering. We moeten in het verhaal gezogen worden. We moeten de grote lijnen van het verhaal kennen, terwijl er toch nog voldoende mysterie moet overblijven om het spannend te houden. Taboo voldoet perfect aan de eerste en derde voorwaarde, maar het dieperliggende verhaal blijft een vraagteken. De ganse wereld wordt nu erg flou weergegeven, en bij een traditionele reeks zou ik hier heel hard over vallen. Nu niet, omdat het zo duidelijk is dat de hele reeks rond het personage van Delaney en de sterktes van Hardy geschreven is. Ik heb geen enkel idee waar we heen gaan, en waar het verhaal zal eindigen. Ik weet alleen dat Taboo me acht uur fucking awesome televisie zal geven. I can hear it in the wind, I can feel it in my bones.

Blijven kijken?

JA Badass

Eén aflevering is genoeg om me helemaal warm te maken voor Taboo. Nu goed, we weten nog niet veel, maar het allerbelangrijkste is nu al duidelijk. Delaney is een motherfucking mysterieuze badass, en Tom Hardy speelt de pannen van het dak. Ik kijk alvast uit naar nog zeven afleveringen van hét tv-evenement van deze winter.

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties