Sons Of Anarchy

0

Waarschijnlijk zal ik mij nu een imago van spast aanmeten, want alleen al bij de gedachte dat EINDELIJK seizoen 5 van deze badass serie er is, wil ik spontaan het Gangnam Style dansje doen.

Gangnam Style!

Toegegeven dit is waarschijnlijk niet zo’n geeky serie, maar ze is zodanig goed dat ik er gewoon over moet schrijven.
Voor diegene die nu zitten te kijken alsof een kleine loeder erwtjes naar je hoofd zit te schieten, even wat informatie over het wie, wat, waar en voornamelijk waarom je in godsnaam, of in een andere hypothetische bovennatuurlijke entiteit, je naar deze serie moet kijken.

Sons of Anarchy is een reeks van de zender FX die al hitseries zoals How I met your mother en Two and a Half Men op hun palmares hebben staan. De bedenker van de serie is eerder een onbekende naam in het wereldje want behalve aan The Shield heeft Kurt Sutter aan weinig andere producties meegeholpen. Voordat hij deze serie heeft bedacht leefde hij waarschijnlijk op de zak van zijn vrouw Katey Sagal, onder meer bekend van Maried with children, Futurama en 8 Simple rules, die het duidelijk wel heeft gemaakt.

Sons of anarchy patch

De reeks gaat over het doen en laten van een motor’club’. Naast het feit dat een clubje meer iets is voor 7 jarige scoutsjongens in een boomhut kan gezegd worden dat, door al hun louche activiteiten en bondgenoten, het echter meer een bende dan een club is. Ze noemen zichzelf de Sons of Anarchy en werden opgericht door William Teller, Vader van Jackson ‘Jax’ Teller (Charlie Hunman,Green street hooligans). Op het einde van vorig seizoen werd hij de  ‘President’ van de bende met aan zijn zijde als ‘Old lady’ (de vrouw des huizes) Tara Knowles (Maggie Siff,PUSH). Daarnaast heb je nog Jax’  crazy bitchy moeder Gemma Teller Morrow (Katey Sagal) die de ‘Old lady’ is van de voormalige President  Clarence ‘Clay’ Morrow (Ron Perlman, Hellboy), die al even psychopatisch is als zijn vrouw. Naast deze al indrukwekkende cast heb je schitterende acteurs zoals Kim Coates (Resident Evil: Afterlife), Tommy Flanagan (Sin City) en Theo Rossi (Cloverfield).
Als je van deze cast al niet spontaan een orgasme krijgt, dan ben je ofwel erg ongevoelig of gewoon geen geek!

Als je into schitterende, spannende reeksen bent die je boeien van begin tot einde, dan zit je hier aan het goede adres. Je gaat mee in de emoties van de personages en krijgt sympathie voor ‘The Bad Guys’, zelfs al zijn het vaak onuitstaanbare, arrogante ‘sons of bitches’ die je in het echte leven liever een ‘bok op under muile’ zou geven dan hun hand te schudden.
Het feit dat de schrijver echt een club gevolgd heeft en de werking ervan gezien heeft zorgt voor een enorme geloofwaardigheid van het verhaal. Als je kijkt naar bijvoorbeeld een documentaire zoals ‘Gangland: The Hells Angels’ die de open en toe van zo’n motorbende blootlegt, kan je niet anders dan zien dat deze serie geen pure fictie is.

Wat me wel opviel is dat alle mogelijke clichés omtrent deze bendes aan bod komen en vaak ook nog eens gigantisch uitvergroot worden. Er kan nu een stemmetje in je hoofd gaan verkondigen van ‘Oh god, clichés. Not again, been there done that’, smoor die gedachte maar in de kiem. Want zeg nu zelf, mochten ze van de Sons (‘of Anarchy’ voor diegene die zin heb om te sikkeneuren) ridders op een stalen ros gemaakt hebben die dartelen op een roze wolk en snoepjes uitdelen aan kleine kindertjes, dan hadden ze er even goed priesters van kunnen maken.

Uiteindelijk kan de essentie van de serie samengevat worden in een quote van Jackson ‘Jax’ Teller in de serie: ‘Anarchism… stands for liberation of the human mind from the dominion of religion; the liberation of the human body from the dominion of property; liberation from shackles and restraint of government. It stands for social order based on the free grouping of individuals.’ Als je nu nog geen zin krijgt om de serie te verslinden, dan weet ik het ook niet meer…

 

Share.

About Author

Avatar

Little geeky girlygirl met een grote mond. Voorliefde voor series en alles dat blinkt!

Reacties