Het is dit jaar precies twintig jaar geleden dat de allereerste generatie trainers zich samen met hun nieuwe partner in het hoge gras aan de rand van Pallet Town waagde. Zonder het te beseffen hadden ze hun eerste stap gezet in een meeslepend avontuur dat zijn gelijke niet kende en stormelings de hele wereld zou veroveren.

Twintig jaar lang is de wereld van Pokémon blijven groeien en twintig jaar lang hebben we exotische regio’s verkend, nieuwe Pokémon ontdekt en en steeds vreemdere kwaadaardige teams met spuuglelijke uniforms gedwarsboomd. Maar niemand zal ooit dat allereerste avontuur vergeten, het verhaal dat we met z’n allen collectief hebben beleefd, maar waar ieder van ons toch zelf de protagonist van was. Rauwe, onversneden nostalgie welt in ons op wanneer we terug die bekende 8 bitdeuntjes horen, wanneer we terugdenken aan onze eerste reis. Het is aan dit moderne epos, het verhaal van Pokémon Red en Pokémon Blue, dat de vierdelige animatiereeks Pokémon Origins in 2013 een eerbetoon bracht. Bereid je voor op een trip down memory lane.

File 1 – Red

Pokemon Origins Red

Aaah, de start van alles. Een oude professor stuurt twee kinderen de wereld in om 149 soorten wilde dieren te documenteren. Red en zijn frenemy Douche, ehm excuseer, Blue, zijn die twee kinderen. Gelukkig heeft zelfs Professor Oak door dat je ze niet zomaar de wildernis in kan sturen en laat hij z’n twee pupillen een Pokémonpartner kiezen. Een iconisch moment in de franchise en een beslissing waar velen van ons zwaar mee geworsteld hebben. Red kiest een Charmander, waarop zijn rivaal vanzelfsprekend kiest voor het typevoordeel dat Squirtle biedt. Onze held slaagt erin zijn eerste Pokémon te vangen, maar raakt al snel ontmoedigd wanneer Blue hem een stevige pandoering geeft in een poké-battle. Pas in de Pewter City Gym, waar hij met Brock strijdt om de Boulder Badge te verdienen, ontdekt de jonge trainer waar het allemaal om draait: Pokémon zijn geen werktuigen, maar vrienden. Net als Red stelden ook wij destijds vast dat je toch een zekere band ontwikkelt met deze vreemde wezentjes.

Bekijk File 1 – Red

 

File 2 – Cubone

Pokemon Origins Cubone

In de tweede aflevering van Pokémon Origins merken we voor het eerst wat een geniale pacing de serie heeft. Geen enkele gebeurtenis uit de spellen – van de fossielen van de Super Nerd in Mount Moon tot de zeezieke kapitein van de S.S. Anne – wordt vergeten, maar om te vermijden dat de serie ontaardt in een duizenddelige reeks, vertelt Red er kort wat over aan het begin van de aflevering, vooraleer we overschakelen naar het main event: de gebeurtenissen in het beroemde (of is het beruchte?) ingeslapen dorpje Lavender Town. Lavender Town heeft ondertussen, en na twintig jaar nog steeds, een heuse cultstatus en ligt aan de basis van heel wat creepypasta-verhalen. Het was ons als kleine koters misschien niet opgevallen, maar de gebeurtenissen rond de Pokémon Tower en de vermoorde moeder van Cubone zijn eigenlijk best donker en heftig. Het is dan ook erg interessant dat verhaal nog eens opnieuw te zien, maar dan door de ogen van een volwassene.

Bekijk File 2 – Cubone

 

File 3 – Giovanni

Pokemon Origins Giovanni

Aflevering drie focust zich vervolgens op het galgenaas waarmee Red het in de Pokémon Tower al aan de stok kreeg: Team RocketVillainous teams die de wereld willen overheersen zijn al jaar en dag een vaste waarde in de Pokémon-franchise, maar Team Rocket, de real O.G., is zonder enige twijfel toch nog steeds het meest geslaagde. Sure, ze willen de wereld niet tot zee of aarde herleiden zoals Team Aqua en Team Magma, of de hele godganse realiteit naar de zak helpen zoals Team Galactic, maar net het feit dat ze zich niet bezig houden met zulke ongeloofwaardige plannen maakt ze een pak realistischer en dus dreigender. Met een kerel als Lysandre moet je eens smakelijk lachen, maar Giovanni? Die boezemt toch een beetje angst en ontzag in. Team Rocket is de Poké-maffia, and they don’t f*ck around. Tegenwoordig is het algemeen geweten, maar voor de eerste trainers was het een echte schok dat de vileine maffiabaas Giovanni ook de laatste Gym Leader was. Pokémon Origins vat dat gevoel van verbazing erg goed, en geeft ons bovendien een diepere kijk in de donkere ziel van Giovanni.

Bekijk File 3 – Giovanni

 

File 4 – Charizard

Pokemon Origins Charizard

Het einde van de reis komt in zicht. Met acht badges op zak onderneemt Red de reis via Victory Road naar Indigo Plateau, waar hij de strijd aanbindt met de vier beste trainers ter wereld: de Elite Four. Maar wanneer ten langen leste ook de machtige Dragonite van Lance in het stof bijt, blijkt dat Red nog een allerlaatste obstakel moet overwinnen om tot kampioen van de Pokémon League gekroond te worden: zijn rivaal Blue, de huidige champion. De uitslag is dan wel op voorhand gekend, toch blijft de spanning voelbaar. Zeker omdat je eigenlijk niet kijkt naar het gevecht van deze Red en Blue. Niet echt. Wat je eigenlijk herbeleeft, is je eigen confrontatie met je rivaal, het einde van je eigen reis. Maar is het wel het einde? Wie Pokémon Red en Pokémon Blue gespeeld heeft, weet het maar al te goed: neen. Want na je overwinning in de Pokémon League krijg je immers toegang tot de mysterieuze Cerulean Cave, waar je ontdekt dat er eigenlijk geen 149, maar 150 Pokémon bestaan… Of zijn het er nu toch 151? Deze aflevering valt op, want naar het einde toe gebeuren er dingen die in de originele eerste generatie nooit mogelijk waren geweest. Afwijkend van het originele verhaal, maar wel een mooie brug tussen de eerste en de (voorlopig) laatste generatie.

Bekijk File 4 – Charizard

 

En voilà. In slechts vier korte afleveringen wordt het verhaal van een hele generatie kinderen verteld. Kinderen die de reeks nog jarenlang in hun hart zijn blijven dragen en die liefde misschien zelfs al hebben doorgegeven aan hun eigen nageslacht. Wie de eerste spellen gespeeld heeft, zal zijn hart kunnen ophalen bij de vele referenties in Pokémon Origins. Zoals gezegd komen immers zowat alle belangrijke plotelementen, hoe kort ook, in beeld, prachtig geanimeerd en begeleid door melodieën die je misschien al een tijdje niet meer hebt gehoord, maar nooit echt vergeten bent. De toon van de reeks is, net als in de games, een pak ernstiger dan die van de lopende animatiereeks, wat een welgekomen afwisseling is. Kortom, wil je nog eens genieten van de feel van de allereerste Pokémon-games maar heb je simpelweg de tijd niet om je oude Game Boy vanonder het stof uit te halen? Dan is Pokémon Origins de gedroomde animatieserie voor jou!

8.3 Magisch nostalgisch

Pokémon Origins is een eerbetoon aan en een trouwe navertelling van een van de meest tot de verbeelding sprekende videogames ooit. Maar wees niet verblind door nostalgie: een oog voor detail, iconische muziekthema's en prachtige, dynamische animaties, zeker in de gevechten, zorgen ervoor dat deze reeks ook op basis van zijn eigen merites meer dan geslaagd is.

  • Verhaal 8
  • Personages 6
  • Audiovisueel 10
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties