Maanden keken we er al naar uit. Hier is hij dan, de langverwachte nieuwe HBO-topper van niemand minder dan Jonathan Nolan (Person of Interest en broer van), J.J. Abrams (Star Trek Into Darkness, Star Wars: The Force Awakens) en gebaseerd op de film van Michael Crichton uit 1973. Zoveel klinkende namen bij elkaar, om dan nog maar te zwijgen over de verbluffende cast. De verwachtingen kunnen zo alleen maar hoog gespannen zijn.

We leven al een tijdje in het gouden tijdperk van de televisieserie. Wat begin deze eeuw begon met series als Six Feet Under en The Wire op betaalzender HBO, lijkt maar van geen ophouden te weten met de ene topserie na de andere. Nu er na Netflix al maar spelers bijkomen (denk maar aan Amazon) en de grens tussen het grote en het kleine scherm meer en meer vervagen, vragen we ons stilaan luidop af: kan het wel nog beter? Of hebben we het ondertussen allemaal wel gezien?

westworld hbo

En opeens is daar Westworld. Deze science fiction thriller barst van het potentieel, los van de grote namen en het waanzinnige budget. De serie speelt zich af in en rond het futuristische pretpark Westworld, waar in de nabije toekomst de rijken der aarde zich naar hartelust kunnen uitleven in een levensecht nagebouwde Western-wereld, inclusief kunstmensen die elk zonder het zelf te beseffen hun rol vervullen in deze bizarre fantasiewereld. Maar wanneer na een softwareupdate enkele van de androids vreemde gedragingen beginnen te vertonen, trekken enkele medewerkers van het park aan de alarmbel.

Mocht het verhaal je nog niet overtuigd hebben, dan zullen de ijzersterke vertolkingen en de steengoede cinematografie dat zeker doen. De serie wordt verbluffend mooi in beeld gebracht en sterren zoals Antony Hopkins en Ed Harris geven het geheel een cachet ongekend voor het kleine scherm. Evan Rachel Wood (wie herinnert er haar nog als de kleine Jessie uit Once and Again?) speelt de rol van Dolores Abernathy, het prototype van het gelukkige meisje op de prairie. Hopkins is magistraal als Ford, de excentrieke schepper van het park, die in een bijzonder beklijvende scene de confrontatie aangaat met één van de rebellerende androids. Ook Jeffrey Wright (Angels in America, Syriana) en Sidse Babett Knudsen (Birgitte Nyborg uit Borgen) vervoegen deze all-star cast.

westworld hbo

Terwijl Crichton’s originele film een eerdere standaard actieprent was wil deze nieuwe versie van Westworld dieper graven in het concept van wat het precies betekent om mens te zijn. Vanaf de eerste aflevering zien we al de wereld door de ogen van de android Dolores en hoe haar wereldbeeld stilaan scheurtjes begint te vertonen. De sterkte van de serie zal dan ook vooral afhangen van hoe de schrijvers met deze materie verder zullen omgaan.

Na het floppen van Vinyl (nog zo’n peperdure serie) en met het einde van Game of Thrones in zicht, heeft HBO dringend een nieuwe hit nodig. Westworld lijkt na het bekijken van de pilot alvast goed op weg om deze rol te vervullen. Tien jaar geleden zou een productie als deze een blockbuster in de bioscoop geweest zijn, vandaag is het een nieuw hoofdstuk in de televisiegeschiedenis. Wij kunnen alvast niet wachten op meer.

Westworld is te bekijken op Play More van Telenet.

Blijven kijken?

JA THE HYPE IS REAL

Westworld is alles wat we ervan hadden verwacht en meer. Een bijzonder beklijvend verhaal gecombineerd met een ijzersterke cast doen ons watertanden om meer. Deze pilot is alvast een klepper van formaat en een must-see voor elke scifi-fan.

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties