‘War is a spectator sport’ orakelt Hugh Laurie in de trailers voor The Night Manager, de zesdelige BBC-miniserie gebaseerd op de spionagethriller met dezelfde naam van John Le Carré. Met Susanne Bier aan het roer en de fine fleur van het Engelse acteursgild in de hoofdrollen. Beware, here be spoilers.

BBC One behoeft geen introductie meer: met Sherlock heeft de omroep een van de grootste hits in het hedendaagse televisielandschap in handen, en heeft het ook aangetoond dat het perfect in staat is om een literaire erfenis te vertalen in schitterende televisiefictie. Met een budget van drie miljoen pond per aflevering wordt dit de duurste Britse serie ooit, en vergelijkingen met James Bond zijn niet uit de lucht gegrepen. The Night Manager krijgt de ereplaats op zondagavond, waardoor je gezellig in de zetel live kunt kijken, rond 22 uur onze tijd.

telefoon

Slecht nieuws…

Jonathan Pine is de Night Manager van een luxehotel in Caïro, ten tijde van de val van Hosni Moebarak. Dankzij Sophie Alekan, een van de gasten, krijgt hij vertrouwelijke documenten waarin een deal tussen een lokale Egyptische wapendealer en Richard Onslow Roper (the worst man in the world, volgens Sophie) uit de doeken wordt gedaan. Pine schrikt van de inhoud van de deal (voldoende om een volksopstand de kop in te drukken) en geeft die door aan de Britse inlichtingendiensten. Wapendealers zijn natuurlijk geen doetjes, en alle lekken worden vakkundig gedicht, maar niet vooraleer onze hoofdrolspeler zijn hart verliest aan zijn bron.

De eerste aflevering dient vooral om alle stukken op het bord te plaatsen: kameleon Tom Hiddleston geeft gestalte aan de jonge idealist die zijn principes vindt na het verlies van zijn geliefde. Hugh Lauries Richard Roper komt na 40 minuten in beeld, maar al vanaf de eerste seconden hangt zijn schaduw als een dreiging over de reeks, wat de spanningsopbouw erg ten goede komt. Olivia Colman schittert als Angela Burr, de typische spymaster met weinig politiek fingerspitzengefühl, terwijl Elizabeth Debicki als Jed voorlopig vooral dient als arm candy voor Roper. Voor een hele reeks nevenpersonages valt het nog af te wachten welke rol ze zullen opnemen, want de samenzwering rond het wapenkartel blijft nog erg pril aan het einde van deze eerste aflevering.

boowt

Visueel valt het erg op dat BBC kosten noch moeite gespaard heeft om van deze verfilming een knaller te maken, waarvoor elke locatie erg veel aandacht gekregen heeft om alle details te laten kloppen. Met Susanne Bier aan het hoofd van de uitgelezen cast en bijna onbeperkte budgetten krijg je dan een erg sexy verfilming van een oldschool spionagethriller.

Het bronmateriaal heeft een stevige update gekregen: de drugsoorlogen in Latijns-Amerika zijn ingeruild voor de Arabische Lente. De verweving van fictie en beelden uit het nieuwarchief versterkt het realisme. De reeks grijpt de kans om (voorlopig) subtiele kritiek te leveren op de grote hypocrisie van wapenhandelaren en de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Le Carré zelf is erg tevreden over de adaptatie van zijn meesterwerk, vooral over de geslachtswissel van Burr.

Kort samengevat krijg je met The Night Manager dan ook een uitgebreid pretpakket: mooie mensen, prachtige locaties en schitterende vertolkingen lenen hun kwaliteit aan een al bij al relatief clichématige plot. Audiovisueel krijgen we ook een pareltje voorgeschoteld, en ik heb alvast mijn digicorder opgedragen om mij van alle afleveringen te voorzien. Is het bijna zondag?

Blijven kijken?

YES! Verslavend

Na 1 aflevering ben ik al volstrekt aan de haak geslagen door The Night Manager: met een stevig tempo, prachtige ensceneringen en de who's who van het Britse acteergild heeft BBC ee absolute topper te pakken.

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties