Na Game of Thrones vinden nog meer fantasyboeken hun weg naar het kleine scherm. In The Magicians belandt een jongen in een school voor tovenaars. Klinkt bekend?

De Amerikaanse zender SyFy is vooral bekend bij het grote publiek voor hun tv-films zoals Sharknado en Sharktopus. Nu en dan produceert de zender ook kwaliteitstelevisie met Battlestar Galactica enkele jaren geleden en recent ook The Expanse. Hun nieuwste productie is een adaptatie van The Magicians van Lev Grosman, kritisch bejubeld en omschreven als Harry Potter voor volwassenen.

Harry Potter meets True Blood is dan een gepaste omschrijving voor de televisiereeks. Een jonge man, genaamd Quintin Coldwater, zit hopeloos in de put tijdens zijn transformatie naar volwassenheid. Hij heeft zich ook nooit ergens thuisgevoeld, tot hij terechtkomt in Brakebills Academy, een universiteit voor tovenaars.  Samen met zijn hartsvriendin Julia neemt hij deel aan het examen. Quintin wordt toegelaten en zijn innerlijke strubbelingen verdwijnen als sneeuw voor de zon, terwijl Julia geweigerd wordt. magiciansJason Ralph vertolkt het hoofdpersonage vol overtuiging. Je ziet de zwaarte die hij met zich meedraagt in de zoektocht naar zijn plaats in het leven. Stella Maeve als Julia is niet zo likeable. Haar hele leven verloopt zoals zij dat wilt, tot ze zich nu eens niet gewaardeerd voelt. Nadat Quintin haar daarop meerdere keren wijst, neemt ze stappen om toch haar goesting te krijgen. Het conflict zal ongetwijfeld vonken opleveren en hopelijk het personage van Julia interessanter maken.

De nieuwe medestudenten van Quintin zijn intrigerend en de school doet erg zijn best om divers over te komen. Helaas blinkt The Magicians helemaal niet zo uit in diversiteit als pakweg Sense8. De stijl van de personages voelt zo gefabriceerd aan, alsof het hoofdpersonage niet terecht komt op een magische school, wel op een universiteit voor grotendeels blanke, flamboyante hipsters. magicians2

De gekunstelde tegencultuur die onnatuurlijk overkomt, zie ik graag over het hoofd door de vaart van de eerste aflevering. The Magicians gaat vooruit als de Hogwarts Express en eindigt met een cliffhanger van jewelste. De grootste verrassing is vooral hoe sterk de serie zich kan houden tegenover epische fantasyreeksen zoals Game of Thrones, door magie in het alledaagse leven te situeren. The Magicians laat je met een zekere ingetogenheid en verwondering kennismaken met de magische wereld en durft volwassen sérieux te combineren met kindsheid.

Voor wie benieuwd is naar The Magicians is er goed nieuws, want naar aanloop van de release staat de eerste aflevering integraal op YouTube. Ondertussen overweeg ik de boeken te lezen!

Blijven kijken?

JA Verrassend

Er gebeurt zoveel in de eerste aflevering dat je niet anders dan benieuwd kan zijn naar waar het naartoe gaat. Een fascinerende wereld met personages die boeien en andere die hopelijk nog interessant worden, en een cliffhanger die je op het puntje van je stoel duwt! The Magicians is toffe pulp magic.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties