Zoals jullie al in Deel 1 van onze Fall TV beoordeling konden lezen, is iedereen erg enthousiast over The Good Place. Het is een van de weinige series die met de volle vier raketjes ging lopen. Kort samengevat volgen we Eleanor Shellstrop wanneer ze na haar overlijden in het hiernamaals terechtkomt. Ze heeft geluk, en komt terecht in The Good Place. In deze variant van de hemel woont iedereen in gezellige kleine wijken van maximaal 322 inwoners, samengesteld om zo optimaal mogelijk te functioneren. De enige constante over al deze wijken: overal zijn er froyo-winkels te vinden. Ze worden ook meteen voorgesteld aan hun soulmate, met wie ze dan de rest van de eeuwigheid kunnen doorbrengen.

Eleanor is geheel per ongeluk in The Good Place terecht gekomen. Volgens de toelatingscriteria wordt de balans van elk leven opgemaakt. Enkel mensen met heel hoge scores komen in de “hemel” terecht. Aan elke actie wordt een score toegekend. Pauzeer zeker ook even op het scherm met de scores, er zitten echte pareltjes tussen. (Denk: Use Facebook as a verb, fail to disclose camel illness when seling camel.) Eleanor is, om het beleefd te zeggen, nogal een asshole. Ze verkocht nepvitamines aan oude mensen, zeurde bij het strootje trekken over wie BOB moest zijn en was gewoon een dikke egoïst. Michael, de admin van deze kleine wijk, is er echter van overtuigd dat ze een advocate is die terdoodveroordeelden vrij gekregen heeft.

Het contrast tussen Eleanor en Chidi, haar soulmate, kan onmogelijk groter zijn. De man is zijn hele leven professor ethiek en moraal geweest, en heeft het nogal moeilijk met oneerlijkheid. In de eerste twee afleveringen, die voor de pilot samengevoegd zijn, twijfelt hij constant of hij Eleanor wel wil helpen om de leugen vol te houden. Ze is immers fundamenteel egoïstisch, vloekt constant en vindt eerlijkheid geen must. Janet, de informational assistant, heeft een stuk audio uit de bad place laten horen. Erg gezellig klinkt het daar niet (denk: eeuwigdurende kettingbotsingen) waardoor Eleanor ten allen prijze wil vermijden dat haar geheim uitlekt.

chidi-en-eleanor

Al snel wordt duidelijk dat niet iedereen in the good place even geweldig is. Tahani, de nieuwe buurvrouw, is nogal een omhooggevallen burgertrut (een condescending bench), die constant opschept over haar leven. Jianyu, haar soulmate, is een boeddhistische monnik inclusief stiltegelofte. Het contrast kon niet groter zijn. Het grootste deel van de eerste aflevering dient dan ook om Eleanor sarcastische commentaar te laten geven achter andere mensen hun rug. Op het einde van de eerste aflevering begint het allemaal goed fout te lopen. Chaos breekt los, en al snel wordt het duidelijk dat er fundamentele fouten in het ontwerp zitten. Of dit aan de capaciteiten van Michael of aan de ongewenste aanwezigheid van Eleanor ligt, moet nog blijken.

Kristen Bell is perfect gecast als het hoofdpersonage. Achter haar lieflijke façade schuilt een hoop sarcasme en gevloek. Voor een keer wordt dat hier niet weggebiept, maar vervangen door minder schadelijke alternatieven. Ted Danson is erg sterk als Michael, een newbie in het ontwerpen van the good place. Dé ontdekking van deze reeks is William Jackson Harper, die als Chidi het perfecte tegengewicht vormt voor Eleanor. De overige personages krijgen in deze pilot weinig kansen om te schitteren, maar aan de titels van de afleveringen te zien, komt hun moment wel nog. Globaal genomen is de serie wel heel erg divers, zonder dat dit geforceerd aanvoelt. Wanneer de soulmate-koppels samengesteld worden, zijn er ook wat koppels van hetzelfde geslacht en van diverse etniciteiten bij.

THE GOOD PLACEAlgemeen is er maar 1 écht probleem voor The Good Place: de runtime. Er is gekozen voor het typische comedyformat met afleveringen van een half uur (reclame inbegrepen). Daardoor heb ik, zelfs na 2 afleveringen, nog maar weinig zicht op hoe het systeem nu precies in elkaar zit. Alles voelt een beetje gehaast aan, en de nevenpersonages passeren op een drafje. Hoewel het voorlopig allemaal grappig is, gaat het nodig zijn om de context wat meer uit te bouwen. Daarnaast is het ook gewoon niet genoeg. Ik heb meer Kristen Bell in mijn leven nodig, NBC. Minstens een uur per week. Deze korte afleveringen zijn bullshirt. 

Minder typisch voor het format is dat de afleveringen duidelijk ingedeeld zijn als chapters. Hierdoor kun je de afleveringen eigenlijk niet op zich bekijken. Beide delen van de pilot eindigen met kleine cliffhangers, waardoor het niet snel genoeg tijd kan zijn voor de volgende aflevering. Ik geef deze pilot potential alvast een hele dikke ja, want ik heb gegiecheld, gegniffeld en gelachen. En meer moet dat eigenlijk niet zijn.

Blijven kijken?

YES ALL THE YESSES

The Good Place is de komedie die we verdienen: grappig, en tegelijk ook scherp. De premisse is origineel, de hoofdpersonages veelzijdig en het acteerwerk is fantastisch. Please, please, please laat dit een blijvertje in de programmatie zijn!

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties