De X-Men hebben het voorbije jaar het superheldengenre een nieuw tijdperk ingeduwd met Logan, het bittere slotstuk van Wolverine’s verhaal, en de breinbrekende serie Legion over de zoon van Professor X. The Gifted is de nieuwste telg in het universum van de X-Men en blijft in tegenstelling tot de eerdergenoemde verrassingen dichtbij de originele films.

Dat valt nog het meest op wanneer een van de mutanten in The Gifted vast komt te zitten in een plastic cel. Nergens is er iets van metaal te bespeuren. De man die verantwoordelijk is voor haar opsluiting, beslist ondanks goeie raad om haar cel in te kruipen en haar van dichtbij te confronteren. Ze voelt dat hij een metalen knie heeft en gebruikt haar krachten op de knie als kortstondige dreiging. De scène komt overeen met de ontsnappingscène van Magneto uit X2: X-Men United. Het mag dan ook geen toeval zijn dat de mutante in kwestie, Polaris, de dochter van Magneto is.

Maar in The Gifted zijn Magneto en zijn Brotherhood nergens te bekennen. En ook Xavier en zijn X-Men zijn er niet om zich te ontfermen over tieners die hun krachten ontdekken, of om het op te nemen tegen overheden die mutanten achter slot en grendel willen zien. Dus beslist de familie van de tieners Lauren (Natalie Alyn Lind) en Andy Strucker (Percy Hynes White) te vluchten.

Ze worden op de hielen gezeten door Sentinel Services, en een beetje X-Men-fan weet waar die naam naartoe leidt. De vader van de familie Strucker (Stephen Moyer uit True Blood, maar deze keer zonder vampierentanden en dat is ferm wennen) is een openbare aanklager die criminele mutanten moet vervolgen. Hij laat zijn job volledig achter zich wanneer hij ontdekt dat zijn kinderen mutanten zijn, maar de mutanten die hem te hulp schieten, kunnen zijn verleden niet zomaar achter zich laten.

De X-Men zijn nergens te bespeuren en dat betekent dat er plaats is voor een nieuwe mutantenbeweging. De ondergrondse groep die zich in The Gifted inzet voor opgejaagde mutanten, bestaat uit Blink (die we ook zagen in Days of Future Past en hier vertolkt wordt door Jamie Chung), de metaalbuigende Polaris (Emma Dumant) en Thunderbird (Balir Redford). Die zullen allemaal een belletje doen rinkelen bij de lezers van de comics. Eclipse (Sean Teale) is dan weer een gloednieuw personage en neemt de rol op van leider. Als die personages allemaal hun tijd krijgen om te schitteren, kan The Gifted wel eens een verademing worden tussen steeds dezelfde personages uit de films.

The Gifted heeft niet de staalharde kracht die schuilt in Logan of de verwonderende pracht van Legion, maar zal ongetwijfeld fans van de X-Men kunnen bekoren. De serie diept de sociale impact van mutanten uit, iets wat Bryan Singer verkende in de eerste paar X-Men-films. Het is dan ook geen wonder dat de regisseur van de eerste aflevering Singer zelf is. Ook al houdt hij het tempo hoog, hier lijkt Singer wat van zijn dramatische kracht verloren te hebben. Vandaag de dag mag, of helaas moet, een verhaal over discriminatie en anders zijn wel wat dieper snijden dan wat we hier krijgen voorgeschoteld.

De grootste vraag die natuurlijk onbeantwoord blijft na de eerste aflevering, is: waar situeert The Gifted zich in het warrige universum van X-Men? Ondanks enkele leuke cameo’s, die weliswaar botsen met het neerslachtige gevoel, is er van de bekendste mutanten geen sprake. Het grimmige Amerika waarin mutanten voor het eerst worden opgejaagd, kan wel eens leiden naar de dystopische wereld uit Days of Future Past, maar die zou uitgewist moeten zijn. Langs de andere kant zijn zowel Xavier als Magneto en hun kompanen verdwenen met de noorderzon. Betekent dit dat The Gifted zich enkele jaren voor Logan afspeelt? We kunnen het enkel hopen.

JA Awesome

The Gifted mag dan geen verrassing zijn, het is zeker geen teleurstelling. De eerste aflevering presenteert je in een sneltempo de typische thema's uit de X-Men-verhalen, weliswaar met nieuwe gezichten. Het is vooral uitkijken hoe de serie zich verhoudt tot de rest en of het tegelijkertijd op zichzelf kan staan.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties