Tussen al dat nieuw comedygeweld op de verschillende zenders ziet de ene serie er al beter uit dan de andere. Speechless vind ik een gedurfde poging om wat originaliteit en minderheden aan primetime toe te voegen. Maar is het voorlopig ook een geslaagde poging?
Het gezin DiMeo leidt geen doorsnee leven. Ze verhuizen veel op korte tijd en hebben zich dus nog nooit ergens kunnen settelen. Maar moeder Maya (Minnie Driver) is vastbesloten om de ideale school te vinden voor haar zoon JJ (Micah Fowler). Hij heeft een hersenverlamming en zit daardoor in een rolstoel en kan niet praten. Om zich te behelpen gebruikt hij een lampje en een letter- en woordenbord dat anderen dan moeten lezen. Op de nieuwe school die Maya voor ogen heeft, zou JJ kunnen rekenen op iemand die voorleest wat hij te zeggen heeft – zo krijgt hij dus een stem. Alles loopt natuurlijk niet van een leien dakje: de speciale rolstoelingang blijkt ook de plaats te zijn waar het afval staat, en JJ’s nieuwe stem is een vrouw met een piepstemmetje. Maya en JJ zelf rekenen genadeloos af met een paar onbeschofte jongeren en de directrice die haar falen probeert goed te praten.
speechless-finger

JJ geeft mensen graag ‘the finger’. “It’s a work in progress”, geeft Maya toe.

Daarnaast bevindt de school zich wel in een nogal chique buurt, met als gevolg dat de DiMeo’s in een wel erg armtierig huis moeten wonen. Ook JJ’s broer en zus, Ray (Mason Cook) en Dylan (Kyla Kenedy), moeten zich aanpassen. Ray kijkt erg op tegen alweer een nieuwe school, maar Dylan ziet het helemaal zitten. Na een ruzie met zijn moeder loopt Ray weg, en het gezin gaat hem achterna op de kermis van de school. JJ vindt er per ongeluk de stem van zijn dromen en Ray ziet uiteindelijk de mogelijkheden van de nieuwe school.
Wat het plot van Speechless betreft, is deze pilot vooral ter introductie van de personages en de nieuwe omgeving. Toch loopt alles vlot en gingen 20 minuten vlug voorbij. De serie komt zelfzeker over, net als de cast. Er passeren een aantal erg grappige momenten (JJ’s ontvangst in zijn nieuwe klas als een van de hoogtepunten), en nog beter is dat JJ zelf vaak de bron van de humor is. Het is misschien nog wat te vroeg om over een ontdekking te spreken, maar Micah Fowler is geweldig in deze pilot. De grappen die over hem gaan, zijn zeker niet gemeen of ongepast. Kudos aan de schrijvers om die hachelijke grens goed te bewandelen. Voormalig Friends-producer en -schrijver Scott Silveri heeft zijn reputatie dus nog niet om zeep geholpen.
speechless
Ook Minnie Driver is heel goed in de eerste aflevering. Haar comedic timing is uitstekend, en ze straalt genoeg sympathie uit om Maya’s soms onbeleefde gedrag niet irritant te maken. Mason Cook en Kyla Kenedy bieden goed weerwerk aan hun televisiebroer – vooral Kenedy speelt zus Dylan heel ambitieus en cheeky (ze laat ook niet met zich sollen). Top. Vader Jimmy (John Ross Bowie – Barry Kripke uit The Big Bang Theory) en stem van dienst Kenneth (Cedric Yarbrough) hebben nog niet zoveel mogen doen, maar wat ze dan ten berde brengen, is op niveau met de rest van de cast.
ABC is goed bezig op comedyvlak. Met onder andere Black-ish, Fresh Off the Boat, enThe Real O’Neals hebben ze voor wat afwisseling gezorgd naast monument Modern Family. Of Speechless altijd de sensibiliserende humor uit de pilot zal kunnen brengen en geen uitlachtelevisie zal de tijd moeten uitwijzen, maar ik heb er alvast een goed oog in. Ik kijk verder.

Blijven kijken?

JA Gewaagd en geslaagd

Een verfrissende premisse met een gedurfd kantje - lachen met minderheden, het blijft een heikel iets. Maar Speechless is van de hand van Friends-coryfee Scott Silveri en hij zorgt weer voor kwaliteit. De cast gaat er volledig voor en is nog eens grappig ook. Ik blijf zeker kijken!

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties