“Dit verhaal gaat over een stad. Een kleine stad en de mensen die er wonen, werken, verliefd worden, trouwen, kinderen hebben en ja, ook sterven… Vanop een afstand lijkt het een stadje zoals er twaalf in een dozijn zijn. Veilig, netjes, onschuldig, … Maar dat is zoals de mensen het willen zien of denken dat het is. Ze zijn jong en weten niet beter of ze zijn oud en willen er niet anders over denken. Maar, kijk je van dichterbij, dan zie je de schaduwen. En soms nemen die schaduwen het over, herken je de stad niet meer en voel je je allesbehalve veilig. We hebben het over Riverdale …”

Met bovenstaande intro worden we in het kleine stereotiepe Amerikaanse stadje Riverdale gezogen met zijn high school en diens queen bee, cheerleaders, jocks en geeks. Maar al het drama gaat zich niet alleen afspelen tussen de jongeren in de show, ook de ouders blijken al snel hun eigen geheimen en agenda’s te hebben…

Riverdale Prom

Riverdale, The Town with Pep

Het hoofdpersonage van Riverdale is de boy-next-door Archie Andrews (K.J. Apa), een knappe jongeman die zowel into football als muziek is. Helaas zien we al van ver de obligate The CW-driehoeksrelatie naar voren komen. Zowel Betty Cooper (Lili Reinhart) als Veronica Lodge (Camila Mendes) zien de knappe Archie wel zitten. Betty is al jarenlang beste vrienden met Archie. Helaas blijkt al snel dat Archie (momenteel) niet hetzelfde voelt. Veronica is the new girl in town die meteen Archie’s aandacht trekt. Er is echter meer aan de hand met Veronica. Zij en haar moeder Hermione Lodge (Marisol Nichols) zijn na een nog niet gekende gebeurtenis in New York teruggekeerd naar Riverdale voor een nieuwe start. De meiden weten echter niet dat Archie tijdens de zomer een fling heeft gehad met zijn muzieklerares.

Maar Riverdale is veel meer dan een liefdessoap. Zoals hierboven al wat blijkt uit Veronica’s achtergrond, heeft het kleine stadje een aantal geheimen te verbergen. Zo is tijdens de zomer de tweelingbroer van schoolkoningin Cheryl Blossom (Madelaine Petsch), Jason, omgekomen tijdens een tragisch ongeluk op de Amerikaanse nationale feestdag. Volgens het officiële verhaal is hij tijdens een boottochtje met zijn zus uit de boot gevallen en verdronken. Zijn lichaam werd echter nooit teruggevonden… De Blossoms moesten dus een begrafenis houden met een lege doodskist. Uit reacties blijkt dat bepaalde ouders, zoals de moeder van Betty, de nogal ‘overbezorgde’ Alice Cooper (Mädchen Amick) niet meteen rouwig waren over diens dood. Zo blijkt dat Jason ervoor zou hebben gezorgd dat Betty’s zus een zenuwinzinking heeft gekregen en nu in een instelling verblijft…

Riverdale

Dit alles (met name de intro en outro van de pilootaflevering) wordt ons verteld door Jughead Jones (Cole Sprouse). Een personage waar we nog niet veel over weten, behalve dat hij het verhaal dat wij te zien gaan krijgen aan het neerschrijven is als roman.

Naast bovenstaande hoofdcast is er nog een legertje andere diverse nevenpersonages. De gay best friend Kevin Keller en closet case en jock Moose Mason. Ook The Pussycats, een meidengroepje, passeert tijdens de pilot kort de revue. Onder leiding van Josie McCoy zorgen zij op de eerste schoolfuif van het jaar voor de muzikale ondersteuning.

Riverdale

Archie Comics

Riverdale is eigenlijk gebaseerd op de Archie Comics, een reeks die ondertussen al 75 jaar loopt in de Veringde Staten. Zelf ben ik niet meteen een comic lezer en ken ik dus niks van de achterliggende lore van de serie. Het internet vertelt me wel dat het een high school comic is, waarin voornamelijk gefocust wordt op het schoolleven van de Riverdale-residenten. Het is een van de schrijvers van de comics, Roberto Aguirre-Sacasa, die de show heeft ontwikkeld voor het kleine scherm en daar is hij zeker in geslaagd. Verder is DC Comics serieproducer Greg Berlanti (The Flash, Arrow, Supergirl, Legends of tomorrow) ook present voor deze adaptatie.

De pilot werd geregisseerd door Lee Toland Krieger en die is erin geslaagd om me meteen in het verhaal te zuigen. De sets zien er top uit. Van de typisch Amerikaanse diner tot de school en het bootincident. De high school vibe en Riverdale-mysteries komen in een perfecte balans op ons af. De acteurs doen goed hun werk en je voelt de chemistry van het scherm spatten. Veel bekende gezichten krijgen we helaas niet te zien. Enkel Cole Sprouse kan misschien een belletje doen rinkelen. Kennen jullie The Suite Life nog?

Potential

Je merkt dat de meeste personages wel iets groots of kleins te verbergen hebben. En het is dit gegeven dat ervoor zorgt dat je als kijker zin begint te krijgen om de show te blijven volgen. Het lukt de pilot perfect om ons net genoeg info te geven om het stadje Riverdale binnen te stappen en toch nog genoeg mysterie te laten om ons naar de volgende afleveringen te doen hunkeren.

Over hunks gesproken, het feit dat de acteurs en actrices er ook weer fantastisch knap uitzien helpt ook wel. Nee, serieus, de acteurs zijn knap maar zoals eerder vermeld hangt er een chemistry tussen hen in die ervoor zorgt dat hun acteerprestaties goed naar voor komen. En zo wordt het nog leuker voor ons om te kijken. Op verhaalvlak kijk ik dan na de pilot vooral uit naar wat voor plottwists er nog op ons afkomen in verband met het grote mysterie. Maar bovenal ben ik geïnteresseerd in hoe de relaties tussen de personages gaat evolueren. In andere woorden, de eerste aflevering van Riverdale is erin geslaagd me te doen geven om de verschillende karakters en dat is iets dat bij mij eigenlijk niet zo snel gebeurt.

Blijven kijken?

JA Awesome

Riverdale heeft zeker het potentieel om uit te groeien tot een langlopende serie. De personages zijn intrigerend te noemen. De balans tussen high school- en mysterie was tijdens de pilot perfect. Ik blijf zeker kijken!

Share.

About Author

Louis Van de Putte

A bit Hipster, A bit Geeky, A bit Shy, A bit Ambitious, A big Optimist, A Creative, A Designer, and A lot more!

Reacties