We zijn op een punt gekomen in de seriewereld waarbij je kan spreken over peak TV. Dat betekent dat we momenteel met topseries om de oren geslagen worden. Zowel komedies als drama’s zijn de laatste tijd steeds beter geworden. Aanschouw het prachtige Westworld en het originele The Good Place! Daarnaast kunnen we ook zeggen dat we nog net niet verdrinken in superheldenseries. Kijk maar naar de haast volledige programmering van The CW in de VS. NBC wil supermangewijs meevliegen op dat succes en probeert het ook met superhelden. Wij namen de eerste twee afleveringen van Powerless onder de loep.

Wayne Security

Powerless gaat voornamelijk over de gewone mensen achter de R&D-afdeling van Wayne Security in Charm City. WAYNE Security? Inderdaad, het bedrijf is deel van het gigantische Wayne Enterprises met onze goede Batman aan het hoofd. Aan het hoofd van Wayne Security staat de neef van Bruce, Van Wayne (Alan Tudyk, stem van K-2SO in Rogue One, Firefly). Hij is zo’n typisch spoiled rich kid-personage dat eigenlijk niks op zichzelf kan. Gelukkig heeft hij trouwe doch sarcastische assistente Jackie (Christina Kirk, A to Z) naast zich staan. Het is Vans doel om op te boksen tegen Lexcorp om zo in een beter licht bij zijn neef te staan.

Maar eigenlijk volgen we tijdens het komische halfuurtje vooral Emily Locke. Emily is een spring-in-‘t-veld gespeeld door Vanessa Hudgens (High School Musical, Springbreakers). Zij neemt een job als nieuw hoofd van het R&D-team aan om zo ook haar steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ze vond superhelden namelijk al van kleins af aan superfascinerend. Wie niet eigenlijk? Emily neemt het team over dat producten ontwikkelt om de inwoners van Charm City te beschermen. Tijdens de vele superheldengevechten durft er namelijk wel al eens wat collateral damage optreden. Samen met haar nieuwe collega’s Ron, Teddy en Wendy probeert Emily allerlei snufjes te ontwikkelen om de bevolking te beschermen of te waarschuwen voor imminent gevaar. De enthousiaste Ron wordt gespeeld door Ron Funches. Danny Pudi neemt de rol aan van Teddy en Jennie Pierson neemt de droge Wendy voor haar rekening.

powerless

Powerloos

Ten tijde van het eerste nieuws over Powerless werd de premisse voorgesteld als een verzekeringsbedrijf dat superschadeclaims, zoals “superman is door mijn raam gevlogen”, van inwoners zou onderzoeken. Helaas kregen we dus bovenstaand licht verhaaltje voorgeschoteld dat enkel focust op de werkvloer van Wayne Security. We krijgen in deze versie dus niet meteen inwoners te zien die toch voor een extra emotionele punch hadden kunnen zorgen. Er had naar mijn idee meer in de opbouw gezeten in het verzekeringsbedrijfje dan in een van de zovele werkvloerkomedies die Powerless geworden is. Niks tegen die werkvloerkomedies, integendeel. Superstore, ook van NBC, is dan wel weer prachtig! Daar voel je een connectie met zowat alle personages en geeft de serie op een interessante manier commentaar op de wereld.

Starpower

Helaas niks van dat in Powerless dus. Nochtans had de show met Hudgens de starpower wel mee. Ik ben wel fan van Vanessa Hudgens. Ze straalt een bepaalde charme uit waar ik wel graag naar kijk. Met het juiste materiaal kan ze je echt van een personage laten houden. Helaas lukt haar dat hier niet zoals het zou moeten. Ze speelt wel een ogenschijnlijk gelukkig personage, maar behalve ‘de nieuwe teamleider in een nieuwe stad’ zit er momenteel nog geen extra gelaagdheid achter haar karakter. Zo ook bij de rest van het ensemble.

powerless vanessa hudgens

Enkel Van kreeg een extra gelaagdheid in de pilot, al was daar tegen episode twee al niet veel meer van te zien. De andere drie collega’s werken Emily tegen zodat ze snel weer zou opstappen en zij weer niemand boven hen hebben staan. Op die manier kunnen zij weer lekker speels, zonder druk van hogerop, verder doen.

Powerless slaagt er dus niet in een connectie op te bouwen met de personages in de show. Dit was bijvoorbeeld wel het geval in Riverdale. Daar gaf ik tegen het einde van de pilot praktisch om ieder personage. Er was in die serie ook een chemistry tussen kijker en de personages die hier helaas niet te vinden is. En om mensen te laten blijven kijken is die connectie nodig, ook in het korte comedyformat. We worden momenteel al zodanig verwend met goede series dat we hier toch meer van mogen verwachten. Daarnaast zijn de dialogen ook iets té gemaakt, waardoor ze onnatuurlijk overkomen.

Het lukt Powerless niet om een connectie op te bouwen tussen de kijker en de personages.

Powerless moet het dus niet van zijn verhaal hebben. Gelukkig ziet het er allemaal wel redelijk goed uit. Ik zou zelf ook wel op dat kantoor willen werken. Ook de cameravoering is wel interessant. Zo viel het op dat het superhero ensemble-standpunt vaak wordt gebruikt. Hierbij staat de hoofdrolspeler/-speelster in het midden met daarachter dan in een hoek alle andere personages. De weinige special effects die gebruikt worden voor de superschurk en -held van de week, waarvoor er dus een snufje ontworpen wordt, zien er goed uit maar zijn niet perfect. Er werd bij de productie meer werk gestoken in het ontwerpen van de nieuwe tools, waar het in deze show uiteraard allemaal om draait.

powerless superhero shot

Het superhero ensemble-standpunt.

Blijven kijken?

NEE Powerloos

Het ziet er dan allemaal wel redelijk goed uit, Powerless heeft te weinig verhaal en te weinig interessante karakters om er iets beters van te maken. Tenzij de komende afleveringen stukken beter worden zal Powerless hoogstwaarschijnlijk geen tweede seizoen krijgen. De serie mist een bepaalde soort charme die andere komedies wel hebben.

Share.

About Author

Louis Van de Putte

A bit Hipster, A bit Geeky, A bit Shy, A bit Ambitious, A big Optimist, A Creative, A Designer, and A lot more!

Reacties