Pitch was een van de pilots waar vooral de vrouwelijke helft van ons reviewend viertal erg naar uitkeek. Kon de eerste aflevering ons bekoren of waren onze verwachtingen te hoog?

In deze tijden van het casual racisme en seksime van Donald Trump, de #ImWithHer-campagne van Hillary Clinton en de #BlackLivesMatter-beweging, heeft FOX een serie de wereld ingestuurd over een zwarte jongedame die als eerste vrouw ooit in een Major League-team mag meespelen. Dat niet iedereen het daar mee eens is, hoeven we jullie waarschijnlijk niet te vertellen.
In deze pilot leren we eerst en vooral het hoofdpersonage, Ginny Baker (Kylie Bunbury), beetje bij beetje kennen. Dankzij flashbacks zien we dat haar vader (Michael Beach), bij gebrek aan een in sport geïnteresseerde zoon, het talent van zijn enige dochter heeft ontplooid. Ze trainen al jaren lang en hard, en ‘Pop’ leert haar een speciale slag aan die haar een kans zal geven bij de mannen, omdat het snelheid geeft zonder heel veel kracht uit te oefenen. Die screwball-slag brengt haar naar de Minor en uiteindelijk ook de Major Leagues. We volgen haar in het begin van de aflevering op weg naar haar eerste wedstrijd als pitcher, werper, bij de Los Angeles Padres. Journalisten, camera’s, tegenstanders, supporters, kleine meisjes die hun idool gevonden hebben, we komen ze allemaal tegen. En dat legt hoogstwaarschijnlijk druk op iemands schouders. Al lijkt Ginny daar op het eerste zicht niet veel last van te hebben. Ze stapt zelfverzekerd de auto uit en het stadion binnen, waar ze opgewacht wordt door de grote baas van het team, Frank (Bob Balaban) en diens rechterhand Oscar (Mark Consuelos). Hij ziet in Ginny de ideale kans om de naambekendheid en dus lucrativiteit van de Padres de hoogte in te doen schieten. Hij wil dus zeker dat ze het goed doet.
pitch-cast

Coach Al, Joe en Ginny op het veld van de Padres.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van coach Al (Dan Lauria). Hij is niet openlijk ijzig tegenover Ginny, maar achter haar rug hoopt hij dat ze zo snel mogelijk faalt en opnieuw in de anonimiteit verdwijnt. Ook bij de spelers zelf zijn de reacties verdeeld. De catcher van het team, Joe Lawson (Mark-Paul Gosselaar), is van plan om haar gewoon als alle andere spelers te behandelen, met afscheidnemende butt slap en al. Eén supporter heeft ze alvast, haar oude teamgenoot Blip (Mo McRae), maar hij wordt er meteen van beschuldigd met Ginny geslapen te hebben. Hij antwoordt met een tackle, dus daar zit allicht toch iets meer achter. Wordt vervolgd…
Dan is het tijd voor het moment van de waarheid. Iedereen kijkt toe terwijl Ginny de plaat opstapt. Ze gooit… en mist faliekant. Ze blijft slecht werpen en moet uiteindelijk het veld af. Die wending geeft de pilot ook meteen een ideale dosis realisme. Zulke immense druk kruipt dan toch onder de huid, Ginny blijft er niet van bespaard. Ze druipt teleurgesteld af en zondert zich af tot haar vader haar komt berispen. In een moment van frustratie verwijt ze hem dat hij haar te veel gepusht heeft en dat ze geen echt leven heeft door hem. Hij antwoordt droogweg met: “You done?”, en ze gaan opnieuw trainen. Bij haar tweede wedstrijd start ze opnieuw slecht, maar na een oppeppend woordje van Joe concentreert ze zich en is ze vertrokken.
De acteurs zijn goed gecast, en Kylie Bunbury lijkt als lead het charisma en de skills te hebben om een geloofwaardige professionele baseballster neer te zetten. Van de rest moeten we nog meer zien. Het script is strak en redelijk snel voor een pilot. In de score treffen we veel beats en violen aan, een combinatie die toch wel de aandacht trok.
pitch-cast2

Amelia en Oscar zien hoe Ginny zich na haar slechte prestatie uit de slag trekt op de persconferentie.

Je kan niet ontkennen dat Pitch een serie is met een feministische ondertoon. In een bepaalde scène zien we dat Ginny gelukwensen krijgt van Ellen DeGeneres en zelfs Hillary Clinton, twee iconen in de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen. Ook Ginny’s manager, Amelia (Ali Larter), weet hoe hard ze heeft moeten werken. Er lijkt veel plaats te zijn voor mannen aan de top, maar vrouwen moeten het nog altijd tegen elkaar opnemen. In haar eigen woorden: “The girl is Hillary Clinton with sex appeal. She’s a Kardashian with a skill-set. She’s the most important woman on the planet right now.” Voorlopig staat Ginny wel goed haar mannetje tussen al dat testosteron.
De critici zijn bijna unaniem positief over de eerste paar afleveringen, maar het lijkt er ook al op dat dezelfde trolls die het op Ghostbusters gemunt hadden, nu ook Pitch gevonden hebben. Op IMDb alleen al wemelt het van de ongestaafde argumenten waarom deze serie toch gewoon ‘de natte droom van feministen’ is. Blijkt wel dat ze de pilot zelfs niet hadden bekeken. Oh, trolls, woe is you. Of om het met een quote uit de aflevering te zeggen: “Bitch and moan all you want, gentlemen, but tonight, a girl’s going to be the top sports story in the world. And if that upsets you, well, maybe you’re just getting your period.”
Op het einde van de aflevering van Pitch komen we nog iets onverwachts te weten over Ginny waardoor haar hele parcours plots nog meer betekenis krijgt. Ik was even met verstomming geslagen, en dat is me dunkt toch wel een goede reactie op een pilootaflevering.


Blijven kijken?

JA Winnaar

Pitch is een serie over een actueel onderwerp met een goede cast en dito scenario. Sportverhalen kunnen over het algemeen een groot publiek aanspreken, dus zowel vrouwen als mannen zouden deze pilot gezien moeten hebben.

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties