Niets te zien op de buis tegenwoordig? OBJECTION EDELACHTBARE! Want jazeker, animefans! In het nieuwe animeseizoen zien we zowaar een tv-adaptatie van de geweldige games die zich situeren rond het Wright Agency, oftewel de belevenissen van Phoenix Wright – Nick voor de vrienden – Ace Attorney, die ondertussen al ettelijke succesvolle games op zijn palmares mag schrijven én binnenkort het zesde luik in zijn verhaallijn mag verwelkomen. Laat het geluid van de Steel Samurai dus maar uit jullie boxen knallen, lezers! Onze redactie bekeek immers de eerste aflevering en onthult of deze anime de saga de eer aandoet die ze verdient.

Phoenix Wright

In Gyakuten Saiban: Sono Shinjitsu, Igi Ari! (de officiële naam van de Phoenix Wright-anime) beleven we nogmaals de eerste rechtszaken van Phoenix. De rechtszaken van het prille begin dus, uit de duistere krochten van het verleden. De tijd… van de Gameboy Advance. Het zijn de rechtszaken die een vliegende start geven aan de beginnende carrière van een jonkie, een groentje in de advocatenstiel.

De eerste aflevering mikt dan ook op dit moment. Een jonge Phoenix maakt zich klaar voor zijn eerste rechtszaak. Zijn eerste case? Meteen een moordzaak waarin hij zijn jeugdvriend verdedigt. Ambitieus is hij wel, die Phoenix. Hij wordt hier natuurlijk bijgestaan door zijn mentor, steun en toeverlaat, Mia Fey, die hier ook ondersteunend werkt aan de zijde van Phoenix.

Deze eerste aflevering is een perfecte weerspiegeling van de eerste (tutorial) case die je ook in het eerste Phoenix Wright-spel zal spelen. Meer zelfs, het is simpelweg hetzelfde verhaal, maar dan verteld in minder stilstaande beelden. Wat niet wil zeggen dat de talrijke knipogen naar de games afwezig zijn, integendeel. Voor de echte Gyakuten Saiban-fans is deze anime simpelweg een ode aan de game. Tot in de kleinste details wordt er zorg besteed aan de simpele elementen, zoals de weergave van tijd en locatie, de gedragingen van de verschillende karakters en bepaalde tunes die bekend in de oren zullen klinken. Zaken die fans dus meteen zullen herkennen en die het nostalgische Phoenix Wright-gevoel zullen prikkelen in menig spectator. En uiteraard wordt er veel met de vinger gewezen en luidkeels ‘Objection!!’ geroepen!

Phoenix Wright

Maar het is jammer om te zien dat deze eerste aflevering misschien zelfs de game iets te lijnrecht volgt. We zien immers nog geen spoor van Maya of Miles Edgeworth, de twee andere hoofdpersonages van de saga. De twee personages die alles in een stroomversnelling gooien. Buiten de teasers in de OP/ED is er nog geen spoor van hen te bekennen, en dat is jammer. Een Phoenix Wright-fan weet immers dat deze eerste acte slechts het prille begin is van iets groters, maar zal een onwetende kijker dit ook beseffen? Onze vrees ligt exact daar.

Phoenix Wright

Doorwinterde animefans echter zullen zich ook wat storen aan de iets lagere kwaliteit van de beelden. We zien hier zeker geen topanimatiestudio aan het werk. De beelden en animaties zijn simpel, om niet te zeggen op het saaie af. We herkennen de personages wel, maar het lijkt me dat hun videogamepersona’s een veel diepgaandere dynamiek hadden in animatie, net omdat ze erg beperkt waren in de verschillende mogelijke animaties. Vooral de goedhartige Judge lijkt hard te lijden onder de teleurstellende kwaliteit. Daarbij komt ook nog eens dat de rechtbank zelf een volledig 3D-gerenderde animatie is, wat afschuwelijk afsteekt tegenover de 2D-animatiestijl die voorts wordt gebruikt. Geen vloeiende overgang, geen mooie blend, maar twee zaken aan elkaar geregen met ducttape, vrees ik.

Phoenix Wright

De OP en ED zijn ook niet meteen de keuzes die het beste bij de anime passen. Nietszeggende beats die al ettelijke duizenden keren gebruikt lijken voor allerhande random anime’s. De uniciteit is hier ver te zoeken, het voelt aan als een enorm gemiste kans om Phoenix Wright en de verhaallijn net nog dat beetje kracht bij te zetten. Wederom jammer.

Ondanks de pijnpunten van deze aflevering, lijkt het erop dat deze anime niet volledig ten dode is opgeschreven. Met het overvloedige respect voor de Phoenix Wright-saga en de verhaallijnen, lijkt de anime zich klaar te maken voor enkele grootse cases, die deze eerste case doen verbleken van schaamte en hopelijk minder rushed aanvoelt. Belangrijke elementen, die zeker nog kunnen bijdragen aan het algemene seizoen. Als Phoenix Wright-aficionado’s hebben we immers hoop voor de toekomst. Hoop voor de turnabout. 

Blijven kijken?

Ja? Hoop.

We WETEN dat er nog prachtverhalen in Gyakuten Saiban: Sono Shinjitsu, Igi Ari schuilgaan en dat de belangrijkste personages nog geïntroduceerd moeten worden. Deze aflevering behandelen we dan ook evenzeer als de losstaande game tutorial. Leuk om het te leren kennen, maar zeker niet het beste hoofdstuk in de eerste game. Ondanks de ondermaatse animatie en OP/ED blijf ik doorkijken, want ik weet dat het beter wordt. Althans, dat hoop ik toch.

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties