Het is eindelijk zover. De eerste afleveringen van de nieuwe Marvelreeks Inhumans spelen in de wereldwijde IMAX-zalen. Is de reeks, na zijn productieparcours vol hindernissen, erin geslaagd ons te overtuigen om eind deze maand verder te blijven kijken?

De gave van een verhaal

Marvel’s Inhumans gaat over het Inhumansras, dat momenteel gehuisvest is in de stad Attilan op onze maan. Daar hebben ze ondertussen opgevangen dat de Terrigen-mist zich door het drinkwater doorheen de aarde heeft verspreid (een verhaallijn uit Agents of S.H.I.E.L.D.). Dat betekent dat er zich nu ook op onze planeet Inhumans bevinden. Om Inhuman te worden, moeten mensen zich door de mist van een Terrigen-kristal laten omringen om zo hun ware speciale kracht te ontdekken. Het verhaal start met Triton (Mike Moh, Empire) die door Black Bolt (Anson Mount) naar aarde werd gestuurd om te onderzoeken hoe de nieuwe inhumane bevolking het stelt op aarde. Hij wordt echter belaagd door een aantal mensen van het leger, waardoor de koninklijke familie alle contact met hem verliest.

Als door het toedoen van Black Bolts broer Maximus (Iwan Rheon, Game of Thrones) aan het licht komt dat Black Bolt zonder overleg Triton naar aarde had gestuurd, stijgen de anders al hoge spanningen nog iets meer. Als Triton namelijk echt dood zou zijn, verliezen ze een familielid. Black Bolt heeft dus niet overlegd met zijn vrouw Medusa (Serinda Swan, Ballers), schoonzus Crystal (Isabelle Cornish) noch zijn neven en raadgevers Gorgon (Eme Ikwuakor) en Karnak (Ken Leung, Lost). Na beraad wordt Gorgon Triton achterna gestuurd om te kijken wat er precies gebeurd is. Met het hoofd van de wacht buiten de stadsgrenzen neemt Maximus Attilan over en gebruikt de rest van familie de transporterende hond Lockjaw om naar aarde te vluchten.

inhumans

Er gebeurt in de eerste twee afleveringen van de serie natuurlijk nog veel meer. Maar daar ga ik niet zoveel op verdergaan because spoilers. Wat ik wel kan zeggen is dat de pilootaflevering(en) zoals bij zoveel series daar duidelijk last van had. Er wordt geprobeerd zodanig veel verhaal in dat ene openingsuur te proppen dat het overhaast aanvoelt. De coup die Maximus uitvoert, kwam zo goed als uit het niets.

De gave van het schrijven

Er werd wel wat aandacht besteed aan hoe het volk in de lagere kasten zich voelt en hoe Maximus daar als Inhuman zonder duidelijke of eigenlijk zelfs zonder enige kracht mee sympathiseert. Maar om in de eerste aflevering al meteen zo drastisch de macht over te willen nemen kwam, zonder voorkennis van de comics, te snel. Het lukt de serie ook niet goed om de verschillende krachten van de hoofdpersonages weer te geven. Karnak zou bijvoorbeeld in staat moeten zijn om in alles de tekortkoming(en) te kunnen zien/voorspellen. Maar het terugspoelen van een vechtscène nadat hij verliest met een droog ‘That didn’t work’ is niet zo overtuigend. Bijna cringeworthy was de volgende interactie:
“They wanted you to contact me. They’re tracking this call.”
“Oh no, I’m sorry.” Brrr.

Wie zit er achter het gerushte, lui geschreven verhaal, vraag je je dan af? Scott Buck werd door Marvel na het maken van Iron Fist gevraagd om ook Inhumans tot een goed einde te brengen. Dat is zoals je bij ons kan lezen echter niet zo denderend gelukt. Voor een stuk zal dat aan de man zelf liggen. Iron Fist werd namelijk ook niet fantastisch onthaald en het laatste seizoen van Dexter dat hij voor zijn rekening nam, waren naar horen zeggen ook niet van de beste. Voor een stuk ligt het echter ook aan IMAX en Marvel, die in zo’n zes weken een volledig geschreven serie wilden hebben. Dat is, zoals onze kapitein het verwoordde, Madness.

inhumans

De gave van het acteren

Helaas schorden er nog wel wat dingen aan de nieuwe reeks. Ook de acteerprestaties waren niet meteen om over naar huis te schrijven. Vooral Crystal, gespeeld door Isabelle Cornish, was echt slecht. Op een gegeven moment wordt de hond van de koninklijke familie in een lange slaap gedaan door één van Maximus’ medewerkers. Crystal, die de geliefde, prachtige CGI-hond ging gebruiken om te ontsnappen, roept dan gewoon Lockjaw, Lockjaw, … maar dat dan zonder enige emotie in haar stem. Hoe het komt dat dit niet opnieuw gefilmd geweest is, weten we ook niet. Ook Medusa (Serinda Swan) komt helaas niet altijd even geloofwaardig over.

Gelukkig spelen andere acteurs toch iets geloofwaardiger hun personages. Black Bolt heeft bijvoorbeeld als gave (of eerder vloek) dat zijn stem zodanig trilt dat hij bij het minste geluid eigenlijk een gebouw tot zelfs een ganse wereld kan doen instorten. Dat betekent dat hij dus constant zijn best moet doen om te zwijgen. Het lukt Anson Mount gelukkig om in zijn expressie genoeg van dat ingehoudene weer te geven. Iwan Rheon, die we vooral kennen van zijn rol als Ramsay Bolton in Game of Thrones, is zo goed als perfect gecast als de manipulatieve, machtshongerige Maximus. Een beetje een geval van typecasting wel.

inhumans

De gave van het herwerken

De comic-lezers zullen zich naast het bovenstaande echter ook nog wat andere elementen ergeren. Black Bolt kennen we in de comics als een zeer gereserveerde, slimme man die doorheen zijn gedachten altijd op zoek gaat naar een geweldloze manier om problemen op te lossen. Hij handelt hier eigenlijk volledig out of character. Lezers zullen wel kunnen beamen dat Black Bolt op de hoogte zou moeten zijn van hoe onze mensenwereld werkt. Helaas niet veel van dat doorheen Marvel’s Inhumans. Een maatpak gaan halen in de winkel hoeft bijvoorbeeld niet betaald te worden. Ook van auto’s keek hij op alsof hij die nog nooit gezien had, wat voor de nodige verkeerschaos zorgde. Het feit dat Black Bolt zo goed als meteen (voornamelijk om minder op te vallen) een pak ging halen lijkt me niet meteen iets dat op zijn comic alter ego z’n to-dolijst zou gestaan hebben.

Black Bolt handelt nogal out of character in vergelijking met de comics.

Het haar van Medusa zal ook niet in goede aarde vallen bij de mensen die de achtergrond van de Inhumans kennen. Ja, het beweegt! Maar doorheen de volledige aflevering helaas niet even veel als we anders op Jenkins’ en Lee’s tekeningen kunnen zien. Haarlokken animeren is natuurlijk wel een huzarenstukje, zoals de regisseur ons eerder vertelde.

Tijdens de gevechten komt het haar wel tot leven, voornamelijk in close-up, maar toch genoeg om Medusa Medusa te kunnen noemen. Helaas scheelden er dan weer andere zaken aan de choreografie van de actiescènes. Lag het aan het filmen, de choreografie of ons algemeen gevoel van, ‘deze serie kon stukken beter’? Niemand kan het echt zeggen. Er scheelde iets aan. Misschien lag het aan de muziek? Er werd geprobeerd iets orkestraals te doen met het geluid. Helaas leek het alsof in stukken werd opgenomen in plaats van in één keer, zoals normaal gebeurt. Dat zorgde ervoor dat de muziek soms raar stopte.

inhumans

De gave van het vormgeven

Wat ik dan persoonlijk wel zeer geslaagd vond, waren het setdesign en de kostumering. Waarschijnlijk ligt het aan het feit dat ik wel een zwak heb voor licht futuristische architectuur en kleding, maar toch. Het ziet er allemaal zeer mooi en kleurrijk (en duur) uit. De vormgeving van het paleis is echt prachtig. Maar ook de vormgeving van de lagere kasten en hun kleren klopten allemaal in het plaatje. Alleen de lichtpaarse jumpsuits van Medusa zagen er net iets minder goed uit dan van de rest van de cast. Daarnaast is de CGI ook zeker in orde. Zoals eerder vermeld ziet Lockjaw, de hond van de familie, er prachtig uit. Gorgons bokkenpoten, hoewel vaak weggestoken, zagen er zeker in orde uit!


Geen zin in Inhumans maar wel in een andere serie?

The Defenders Preview: bevestigen wat Marvel/Netflix goed doet
Pilot Potential: Ducktales (Woo-oo!)
Film- en seriekalender september 2017: creepy clowns en (terugkerende) charmante komedies

Blijven kijken?

Nee

Raden we van Geekster uit aan om de serie verder te kijken? Als je alle zaken hierboven begint op te tellen vrees ik dat we een duidelijke nee gaan moeten zeggen. Matige acteerprestaties en een te snel uitgevoerd verhaal zorgen ervoor dat we ons meer ergeren dan we genieten van de show.  

Share.

About Author

Louis Van de Putte

A bit Hipster, A bit Geeky, A bit Shy, A bit Ambitious, A big Optimist, A Creative, A Designer, and A lot more!

Reacties