Tussen de waterval aan tijdreisseries zat er eentje die er bij onze redactie wel uitsprong: Making History. Deze sitcom lijkt zichzelf niet te serieus te nemen, maar levert dat ook een serie op die de moeite waard is? Of willen we na deze pilot zelf teruggaan naar het moment voordat we begonnen te kijken?

De sportzak is de nieuwe blauwe telefooncel

making history duffel bag

Het antwoord op die laatste vraag is gelukkig duidelijk “neen”. Making History is gewoon dikke fun. De opzet is heel erg simpel: Dan (Adam PallyHappy EndingsThe Mindy Project), een eenzame conciërge op een kleine universiteit, heeft na de dood van zijn vader een teletijdmachine gevonden in z’n spullen. Als je een sportzak een machine wil noemen natuurlijk. Zo reist hij terug naar de periode van de Amerikaanse Revolutie, waar hij erg populair is en zelfs samen is met Deborah (Leighton MeesterGossip Girl). Zij valt als een blok voor zijn popcultuurreferenties en serenades, waaronder zijn ‘zelfgeschreven’ nummer My Heart Will Go On. Maar hun relatie heeft toch meer impact dan Dan zelf dacht: de Revolutie is nooit begonnen, en als hij terugkeert naar 2016, eten Amerikanen fish and chips en serveert Starbucks thee. De horror! Om alles terug recht te zetten doet Dan een beroep op geschiedenisprofessor Chris (Yassir LesterGirls).
Making History is geen vernieuwende comedyserie zoals The Good Place, maar dat hoeft ook helemaal niet. De serie erkent dat zelf ook enigszins door de werking van de teletijdmachine helemaal niet uit te leggen. Aanvaard gewoon dat het zo is, verstand op nul en gaan. Het soort comedy dat ze gebruiken moet je natuurlijk wel liggen, maar met die premisse kan je veel kanten op. Dat is zeker een pluspunt voor een sitcom. Dit is simpelweg een amusant tijdverdrijf van 20 minuten als je even aan de wereld wil ontsnappen. En gezien de toestand van de wereld moet het dan niet altijd te hartverscheurend en bloedstollend zijn.

Your oneliners will go on

Het succes van deze pilot is voor een groot deel te danken aan het team dat erachter zit. Bij de executive producers vinden we een schrijver van Family Guy (Julius Sharpe) en de regisseurs van The Lego (Batman) Movie en 21 Jump Street (Phil Lord en Chris Miller). Dat de eerste aflevering vol leuke oneliners zit, zal je dan wellicht niet verbazen. Het goede materiaal wordt daarnaast ook met verve gebracht door de cast. Adam Pally was al een van de beste dingen uit Happy Endings, en hier is zijn komische timing opnieuw perfect. Yassir Lester speelt de geschiedenisliefhebbende Chris afwisselend heerlijk dorky (als hij zijn liefde betuigt voor de Stichters van de VS) en dan weer sceptisch en droog (“You have urgent questions about colonial Massachusetts?” wanneer Dan hem om hulp komt vragen). Hij is het soort personage waarvoor het internet #relatable gebruikt. Het grote vraagteken voor deze pilot was Leighton Meester, die bekend werd als de bitchy Blair Waldorf in Gossip Girl. Maar ze moet voorlopig totaal niet onderdoen voor haar meer ervaren medeacteurs. Ze straalt iets onschuldigs uit zonder simpel over te komen en gebruikt dat om de grappen te doen slagen.
making history dan deborah
Als de scenaristen het goed aanpakken, kunnen ze zelfs nog wat maatschappijkritiek geven. In 1775 hebben vrouwen nagenoeg geen rechten en zijn zwarte Amerikanen nog slaven. In een van de beste scènes uit de pilot wil Chris zelf de gemoederen verhitten om de Revolutie op gang te trekken. Eerst wordt hij onthaald met een “Slave!“-uitroep, waarop hij een hilarisch antwoord geeft, dan komt de slogan van de revolutionairen ‘no taxation without representation‘ toch niet zo goed aan als verwacht, en kiest hij ook nog eens de verkeerde film om naar te verwijzen. Het zijn zulke fratsen die ik zeker kan appreciëren.
Dat het verhaal ook nog ergens naartoe zal gaan, bewijst de cliffhanger op het einde. Die wekt, zoals de serie zelf, niet dezelfde spanning op als “Is Jon Snow nu dood of niet?!”, maar doet mij alvast uitkijken naar de volgende aflevering.

Blijven kijken?

JA Making Me Laugh

Making History is rechtdoorzee en ondramatisch, maar heeft erg veel plezier met het stilaan uitgemolken tijdreisplot. De popcultuurreferenties en oneliners vliegen je rond de oren, en de cast is heerlijk charmant en grappig. Gewoon een aanrader.

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties