Volgende maand verschijnt Legion, de eerste televisiereeks gebaseerd op de comics van X-Men en direct eentje die al in de eerste aflevering het hele superheldengenre op het kleine scherm herdefinieert.

Superhelden op televisie zijn even talrijk als wisselvallig, net als hun tegenhangers op het witte doek. DC Comics scoorde als eerste met Arrow, The Flash en Supergirl op tv-zender The CW, terwijl Marvel pas later het licht zag met Agents of S.H.I.E.L.D. op ABC en de succesvolle samenwerking met Netflix voor Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage. Voor Legion sloot Marvel een verbond met FX, waarvan het moederbedrijf de rechten bezit op X-Men. Een vruchtbare alliantie, want Legion steekt met kop en schouders boven zowel de X-Men-films als de Netflix-producties.

Maak kennis met David Haller (Downton Abbey-acteur Dan Stevens, binnenkort het beest in Beauty and the Beast), een getormenteerde man die worstelt met waanvoorstellingen en stemmen in zijn hoofd. Je zou voor minder in een instelling belanden. Daar vult hij dan ook zijn dagen met medicatie en het gezelschap van kletsdoos Lenny (Aubrey Plaza uit Parks and Recreation). Zijn routineuze leven wordt op zijn kop gezet wanneer Sydney (Rachel Keller) arriveert, een mysterieuze patiënte die zich terecht afvraagt aan wie het is om hen voor gek te verklaren. Wie weet is het allemaal wel echt?

Televisiemaker Noah Hawley, het brein achter de geslaagde Fargo-reeks, heeft met Legion een verhaal uitgewerkt dat de grenzen van realiteit en illusie doet vervagen. De eerste aflevering getuigt al van tonnen creativiteit en ambitie. Legion is geen zwaarwichtig superheldendrama of een luchtig tienerverhaaltje, maar wel psychologisch drama, kleurrijke komedie, Kubrickiaanse sciencefiction en verbluffend actiespektakel in één. Hawley schuwt evenmin horror, en zelfs een stukje Bollywood meer of minder doet geen zeer. En herinner je het gespeel met beeldverhoudingen uit Fargo? Dat herhaalt hij hier met verve.

Dat klinkt allemaal als een wirwar van genres, maar het geheel scoort omdat er duidelijke lijnen zijn die je raken. De retro-futuristische setting spreekt tot de verbeelding. Daarnaast is hoofdacteur Stevens charismatisch en kijkt hij verwonderlijk naar zijn eigen krachten, tenminste als hij niet terneergeslagen aan de pillen zit.

De verschuivingen in genre en sfeer zijn dan ook duidelijk gelinkt aan zijn mentale problemen, een onderwerp dat ongetwijfeld verder uitgediept zal worden. De psychische toestand van David en zijn al dan niet ingebeelde krachten worden afgebeeld met surrealistische visuele effecten. Denk Inception maar kleurrijker en op een manier ook persoonlijker.

legion

De vraag die op de lippen van veel X-Men-fans brandt: hoe zit het met een mogelijk gedeeld universum? Uit het bronnenmateriaal blijft enkel het titelpersonage over, de alias van David. Niet toevallig is hij als één van de sterkste mutanten de zoon van Professor X. In aflevering één werd er met nog geen enkel woord gerept over Charles Xavier en zijn X-Men (wél over mutanten). Maar ondanks het toonverschil, bestaat de kans dat Legion zich afspeelt in een gedeeld of parallel universum met de films. Voor hetzelfde geld speelt alles zich af in het hoofd van David en bevinden de X-Men zich wel degelijk in hetzelfde universum.

Wat de samenhang ook is tussen de films en deze serie, het doet deugd om te zien dat er opnieuw een X-Men-reeks is die durft te focussen op iets wat als anders wordt beschouwd. In dit geval wordt onze geestestoestand en waarneming van de realiteit onder de loep genomen. Als Legion dat blijft doen met zo’n sterk verhaal en ditto vormgeving, zit ik aan het scherm gekluisterd.

Legion start op donderdag 9 februari om 22.30 uur op FOX.

Blijven kijken?

JA X-ellent

Vergeet Daredevil of Jessica Jones, en al zeker de DC Comics-superhelden van The CW: Legion zal voor superhelden op tv doen wat The Dark Knight deed voor spandexhelden op het witte doek. Een aanrader van jewelste, of je nu houdt van superhelden en X-Men of gewoon kan genieten van een sterk verhaal.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties