Eén van de langst lopende mangaseries aller tijden Jojo’s Bizarre Adventuremaakt deze lente zijn terugkeer naar het kleine scherm. Diamond is unbreakable is het 4e deel in de mangaseries, alsook nu het 4e luik van de anime-adaptaties. We worden opnieuw geïntroduceerd aan een nieuwe bende personages om op een bizar avontuur te trekken, BLAM! 

Jojo’s Bizarre Adventure is een actieserie gecreëerd door Hirohiko Araki. Het kende zijn mangadebuut al in 1987 en loopt nog steeds. Doorheen de jaren volgden drie animeseizoenen, een 13-tal OVA’s, een film en een heleboel games. De formule en uniekheid van de serie ligt hem in het feit dat, in plaats van een vast hoofdpersonage, je een anthologie volgt van de Joestar familie. Hoewel bovennatuurlijke actie centraal staat, verandert de serie vaak van toon, structuur, genre en setting, terwijl het wel steeds herkenbaar blijft.

jojo'- bizarre-adventure-diamond-is-unbreakable-town

Het schijnbaar rustige stadje Morioh.

De episode begint in het jaar 1999 in het fictieve stadje Morioh. Koichi Hirose is een student die op weg is naar zijn eerste schooldag. Op deze weg komt hij twee bizarre figuren tegen: Jotaro Kujo en Josuke Higashikata. Jotaro is het hoofdpersonage (de held) uit het vorige seizoen, Stardust Cursaders. Josuke is een medestudent die dan blijkt de lang verloren nonkel te zijn van Jotaro, hoewel hij een stuk jonger is, enter the bizarre. Al snel ontdekt Koichi dat deze twee figuren in het bezit zijn van een vreemde power, een Stand. Een Stand is een soort van geest (vergelijkbaar met een Persona), gevoed door de spirituele energie van de gebruiker, met heel specifieke en vreemde krachten. Jotaro is natuurlijk niet alleen naar het stadje gekomen voor een familiereünie, maar ook om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken die sporen tonen van een mysterieus kwaad dat op de loer ligt in dit stille stadje…

jojo's-bizarre-adventure-diamond-is-unbreakable-josuke-jotaro

Hier zien we goed het verschil in character design van Jotaro (rechts) en Josuke (links) ten opzichte van de vorige serie.

Josuke lijkt meteen een interessant hoofdpersonage te zijn. Hij is een beleefde tiener die vaak zijn angsten probeert te overwinnen. Praat gewoon niet over zijn haar of je hebt het aan de stok met een heel andere Josuke. Zijn Stand-kracht bestaat eruit meppen uit de delen, waarvan de schade meteen geheeld wordt, the catch ? De lichaamsdelen zijn niet alleen meteen genezen, maar worden ook aanzienlijk vervormd. Dit laat de serie toe om ongelofelijke vernietiging en bloedbaden te veroorzaken, om dan enkele momenten later te verdwijnen met wellicht hilarische gevolgen, ik verheug me er nu al op. Koichi daarentegen lijkt eerder een soort van publiekssurrogaat te zijn die het allemaal maar gade slaagt. Verder in de serie zal zijn personage naar alle waarschijnlijkheid vervallen tot een supporting role. Er wordt ook niet uitgelegd waarom hij besluit bij Jotaro en Josuke rond te blijven hangen, buiten dat hij ‘er gewoon zin in heeft ‘. Hoewel de serie er goed in slaagt nieuwe kijkers te introduceren tot de serie, zullen ze, door de aanwezigheid van Jotaro en zijn geschiedenis uit het vorig luik, het risico lopen wat vervreemd te geraken. Voor diegene die de manga volgen zijn er wel enkele subtiele en leuke hints naar het toekomstig verloop, zonder in de weg te staan van de episode.

josuke-main-character-jojo's-bizarre-adventure-diamond-is-unbreakable

Do not talk about the hair

Wat meteen opvalt aan de animatie is de verandering in character design. Waar de personages uit Stardust Crusaders leken op wandelende bakstenen huizen, is het team hier gegaan voor een meer afgerond design. Ook voor de algemene art design slagen ze een andere weg in met veel zachte pastelkleuren. Dit geeft je een vals gevoel van rust en vrede, passend bij het schijnend vredig stadje. Dit gevoel wordt verder in de episode echter brutaal verbroken door een Stand fight met intens geweld en body horror, typerend aan de serie. Verder zijn er geen echte piekmomenten op vlak van actie en animatie. De episode bestaat voornamelijk uit gebabbel waar de personages heel statisch zijn. Daisuke Ono keer terug als de stem van Jotaro en doet een uitstekende job zijn ruw uiterlijk vorm te geven. Yuuki Ono als Josuke leent zich goed aan de verandering van nederig en beleefd naar barstend van energie. Yuuki Kaji brengt dan weer geloofwaardig het kleine en makke karakter van Koichi over.

Zijn wij overtuigd door deze pilot ?

JA !

De eerste episode van een nieuw bizar avontuur stelt meteen een interessant verhaal op met veel mysterie. Hoewel enige vervreemding mogelijk is voor nieuwe kijkers, slaagt de serie er toch grotendeels in nieuwkomers goed te introduceren. Wij zijn alvast zeer enthousiast om te zien dat dit nieuwe luik de naam van de saga eer aan doet.

Share.

About Author

Nick

Houdt van muziek luisteren maar vooral zelf maken. Het spenderen van een ongoddelijk aantal uren anime en films kijken & games spelen is daarnaast het tijdverdrijf bij uitstek.

Reacties