Woorden schieten tekort om ons enthousiasme te beschrijven toen we vernamen dat er een reboot van Ducktales zat aan te komen. Want dat moest, op misschien Darkwing Duck na, onze favoriete tekenfilm zijn geweest van het Disney Festival op Ketnet. Op 12 augustus 2017 ging de nieuwe serie van start met Woo-oo!, een uur lange special. Maar lost die onze hooggespannen, door nostalgie opgezweepte verwachtingen in?

In één woord? Absoluut. Maar ik loop op de zaken vooruit. In deze eerste aflevering trekt Donald Duck met frisse tegenzin z’n beste pak aan: hij gaat solliciteren. Maar wie zal tijdens zijn afwezigheid op z’n neefjes Huey (de rode), Dewey (de blauwe) en Louie (de kwaadaardi… groene) passen? De overbezorgde eend besluit de jongens naar zijn oom, Scrooge McDuck, te brengen.

ducktales donald

Hoewel Donald en Scrooge samen ooit de meest fantastische avonturen beleefden, hebben de twee elkaar al jaren niet meer gesproken nadat hun relatie om onbekende redenen verzuurde. Het weerzien is kil, want ook Scrooge, ooit ‘s werelds bekendste avonturier maar nu een uitgebluste duitenteller, staat niet bepaald te springen om babysit te spelen.

ducktales scrooge

Gelukkig zijn de neefjes echte belhamels. Al snel maken ze kennis met Webby Vanderquack, de kleindochter van Scrooges huishoudster Mrs. Beakley, en begint het viertal in de garage te rommelen met de souvenirs van Scrooges vroegere avonturen. Dat kán uiteraard niet goed aflopen en culmineert in een achtervolging door de hemel boven Duckburg met als inzet de inhoud van Scrooges geliefde money bin.

Blijkbaar was dat net wat de oude kwakerd nodig had. Het vuur is terug en Scrooge besluit de kinderen mee te nemen op een rasecht avontuur. Helaas zijn zij niet de enigen die hun zinnen hebben gezet op de schatten van Atlantis: ook Donalds nieuwe werkgever is op weg naar de verzonken stad.

Je hoort het: het eerste uur van de nieuwe Ducktales zit boordevol actie en avontuur. Dat zit dus al snor. Maar hoe doorstaat de nieuwe serie de vergelijking met z’n geliefde voorganger? Met verve, zo blijkt. Hoewel het misschien wat vroeg is om een enkele dubbelaflevering te vergelijken met een hele serie en daar conclusies uit te trekken, valt het meteen op wat een goed werk er met de personages geleverd wordt. Scrooge, magistraal vertolkt door David Tennant, heeft het hart nog steeds op de goede plaats, maar toch zit er een scherper kantje aan de steenrijke eend. Hij toont echt dat hij tougher than the toughies and smarter than the smarties is, een echte avonturier, en niet zomaar een oude, vriendelijke nonkel zoals hij soms wel eens kon overkomen in de oorspronkelijke serie.

webby en de neefjes

Webby krijgt eindelijk wat meer diepgang en een actievere rol dan “het obligate meisje dat beschermd moet worden van de boze buitenwereld”. Ze neemt actief deel aan het avontuur en overtroeft geregeld zelfs de neefjes. Ook Huey, Dewey en Louie kan je voor het eerst vlot van elkaar onderscheiden. Waar ze vroeger drie kopieën van Donald waren met een hogere stem en slechts door de kleur van hun kleding onderscheiden konden worden, hebben ze nu alle drie een eigen persoonlijkheid die ruimte biedt voor character development. Alledrie vertegenwoordigen ze immers een aspect van Scrooges persoonlijkheid, wat ongetwijfeld voor interessante interacties zal zorgen in de toekomst. Huey is verantwoordelijk en doordacht, Dewey is een waaghals die het avontuur opzoekt en Louie… ziet een heleboel schatten en rijkdom wel zitten.

Ook het verhaal zit meer dan snor. Niet alleen werd ons beloofd dat de reboot enkele geliefde verhaallijnen van z’n voorganger zou hervertellen, wat bevestigd lijkt door het feit dat niemand minder dan Roboduck werd aangekondigd, maar het einde van de eerste dubbelaflevering doet ons dromen van een overkoepelend verhaal, een story arc doorheen de serie, waarin we langzaamaan zullen ontdekken wat er nu precies gebeurd is dat de relatie tussen Scrooge en Donald zo verzuurd is geraakt.

donald

Over Donald gesproken. Een Pilot Potential van Ducktales zou niet volledig zijn als we niet zouden wijzen op de grotere rol die hij in deze serie kreeg. In de oorspronkelijke tekenfilm viel hij vooral op door z’n afwezigheid, maar in de reboot speelt hij een grote rol. En hoewel hij nog steeds een bron van comic relief is, is Donald niet langer het kneusje zoals hij zo vaak wordt voorgesteld. Ook hij is een echte avonturier die zichzelf staande kan houden wanneer er gevaar dreigt. Maar nog meer dan dat is hij een liefhebbende oom, die enkel het allerbeste voorheeft met de kinderen van zijn zus. Zijn uitgebreide rol en het feit dat z’n matrozenpakje zwart is in plaats van blauw, doen vermoeden dat deze iteratie van Ducktales erg schatplichtig zal zijn aan de comics van Carl Barks en Don Rosa. Gezien de vele visuele knipogen naar de schilderijen van Barks, mag dit eigenlijk niet verbazen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook grafisch stelt deze Ducktales niet teleur. De animatie is vlot, de tekenstijl crisp. Het lijnwerk is wat harder en uitgesprokener dan z’n voorganger. Ducktales lijkt in te zetten op een krachtige, gebalde stijl, zonder al te veel details (maar met veel knipogen op de achtergrond!) of franjes, zodat de aandacht niet van de inhoud afgeleid wordt.

Hoewel het nog een beetje vroeg is om een definitief oordeel te vellen, heeft de nieuwe Ducktales nu al het potentieel om een nieuwe klassieker te worden, minstens even geliefd als z’n voorganger. Ik zeg “minstens”, omdat het me ook niet ondenkbaar lijkt dat de reboot het origineel zal overtreffen, dankzij de diepgang en de nadruk die gelegd wordt op de persoonlijkheden van de personages. De tijd zal het uitwijzen, maar wat deze eerste aflevering betreft kunnen we het niet beter zeggen dan Scrooge himself:

I’m back! Uncharted territory, bold new discoveries!

Blijven kijken?

Ja! Veelbelovend

De reboot van Ducktales respecteert onze nostalgie en liefde voor de originele serie, maar belooft zelfs nog beter te worden. Oude en nieuwe personages en avonturen maken hun opwachting en de hoofdpersonages krijgen meer persoonlijkheid en diepgang dan ze ooit hadden. En dan is er nog de belofte van een intrigerende overkoepelende verhaallijn...

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties