Een van de meest besproken nieuwe series uit ons Fall TV-verslag is Designated Survivor, de nieuwe dramaserie die Keifer Sutherland opnieuw op je scherm doet verschijnen. ABC doet beroep op het actieverleden en de stoerheid van zijn bekendste personage, Jack Bauer uit 24, om je nu te verrassen met een andere kant van de acteur. Is de pilot geslaagd en zullen we verder kijken? Dat vertellen we je hier.
In Designated Survivor volgen we Tom Kirkman, minister voor Huisvesting en Openbare Ontwikkeling, die plots president wordt na een verschrikkelijke aanslag op het Capitool in Washington. Tijdens de State of the Union-speech van de verkozen POTUS ontploft een bom, waardoor de president en de vicepresident, Congresleden en talloze hooggeplaatsten uit de Amerikaanse politiek omkomen. Bij elke State of the Union of ander belangrijk evenement wordt een designated survivor gekozen om zeker te zijn dat het land niet zonder bestuur valt. De dag van de aanslag valt Tom Kirkman die eer te beurt. Hij mag de speech volgen in een bunker, maar wanneer het beeld wegvalt, komen Secret Service-agenten hem, zijn vrouw en kinderen halen om hen naar het Witte Huis te brengen. Tom zal ingezworen worden als nieuwe president van de Verenigde Staten.
keifer-designated-survivor

Zijn bril moet Tom later wel afzetten, want die is “niet echt presidentieel”. (¿Qué?) © ABC

Hij krijgt al meteen een zware taak opgelegd: de hooggeplaatste generaals, directeurs en de medewerkers van het Witte Huis overtuigen van zijn kunnen. Iran heeft immers meteen gebruik gemaakt van de ‘gelegenheid’ om aanvalsschepen in de Straat van Hormuz te leggen en de olievoorraad te beschermen. Als de olie-aanvoer stil wordt gelegd, heeft dat gevolgen voor de hele wereldeconomie. Best een hele kluif voor een laaggeplaatste minister.
Er gebeurt erg veel in deze eerste aflevering. Een beeld wordt geschetst van Tom Kirkman als man, vader en minister – op het eerste zicht een Jan Met De Pet, niet meteen een doordrijvend leiderstype. Hij heeft natuurlijk wel wat kaas gegeten van politiek en diplomatie, hoewel op kleine schaal. Maar het is dus niet geheel ondenkbaar dat hij zo’n immense verantwoordelijkheid aankan. Meer nog, tegen het einde van de pilot laat hij in ieder geval zien dat iedereen niet zomaar over hem zullen walsen – een interessante tease voor wat nog moet komen. Zoals ook duidelijk blijkt uit deze pilot is de POTUS omgeven door ontelbare adviseurs, dus rust niet alle last op zijn schouders en zit het met de geloofwaardigheid wel snor. Daar dragen overigens ook de sets en special effects aan bij; hier is geld ingepompt.
maggie-designated-survivor

© ABC

Naast Tom volgen we ook Hayley Wells, een FBI-agente die het onderzoek bij het Capitool vervoegt. Ze was ook ter plaatse bij de aanslagen in Parijs en Brussel en vindt het vooral verontrustend dat de aanval nog niet is opgeëist. Blijft het niet bij één aanslag? Designated Survivor is ook meteen mee met de actualiteit, zoals blijkt uit de vermelding van de aanslagen in Brussel en Parijs. Ik schrok er toch even van dat ook deze tragedies al worden gebruikt in de populaire cultuur. Ik meende ook een verwijzing naar de nieuwe vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk te herkennen. Het realisme verkopen ze dus ook wel.
Over de cast kan ik voorlopig niets slechts zeggen. Keifer Sutherland is een charismatisch acteur die hier inderdaad een andere kant van zichzelf laat zien, en de mensen rondom hem zijn ook erg goed. Maggie Q heb ik nog niet slecht zien acteren, en ook het gezin van Tom lijkt me goed gecast.
Als fan van de Amerikaanse politiek (en ook van de huidige POTUS – don’t leave, Obama!) vind ik dit een intrigerend concept, en ik ben benieuwd hoe ze het verder zullen aanpakken. Ik blijf voorlopig zeker kijken.

Blijven kijken?

JA Ambitieus

Designated Survivor wil veel doen in deze pilot en slaagt er ook nog in. Keifer Sutherland is goed gecast als plotse president van de VS, en de kijk op het reilen en zeilen van de POTUS is te intrigerend om niet verder te kijken. Dus doen!

Share.

About Author

Elien Valcke

Gepassioneerd door taal (Nederlands-Engels-Spaans) en heeft er dan maar haar studies en carrière aan gewijd. Helft van een tweeling. Kijkt veel te veel films en tv-series. Oh, well.

Reacties